Alertă! Pensiile speciale pentru primari revin. Ce aleşi locali ar urma să mai beneficieze de ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarii aşteaptă ca parlamentarii să se ţină de cuvânt. FOTO Inquam Photos
Primarii aşteaptă ca parlamentarii să se ţină de cuvânt. FOTO Inquam Photos

O iniţiativă legislativă prin care primarii şi alte categorii de aleşi locali ar urma să aibă dreptul la pensii speciale se află pe ordinea de zi a plenului Senatului, for decizional pentru proiectul de lege. Până în prezent, CCR a declarat de trei ori neconstituţionale aceste indemnizaţii.

Proiectul, semnat de aleşi din PSD, PNL (liberalii au declarat că se dezic de iniţiativă, când au început dezbaterile asupra ei), PMP şi UDMR, prevede că de la 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene care îndeplinesc condiţiile pentru pensionare să beneficieze, la încetarea mandatului, de o indemnizaţie pentru limită de vârstă, în cazul în care nu sunt realeşi pentru un nou mandat. Indemnizaţia pentru limită de vârstă ar urma să poată fi cumulată cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau „în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public”.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă ar urma să se calculeze ca „produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul de bază minim brut garantat în plată” şi s-ar acorda în limita a trei mandate complete. Aşadar, o pensie specială pentru un primar cu un singur mandat ar fi, potrivit calculului, 475 de lei. Pentru trei mandate, acesta ar urma să primească 1.425 de lei, dacă ţinem cont de actualul salariu minim, dar vor ajunge la 1.560 odată cu creşteresa salariului minim la 2.080.  Indemnizaţiile ar fi suportate din bugetele locale ale primăriilor sau consiliilor judeţene.

De altfel, două proiecte similare au fost respinse de CCR în 2016, fiind invocat atât faptul că nu era precizată sursa banilor, dar şi faptul că aceste indemnizaţii trebuiau date tuturor categoriilor de aleşi locali sau deloc. Mai mult, Codul administrativ, iniţiativă în care erau asemenea indemnizaţii pentru aleşii locali, a fost declarat neconstituţional.

Aleşii corupţi au interzis la pensii speciale

Revenind la proiectul aflat pe ordinea de zi a Senatului, acesta mai prevede că nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă aleşii locali care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie. Pentru a se fi validă  interdicţia este nevoie ca infracţiunea să fi fost comisă în calitate de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consiliu judeţean.

Iniţiatorii justifică depunerea proiectului de lege prin inechităţile „profunde” care ar exista între pensiile aleşilor locali şi pensiile primite de unii subordonaţi ai lor, dar şi prin „nivelul redus al pensiilor pentru limită de vârstă de care beneficiază primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite