Alina Gorghiu şi gândirea la stânga-mprejur

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflată la sfârşitul săptămânii trecute pe meleaguri moldovene, într-un turneu electoral al cărui scop a fost lansarea candidaţilor PNL la primăria unor mari oraşe din zonă, co-preşedinta Alina Gorghiu a făcut o graţioasă stânga-împrejur în gândire. Regăsindu-şi brusc, însă numai parţial, bunul simţ şi luciditatea

În primul rând, doamna Gorghiu a nuanţat mai devreme cu câteva ore decât a făcut-o dl. Klaus Iohannis însuşi, declaraţiile riscante, nepotrivite de-a dreptul ale acestuia referitoare nu atât la soarta Antenelor voiculesciene cât în ceea ce priveşte însăşi ideea respectării legilor în România. Care nu sunt defel un simplu act birocratic.

În al doilea rând, doamna Gorghiu a precizat în cel mai corect mod cu putinţă esenţa relaţiei dintre politicieni-lege, acţiunile ANAF şi acelaşi trust de presă. Amendând, din păcate doar indirect şi fără fermitatea de care era nevoie, participarea caraghioasă şi iresponsabilă a unor senatori reprezentând partidul pe care îl conduce împreună cu dl. Vasile Blaga la circul politico-mediatic din prima parte a aceleiaşi săptămâni. Circ petrecut sub cupola Senatului României. Circ comandat şi regizat prost, diletant, din interese imediate de auto-protecţie, dar şi din politicianism calp, de preşedintele Camerei Superioare a Parlamentului, dl. Călin Anton Popescu Tăriceanu.

În al treilea rând, Alina Gorghiu a exprimat distanţarea limpede a PNL faţă de falsul, iresponsabilul, interesatul proiect de lege referitor la organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Televiziune şi, pe cale de consecinţă, a Societăţii Române de Radiodifuziune. O gugumănie legislativă scornită de culturnicul senator PSD Georgică Severin care nu rezolvă defel dificila situaţie a TVR. Doar mai inventează o funcţie, creează noi sinecuri cu care ar urma să fie recompensaţi feluriţi servanţi politici, deresponsabilizează şi mai mult Parlamentul în relaţia cu cele două mari instituţii de presă, întărindu-i totodată controlul asupra acestora. PNL nu trebuie să uite nici măcar un singur moment că are vini mari în relaţia cu TVR. Că la propunerea sa ori a PDL-ului azi încorporat în PNL au fost desemnaţi ca şefi ai TVR personaje care au adus la sapă de lemn instituţia (Claudiu Săftoiu şi Stelian Tănase fiind cele mai recente exemple) dar şi că reprezentanţii săi în CA au făcut şi ei mult rău. Firesc ar fi ca nici unul dintre aceşti foşti reprezentanţi, indiferent că se numesc Lucia Hossu-Longin sau Radu Carp, să nu mai fie desemnaţi în nici un viitor organism de conducere a Televiziunii publice. Căci şi ei sunt vinovaţi şi ar trebui să dea socoteală chiar în justiţie pentru situaţia de acum a SRTV.

O vorbă românească spune „mai bine mai târziu decât niciodată”. Nu ştiu însă dacă respectiva zicală e totuşi operaţională şi cu efect în domeniul politicului. Reamintesc aceasta fiindcă şi acum d-na Alina Gorghiu, asemenea întregului PNL, reacţionează haotic, cu întârziere, după câteva zile în care ori au făcut-o de oaie, ori au păstrat o condamnabilă tăcere şi la fel de multă ambiguitate în privinţa opţiunilor şi acţiunilor lor.

Precum în cazul votului într-un singur tur în alegerea primarilor, PNL şi conducerea acestuia dau, din păcate, prea adesea impresia că gândesc greu şi încet, că nu ştiu ce vor, că sunt incapabili să imprime acţiunilor lor unitate şi organicitate, că aşteaptă să vadă cum bat vânturile şi cum pot fi aranjate ploile. PNL nu ratează nici un prilej spre a se manifesta ca răzgândacul de serviciu. Ceea ce ridică serioase semne de întrebare privind felul în care ar exercita partidul puterea în cazul câştigării alegerilor parlamentare din toamnă, al alianţelor politice pe care e gata să le negocieze, alianţe în absenţa cărora guvernarea nu ar fi posibilă. Ca şi în privinţa fermităţii măsurilor viitoare şi a însuşi programului său de guvernare mereu dat la vopsit si recondiţionat.

Doamna Alina Gorghiu a profitat de luările de cuvânt din timpul adunărilor cu caracter electoral din Moldova spre a reîntări ideea că între PNL şi preşedintele Klaus Iohannis ar exista pe mai departe, dacă nu neapărat o relaţie ombilicală, atunci cel puţin una privilegiată. Bunăoară, co-preşedinta PNL a spus la Bacău că o victorie a partidului îi va da ocazia preşedintelui să aibă ceea ce acesta îşi doreşte încă din decembrie 2014, „guvernul său”. Doamna Gorghiu, din câte ştiu licenţiată în Drept, e adevărat la o universitate particulară, pare să nu fi înţeles că formularea nefericită de care s-a servit acum mai bine de un an preşedintele i-a făcut acestuia mai mult rău decât bine. În al doilea rând, tot doamna Alina Gorghiu, repet, posesoarea unei diplome de licenţă în Ştiinţe juridice şi, dacă nu mă înşel, chiar şi a unui doctorat în domeniu,  dă semne a nu realiza caracterul neconstituţional al spuselor sale. În al treilea rând, aceeaşi doamnă Alina Gorghiu face dovada unei absenţe de fler politic.

E greu de spus în acest moment, după ce preşedintele Klaus Iohannis a tăcut prea mult şi a vorbit când şi cum nu trebuia, în ce măsură domnia-sa mai poate funcţiona drept locomotivă electorală pentru PNL. Poate că în această privinţă atât doamna Gorghiu cât şi ceilalţi lideri ai compozitului mare PNL ar trebui să probeze mai multă prudenţă

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite