Barroso îi întoarce spatele României
0Orizontul de intrare al României în Schengen pare tot mai îndepărtat. După ce mai multe state membre s-au arătat ostile faţă de intrarea României în Schengen, amânarea momentului vine acum de la cel mai înalt nivel. Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat că România nu va intra în Schengen la 1 ianuarie 2014.
„România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Este un amalgam incredibil între Schengen, imigraţie, Lampedusa, lucrători detaşaţi. Este un amalgam care trebuie denunţat, pentru că altfel vom avea un puseu al mişcărilor extremiste care determină Europa să facă lucruri periculoase. România şi Bulgaria nu vor intra în Schengen pentru că există ţări care se opun“, a declarat Barroso la un post de televiziune francez.
Preşedintele Traian Băsescu a pus pe umerii liderilor USL eşecul intrării în spaţiul Schengen. „Depindem foarte mult de raportul MCV. În 2012, a fost amânată discuţia ca urmare a loviturii de stat din vara anului 2012. Aici, poate Ponta şi Antonescu ar avea ceva să-şi reproşeze, însă nu ştiu dacă ei pot sau dacă înţeleg“, a spus, tăios, Băsescu, care a ţinut să traducă declaraţiile lui Barroso.
„Preşedintele Comisiei Europene nu a spus că România nu va intra în spaţiul Schengen în 2014, ci a spus că România şi Bulgaria nu vor intra în Schengen la 1 ianuarie 2014. Niciodată nu se poate intra în Schengen la 1 ianuarie. Se poate intra numai din ziua în care se schimbă fusul orar: aprilie şi octombrie“, a avut de spus Băsescu.
Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a explicat semnificaţia celor două date. „Accesul de ridicare la frontierele aeriene la 1 ianuarie este imposibil pentru că sunt două date de sincronizare a programului de zboruri, 31 martie şi 31 octombrie. Cum data de 31 octombrie a trecut, rămâne doar 31 martie. Este vorba de bariere şi praguri tehnice“, a afirmat Baconschi, pentru „Adevărul“.
MAE A ÎNŢELES PE DOS
Ministerul de Externe (MAE) a avut o reacţie neaşteptată la declaraţia preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. MAE susţine că, de fapt, liderul european a reconfirmat poziţia cu privire la îndeplinirea în totalitate de către România a cerinţelor pentru aderarea la spaţiul Schengen. „Înţelegând substanţa afirmaţiilor preşedintelui Barroso, îşi manifestă încrederea în ceea ce priveşte menţinerea şi pe mai departe a unei atitudini corecte şi imparţiale a Comisiei Europene faţă de subiectul aderării României la spaţiul Schengen“, se arată într-un comunicat MAE.
„ESTE O NEDREPTATE CE I SE FACE ROMÂNIEI“
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi-a menţinut poziţia de critic la adresa oficialilor de la Bruxelles. „O nedreptate care i se face României şi i se face de câţiva ani la rând şi spun acest lucru având în vedere faptul că România a îndeplinit criteriile stabilite pentru intrarea în Schengen, le-a îndeplinit de multă vreme“, a replicat Antonescu.
Europarlamentarul Cristian Preda interpretează declaraţia lui Barroso ca o replică la încercările recente de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. „Criza regimului din iulie 2012 este un motiv de îngrijorare pentru europeni. Dar lui Ponta şi compania nu le pasă, aşa cum a sugerat şi preşedintele, care a explicat că USL încearcă să-l suspende pentru înaltă trădare“, a comentat Preda.
Senatorul PSD Petru Filip a fost surprins de declaraţia oficialului european. „Este o declaraţie senzitivă pentru România, dar lasă, dincolo de declaraţiile contradictorii ale sale, un semn de întrebare când a spus ceea ce gândeşte, pentru că în urmă cu două luni avea o cu totul altă poziţie. Declaraţia o iau sub rezerva unui lider european care peste 6 luni nu va mai fi preşedintele CE“, a spus Filip.
Deputatul Alin Popoviciu crede că repopoziţionarea lui Barroso faţă de integrarea României la spaţiul Schengen are la bază raportul MCV negativ pe care îl va primi România. „Barroso era un mare suţinător al intrării României în Schengen. Anunţul său îmi spune că în România lucrurile merg prost şi faptul că Barroso ştie foarte multe despre raportul MCV care va fi mai negativ“, a afirmat Popoviciu, pentru „Adevărul“.