Alegeri prezidenţiale 2014. Duelurile electorale, câştigate prin neprezentare: de ce au fugit candidaţii de TVR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ABANDON Primele runde ale dezbaterilor între candidaţii la alegerile prezidenţiale au debutat cu absenţe nemotivate.Dintre cei şase prezidenţiabili invitaţi, doar trei au binevoit să apară în carne şi oase, în timp ce restul şi-au trimis reprezentanţi.

Emisiunea „Preşedinte pentru România“, difuzată la postul public de televiziune, şi-a propus, săptămâna trecută, să prezinte opt dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale şi programele electorale ale acestora. Socoteala de acasă nu s-a potrivit, însă, cu cea din studio, întrucât trei dintre prezidenţiabili au lipsit şi au trimis, în loc, membri de partid, acoperiţi de o Decizie a CNA care a stabilit că toţi cei înscrişi în cursa pentru Cotroceni pot mandata oameni care să vorbească în locul lor în cadrul dezbaterilor televizate.

În cursul emisiunii, moderatorul Sorin Avram a precizat că actorii dezbaterilor din fiecare seară au fost stabiliţi prin tragere la sorţi. Astfel, pentru prima săptămână dedicată campaniei, duelurile ar fi trebuit să aibă loc după cum urmează: independenţii Călin Popescu Tăriceanu şi Monica Macovei,  Teodor Meleşcanu şi Kelemen Hunor (UDMR), Klaus Iohannis (ACL) şi Dan Diaconescu, Vadim Tudor şi Gheorghe Funar. Candidatul PSD, Victor Ponta, ar urma să participe la emisiune alături de necunoscutul Constantin Rotaru, prezidenţiabilul Partidului Alternativa Socialistă.

Macovei: Hai, fă-ţi curaj şi vino!

Primii invitaţi la duelul prezidenţial au fost candidatul independent şi preşedintele PLR, Călin Popescu Tăriceanu, şi Monica Macovei. Tăriceanu a invocat, însă, un program încărcat, stabilit cu mult timp înainte de emisiune, şi a trimis-o în loc pe purtătoarea sa de cuvânt, Graţiela Gavrilescu.

„Preşedintele PLR, Călin Popescu Tăriceanu, are în această seară o serie de activităţi electorale stabilite în calendarul de campanie cu mai mult timp în urmă. Astfel, Călin Popescu Tăriceanu nu va putea onora invitaţia Televiziunii Române de a participa la emisiunea de dezbatere electorală de la ora 21.00“, a anunţat echipa de campanie a lui Tăriceanu, pe Facebook.

Macovei a reacţionat şi ea, pe Facebook, după ce a promis că se va prezenta la dezbatere. „Îl îmbărbătez pe domnul Tariceanu şi îi zic: «Hai, fă-ţi curaj şi vino! Mai rău decât să încerci să ajuţi sponsori sau prieteni de partid să nu răspundă în faţa legii pentru posibile jafuri, nu poate fi! Mai rău decât să fii instrumentul PSD în aceste alegeri, nu poate fi!»“, a spus Monica Macovei.

Contactată de „Adevărul“, purtătoarea de cuvânt a lui Tăriceanu, Graţiela Gavrilescu, s-a bâlbâit. „Am ştiut de emisiune cu o zi înainte, de fapt de vineri, vineri ne-a anunţat (n.r. - emisiunea a fost difuzată luni, 6 octombrie). Doamna Macovei ştia, ştia că domnul Tăriceanu a avut programul făcut, i s-a transmis de către staff“, a spus Gavrilescu.

Întrebată ce fel de activităţi electorale a avut Tăriceanu în seara respectivă, ea a răspuns evaziv.

„Domnul Tăriceanu a avut şi o întâlnire cu pensionari, a fost plecat în mai multe locuri. Să nu credeţi că nu a vrut să se ducă, nu a fost aşa! A fost foarte din scurt. Când trebuie să fii serios, eşti până la capăt“,  a încheiat ea, deşi, cu câteva secunde înainte, a recunoscut că primise invitaţia încă de vineri. Cu o zi înainte, Tăriceanu a fost invitat la Antena 3, în emisiunea lui Mihai Gâdea, iar în zilele care au succedat duelul cu Macovei, a apărut la România TV şi la Digi 24.

„O chestiune de strategie“

La dezbaterea care ar fi trebuit să aibă loc între candidatul ACL, Klaus Iohannis, şi Dan Diaconescu, s-a prezentat secretarul general al PNL, Marian Petrache. Contactat de „Adevărul“, Petrache a explicat că programul nu i-a permis lui Iohannis să prezinte, întrucât prezidenţiabilul nu se afla în localitate. „Klaus Iohannis, nu ştiu dacă aţi remarcat, nu prea poate fi prezent la emisiuni decât luni sau marţi, la început de săptămână. În restul săptămânii, este plecat în teritoriu, are activităţi de campanie. E simplu“, a spus Petrache.  Agenda oficială a lui Klaus Iohannis a inclus, în această săptămână, deplasări în judeţele Argeş şi Prahova.

Meleşcanu şi Korodi, prieteni

Un alt duel difuzat de TVR a avut loc între candidatul independent Teodor Meleşcanu şi reprezentantul preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor. Încă de la începutul emisiunii, Korodi a explicat de ce a fost nevoit să îi ţină locul prezidenţiabilului Uniunii.  „Astăzi a fost un moment important la Cluj, comemorarea Holocaustului şi a fost un program important făcut în agenda domnului Kelemen“, a motivat Korodi.

Teodor Meleşcanu nu a protestat, ba chiar şi-a exprimat acordul, pe durata emisiunii, cu ideile promovate de Korodi şi a lăudat spotul de campanie lansat de Kelemen Hunor.  „Este un mesaj foarte bun, oricare dintre noi şi-l poate însuşi“, a spus Meleşcanu. „Îmi însuşesc toate ideile pe care le-a spus domnul Hunor“, a încheiat el, cu precizarea că diferenţa o va face modul în care fiecare candidat îşi pune teoriile în practică.

Citeşte şi:

Ponta şi Iohannis se invită reciproc la dezbateri. Premierul vrea discuţii pe economie şi politică externă, Iohannis- Justiţie şi stat de drept

Klaus Iohannis, candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, răspunde afirmativ invitaţiei contracandidatului său, Victor Ponta, de a organiza dezbateri pe teme de politică externă, sistem constituţional şi de economie, dar aminteşte că i-a propus premierului de o lună să ia parte la o dezbatere electorală, precizând că doreşte să includă pe agenda dezbaterii şi Justiţia şi respectarea statului de drept.

Alegeri prezidenţiale 2014. Victor Ponta: Este nevoie în turul al doilea de trei dezbateri, pe politică externă, constituţie şi economie

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, la emisiunea „Sinteza Zilei“, că în turul doi al alegerilor prezidenţiale este nevoie de trei dezbateri electorale în care să se discute politică externă, constituţie şi economie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite