Băi, guvernanţilor!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am aflat că junele premier va pleca la Bruxelles cu mandat din partea Preşedinţiei. Drace, mi-am zis, îmbârligate sunt căile coabitării. O fi trebuit şi Băsescu să zică una, două, ca să nu pară înfrânt pe toate fronturile.

Aşadar, mă pun şi citesc, ca să mă informez. Şi peste ce dau? „Gazele de şist. România vrea să introducă acest subiect în dezbatere în continuarea discuţiilor de la Consiliul European din februarie 2011, care
s-au axat pe necesitatea diversificării surselor şi resurselor de energie. Atunci, liderii statelor membre au vorbit mai mult despre energia verde, însă acum interesul se mută pe diversificarea tuturor resurselor de energie.

În acest context, România aduce în discuţie gazele de şist şi urmăreşte să obţină un acord la nivel european potrivit căruia UE nu va da în viitor vreo reglementare care să împiedice explorarea şi exploatarea gazelor de şist. În această privinţă, oficialii din palatele Victoria şi Cotroceni se tem de o «atitudine refractară» a comisarului european pentru Mediu, slovenul Janez Potocnik.“

Mă frec la ochi şi recitesc. Scrie negru pe alb. Înţeleg – şi dezaprob profund – visurile domnului preşedinte. Domnia sa vede România ca pe o ţară bogată în resurse, săracă şi subdezvoltată în acelaşi timp, a cărei singură şansă e exploatarea sălbatică a acestor resurse. Indiferent cine şi cum o face. Înţeleg, de asemeni, transnaţionalele bifează resursele pe harta lumii. Apoi, presează, ung şi influenţează factorii de decizie din acele ţări, în interes propriu. Dacă aş fi şeful unui astfel de colos, mi-aş trimite emisarii şi banii să facă ordine şi să-mi trag caimacul.

Cât despre populaţie, să-i ia dracu’, ce treabă au ei cu afacerile mele? Câtă vreme solul şi subsolul lor au ce-mi trebuie mie, mă doare-n pix. Asta pare a fi şi viziunea strategică a preşedintelui român, să fie el sănătos: „Eu sunt mic, tu fă-mă mare!“

Ce nu înţeleg e asumarea acestui mandat falimentar de către premierul Victor Ponta. Poate că şi domnia sa, avându-l în coastă pe generalul Clarke, care i-a deschis cancelarii şi l-a extras din rahatul numit “referendum”, a ajuns la concluzia că e mai simplu să nu te legi la cap, deşi te doare. Poate că şi în mintea domniei sale, Chevron e salvarea pe durata guvernării. Numai că USL nu a venit la putere să continue politica de doi bani a PDL. Dimpotrivă, PSD s-a aflat în fruntea demonstraţiilor de la Bârlad, împotriva exploatării gazelor de şist din zonă. În Parlament, deputaţii fostei Opoziţii au făcut zarvă şi scandal.

Interpelările, acuzele au ocupat prima pagină a mass-media mult timp. PSD şi PNL s-au avântat să garanteze că aceste afaceri obscure şi necurate vor fi stopate şi date la refec. Populaţia,
altfel pasivă şi resemnată, le-a ascultat cu jumătate de ureche, dar a reţinut că interesele majore ale statului român (proprietatea asupra resurselor şi exploatarea în folos propriu) vor fi garantate.

Şi, când colo, culme a şmecheriei de sorginte ceauşistă, noi redenumim această problemă „energie neconvenţională“. Bazându-se pe un mandat venit din nicăieriul Cotrocenilor şi din nedefinitul guvernării, Victor Ponta coboară în galeria întunecată a celor care, cu adevărat, „îşi vând ţara“. Ce nu ştie lumea e că vom plăti energia la preţ european, niciun cent mai puţin, iar profitul se va externaliza, aşa să-i ajute Dumnezeu. Măi, guvernanţilor!

A promite e nobil, a te ţine de cuvânt e burghez. Nu vă vine să credeţi câţi nobili (conţi şi baroni) se perindă la guvernare!
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite