Audierea celui mai tânăr ministru din Guvernul Ponta III: Articolul cu usturoiul era o metaforă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta consilieră a premierului Victor Ponta, Ioana Petrescu, a fost desemnată luni pentru postul de ministru al Finanţelor. Ea a fost audiată marţi de Comisiile reunite pentru buget, finanţe şi s-a duelat, de la distanţă, cu fostul ministru al Finanţelor din guvernarea PDL, Gheorghe Ialomiţianu.

"Sunt onorată să fiu în prezenţa dumneavoastră. Aş vrea să vorbesc despre experienţa care mă recomandă pentru Ministerul de Finanţe", a început Petrescu expunerea menită să îi asigure fotoliul de ministru. "Am luat parte la anumite decizii, am colaborat cu Ministerul de Finanţe şi ANAF, am luat parte la negocierile cu FMI şi am învăţat mai multe lucruri despre cum merg lucrurile în politicile publice româneşti. Am lucrat ca cercetător la American Enterprise Institute, iar înainte de asta am terminat un doctorat la Harvard", a relatat ea şi a expus, pe scurt, planurile sale în fruntea Ministerului de Finanţe. Primul obiectiv pe lista celui mai tânăr ministru desemnat în Cabinetul Ponta III? Unul enunţat, de altfel, de mai mulţi candidaţi la funcţia de ministru - asigurarea transparenţei şi o mai bună comunicare între instituţii. 

"Trebuie să ne îndreptăm către o zonă în care să existe mai multă transparenţă. Sunt convinsă că trebuie să continuăm acordurile cu instituţiile financiare internaţionale, aceste acorduri sunt foarte importante pentru a da un semnal de stabilitate în România. Aş dori ca măsurile pe care le luăm să ducă la creştere economică", a clamat Petrescu, optimistă şi vizibil emoţionată.

Lecţia lui Ialomiţianu
Primul înscris pe lista parlamentarilor care au dorit să adreseze întrebări a fost democrat-liberalul Gheorghe Ialomiţianu, care a ţinut să precizeze că "şi-a revenit" după lecţia de economie despre care premierul Ponta a declarat că Petrescu i-ar fi predat-o, pe vremea când era consilieră în Cancelaria prim-ministrului.

„Mi-am revenit după lecţia de economie ţinută de doamna Petrescu. Ioana Petrescu a spus că a luat parte la decizii, înseamnă că toate măsurile pe care le critică mediul de afaceri, la aceste decizii a luat parte şi colega. Dacă se va continua aceeaşi relaţie bună cu contribuabilii, o să fie rău. Nu vă întreb dacă aţi introdus impozitul pe stâlp, dar aţi avut o contribuţie",  a acuzat-o Ialomiţianu.

Parlamentarul PDL a folosit ocazia şi pentru a testa cunoştintele lui Petrescu în domeniul finanţelor, dar şi pentru a-şi lua revanşa în faţa fostei consiliere lăudate de Victor Ponta.

"Am înţeles din presă că aţi citit Codul Fiscal într-o noapte şi aţi mâncat o cutie de ciocolată. Vreau să ştiu dacă mai trebuie să îl citiţi şi doriţi o cutie de ciocolată din partea comisiei", i-a mai spus el, ironic. Cu referire la unul din textele redactate de Ioana Petrescu, un editorial în care îndemna românii la plata impozitelor şi folosea drept exemplu o pensionară care vindea usturoi in piaţă, Ialomiţianu i-a transmis, în glumă, să renunţe la ideea de a "impozita bătrânele", afirmaţie care a desenat un zâmbet timid pe chipul candidatei, dar care a primit, mai târziu, un răspuns.

 "Îmi pare bine că a observat cineva că articolul cu usturoiul era o metaforă, iar motivul pentru care trebuie sa plătim impozitele este pentru a fi buni români.", i-a transmis Petrescu democrat-liberalului, fără a se aventura într-o expunere mai amplă.

Exemplul Ridzi, o lecţie de viaţă

Deputatul PNL Carmen Hărău a ţinut să adreseze nu doar întrebări, ci şi să îi predea tinerei candidate o adevărată lecţie de viaţă. Fără ocolişuri, liberala a avertizat-o pe fosta consilieră a lui Ponta cu privire la corupţia din sistem şi i-a oferit drept exemplu cazul fostului ministru cu probleme penale, Monica Iacob Ridzi.

Dacă Petrescu nu s-a arătat impresionată de avertisment, evocarea lui Ridzi a stârnit tabăra PDL din comisie, iar Andreea Paul Vass i-a transmis, tăios, colegei sale că ar fi cazul ca liberalii să se abţină când vine vorba despre miniştri condamnaţi.

În cele din urmă, membrii  comisiei au lăudat realizările Ioanei Petrescu, dar o parte din ei şi-au exprimat rezervele cu privire la experienţa candidatei, care a admis că experienţa sa în management se reduce la deţinerea unui post de şef de catedră, la Universitatea din Maryland. 

Candidata, scoasă la tablă

Petrescu a ascultat atent întrebările şi a notat, aşezată în faţa laptopului, fiecare scenariu invocat de membrii comisiei, după întrebările adresate de cei 13 parlamentari. "Înţeleg bine responsabilitatea acestei poziţii", a precizat candidata şi, deşi s-a declarat de acord cu fiecare dintre poziţiile enunţate de membrii comisiilor parlamentare, a avut observaţii pe fiecare plan. Discursul său a fost întâmpinat cu zâmbete de aripa liberală din comisie, dar nu a fost întrerupt de critici. 

Ca o concluzie, candidata la postul de ministru al Finanţelor a ţinut să precizeze de ce a revenit în ţară, în pofida faptului că îşi construise o carieră în Statele Unite: pentru "a contribui" la bunul mers al României. Argumentul i-a convins pe membrii comisiei, care au avizat pozitiv candidatura. 

"Le-a zis bine puştoaica", a justificat un deputat votul favorabil din comisie, la finalul audierilor. 

Pe aceeaşi temă:

Cine este Ioana Petrescu, propusă ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta III, care declară război evaziunii fiscale: doctor în finanţe, şcolit la Harvard Şcolită peste Ocean, cu doctorat în finanţe publice la Universitatea Harvard, Ioana Petrescu l-a consiliat pe Ponta în ultimele cinci luni pe probleme de fiscalitate şi l-a asistat la toate vizitele misiunii FMI la Bucureşti.

Cum arată Guvernul Ponta 3. Cine sunt noii miniştri. Ponta, cu gândul la PNL: În 5 minute sunt gata să refacem USL. I-aş primi pe liberali cu braţele deschise  Premierul Victor Ponta a anunţat componenţa noului guvern, format din USD şi UDMR. Ministerul Sănătăţii va rămâne la PSD şi va fi condus de Nicolae Bănicioiu. UDMR va deţine portofoliile de la Mediu şi de la Cultură. Toate cele patru partide care au intrat la guvernare vor avea câte un vicepremier. Premierul le-a transmis un nou mesaj liberalilor de a se întoarce la Palatul Victoria.

Ponta şi Kelemen au semnat acordul de guvernare. Ce conţine documentul Victor Ponta şi  Kelemen Hunor au semnat, luni, la Palatul Parlamentului, acordul pentru intrarea Uniunii la guvernare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite