Autoritatea Electorală: Organizarea la termen a alegerilor locale, o „misiune cvasi-imposibilă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Electorală Permanentă a trimis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis în care anunţă faptul că organizarea alegerilor locale la timp este o misiune extrem de dificilă şi că cel mai probabil acestea ar putea fi amânate.

AEP avertizează că „organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare, care ar trebui să aibă loc la finalul anului, planează un grad mare de incertitudine”.

Alegerile locale ar trebui să aibă loc în data de 28 iunie 2020, astfel că hotărârile Guvernului ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu în data de 13 aprilie 2020, spun cei de la AEP, conform G4media.

Startul perioadei de înscriere online în Registrul electoral al alegătorilor cu domiciliului sau reşedinţa în străinătate ar trebui să aibă loc pe 1 aprilie, dată improbabilă având în vedere starea de urgenţă.

AEP dă exemplul mai multor state care au decis amânarea unor scrutine:

 - Austria şi Marea Britanie – alegerile locale

 - Canada – alegerile provinciale şi municipale, alegerile parţiale şi referendumul local

 - Franţa – turul doi al alegerilor locale

 - Cehia – alegerile parlamentare parţialeâ

 - India – alegerile pentru Consiliul Statelor

Spania – alegerile regionale în Galicia şi Ţara Bascilor

Elveţia – votul popular federal şi mai multe alegeri municipal

13 de state americane – alegerile locale, alegerile primare prezidenţiale şi alte tipuri de scrutine.

Serbia a amânat tot din cauza epidemiei alegerile parlamentare, regionale şi locale, programate să aibă loc la 26 aprilie.

”Indiferent de varianta aleasă, amânarea alegerilor sau organizarea acestora la datele stabilite, se impune modificarea legislaţiei primare, prin instituirea unor proceduri alternative la operaţiunile electorale ce presupun interacţiunea fizică a alegătorilor, candidaţilor şi oficialilor electorali, precum colectarea semnăturilor de susţinere, înregistrarea candidaturilor, finanţarea campaniei electorale, desfăşurarea campaniei electorale şi înregistrarea contestaţiilor, organizarea votării propriu-zise, numărarea voturilor, centralizarea rezultatelor, controlul finanţării campaniei electorale şi rambursarea cheltuielilor electorale”, mai scrie în documentul citat.

Potrivit Autorităţii Electorale, „implementarea soluţiilor legislative, care pot fi identificate pentru a adapta procesele electorale la contextul epidemiologic actual, implică o durată de timp minimă ce variază între 3 şi 6 luni, înaintea demarării perioadei electorale propriu-zise”, a transmis AEP.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite