Alegeri prezidenţiale 2014. Ce conţin  programele candidaţilor: Ponta se laudă cu DNA, Udrea vrea să vadă oamenii zâmbind

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidaţii la alegerile prezidenţiale văd România mai bună, mai frumoasă, unită, a şaptea putere a Europei, cel puţin asta spun sloganurile lor. La o privire mai atentă, însă, promisiunile lor sunt departe de realitate sau constau în simplă propagandă. De pildă, premierul Victor Ponta se laudă cu performanţele DNA, în timp ce Elena Udrea susţine că vrea o ţară în care oamenii să zâmbească pe stradă.

Programul candidatului PSD, Victor Ponta, mizează pe "Marea Unire" a românilor. Concret, Ponta propune o unire simbolică, spune el, între stânga şi dreapta, şi pacificarea societăţii, însă nu detaliază metodele prin care ar putea face asta. Premierul preia o serie de obiective din programul USL, iar capitolul destinat Justiţiei este chiar sloganul Uniunii Social Liberale: "Dreptate până la capăt!".

Redăm, în continuare, câteva dintre obiectivele asumate la acest capitol de premierul Ponta:

  • Întărirea luptei împotriva corupţiei prin consolidarea institiuţiilor şi aplicarea strategiilor realizate în ultimii doi ani (anii în care România a avut cele mai bune rapoarte MCV)
  • Nimeni nu poate fi deasupra legii – toate anchetele începute cu privire la neregulile din ultimii 10 ani trebuie să fie finalizate cu răspunsuri din partea instituţiilor statului
  • Implementarea legislaţiei europene privind confiscarea extinsă

În ce priveşte raportul MCV, despre care premierul vorbeşte în program, acesta a lăudat în ultimii doi ani activitatea DNA, ANI şi a altor instituţii ale statului de drept. În schimb, ultimul raport MCV a criticat aspru acţiunile Parlamentului din "marţea neagră".

Legislaţia europeană privind confiscarea extinsă, pe care Ponta o menţionează în programul său, a fost un proiect iniţiat şi trecut cu succes de către europarlamentarul Monica Macovei.

Spre finalul programului, Ponta vorbeşte despre paşii concreţi ai realizării programului său, paşi care au mai fost, însă, făcuţi, însă fără ca proiectele să se fi concretizat.

Astfel, prezidenţiabilul PSD vorbeşte despre "începerea dialogului social şi politic pentru asumarea marilor reforme" şi despre iniţierea unor "reforme obligatorii amânate sau ratate", printre care enumeră revizuirea Constituţiei sau modernizarea administraţiei. Ambele proiecte au fost iniţiate de USL, însă au picat.

Macovei şi Iohannis, promisiuni

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, vrea pentru România revenirea la TVA de 19%, care este tratată drept prioritate absolută. Iohannis tratează pe larg capitolul privind fiscalitatea şi susţine absorbţia fondurilor europene.

Similar este şi programul Monicăi Macovei, care promite că, în mandatul său, statul se va afla la dispoziţia cetăţenilor şi susţine că va fi un slujitor al omului de rând.

Ambii candidaţi dedică pagini întregi economiei şi justiţiei şi propun, în esenţă, aceleaşi măsuri, dezvoltarea IMM-urilor fiind o prioritate pentru cei doi.

Udrea: Oamenii au nevoie de speranţă

Programul Elenei Udrea susţine, printre altele, revenirea speranţei, a zâmbetului şi a frumuseţii în România. Udrea scrie în programul său că oamenii au nevoie de speranţă şi că ar dori ca, în timp ce merge pe stradă, să vadă oamenii zâmbind.

Udrea nu împarte programul pe capitole extinse, precum alţi candidaţi, şi nu tratează pe larg nici tema Sănătăţii, nici pe cea a sistemului de pensii ori a educaţiei, unde se mărgineşte să enumere problemele cu care domeniile se confruntă.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite