UPDATE Barbu, indignat de suma alocată pentru HIV: „Nu suntem în Africa. Puteam face Festivalul Shakespeare“. Reacţia CNCD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, crede că Programului Naţional de Prevenire şi Control HIV/SIDA îi sunt alocaţi prea mulţi bani, scrie „Gazeta de Sud“. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat în legătură cu aceste declaraţii ale ministrului Daniel Barbu.

UPDATE: Într-o intervenţie telefonică la postul Digi24, Daniel Barbu şi-a cerut scuze pentru „comparaţia nefericită” pe care a făcut-o, declarând că afirmaţia sa a fost scoasă din context. „Am spus doar cĂ Programul de prevenire şi tratament HIV/SIDA are o sumă care e jumătate din toate programele Ministerului Culturii. Explicam unui public de oameni de cultură care mă întrebau despre finanţarea unor programe culturale. Regret profund dacă această declaraţie scoasă din context a lezat sensibilitatea cuiva, nu asta a fost intenţia mea”, a spus, Ministrul Culturii, la Digi24.

UPDATE: Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) se autosesizează în legătură cu declaraţiile ministrului Culturii Daniel Barbu privind banii alocaţi pentru programul naţional de prevenire şi combatere a infectării cu HIV, a declarat pentru Mediafax preşedintele instituţiei, Csaba Asztalos.

CNCD va analiza, într-o şedinţă viitoare a Colegiului director, declaraţiile lui Barbu, sub aspectul discriminării şi încălcării demnităţii persoanelor infectate cu HIV, a mai spus Asztalos.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, duminică, la Craiova, că banii alocaţi pentru programul naţional de prevenire şi combatere a infectării cu HIV reprezintă jumătate din bugetul alocat pentru programele ministerului pe care îl conduce.


„La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Credeţi-mă, nu vreau să par cinic în faţa dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetăţeni ai noştri. Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii şi programul naţional de combatere şi tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi.

După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Nu înţeleg, eu personal. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri «Shakespeare» sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul «Shakespeare» de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate“, a spus ministrul Barbu

Ulterior, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Iulian Petre,  i-a cerut lui Daniel Barbu, printr-un comunicat de presă, să-şi ceară scuze public celor peste 12.000 de bolnavi HIV/SIDA.

Totodată, UNOPA solicită şi prim-ministrului Victor Ponta, dar şi ministrului sănătăţii, Eugen Nicolaescu, să exprime public poziţia Guvernului faţă de cele declarate de domnul Daniel Barbu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite