19 întrebări pentru prezidenţiabili

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceste întrebări au rolul de a identifica viziunile, strategiile şi opiniile viitorului Preşedinte al Romaniei cu privire la atribuţiile şi reprezentarea internă, funcţionarea instituţiilor,diferite teme sectoriale şi reprezentarea externă

Întrebările au fost lansate de Civitas Politics împreună cu colaboratori şi prieteni ai acestora, activişti ai societăţii civile cu scopul de a stimula candidaţii la un debate constructiv în campanie.

Mulţumesc tuturor celor care au contribuit şi sunt nominalizaţi mai jos. Pentru prezidenţiabilii care ar binevoi să răspundă, ţineţi cont că întrebările pornesc de la viziuni asupra funcţiei care nu sunt neapărat identice între cei ce întreabă. Dumneavoastră răspundeţi vă rog pornind de la viziunea care vă animă. Răspundeţi acestor întrebări unde doriţi, dar daţi un semn că aţi răspuns ca să ştim.

Atribuţii şi reprezentare internă

1. [Sorin Cucerai] Veţi fi Preşedintele tuturor cetăţenilor români, indiferent de etnie, de limbă vorbită, de gen, de orientare sexuală, de stare socială, de stare de sănătate, de vârstă şi aşa mai departe?

2. [Andrei Tiut] Vă rog să menţionaţi care sunt în opinia dvs:

- Principalele atribuţii ale preşedintelui pe care acesta le exercită în mod activ în funcţie de opţiunile şi opiniile sale de oportunitate

- Principalele atribuţii pe care acesta le exercită formal, exercitând mai mult un control ultim de legalitate („ca notarul”)

- Principalele non-atribuţii ale preşedintelui, adică lucruri care i se cer uneori preşedintelui dar pe care acesta nu poate/nu ar trebui să le facă.

3. [Andrei Tiut] Ce este naţiunea, din perspectiva instituţiei Preşedintelui României?

4. [Andrei Panţu]

Sunteţi de părere că este cazul să promovai/promulgaţi ca preşedinte revizuirea Constituţiei, ȋn sensul clarificării articolului 95 referitor la suspendarea din funcţie a preşedintelui, precum şi a articolului 103 referitor la desemnarea premierului?

5. [Horia Pană] Sesizaţi necesitatea unei legiferări sau a unei modificări legislative. Cum veţi proceda, ţinând cont de prerogativele şi rolul preşedintelui?

Funcţionarea instituţiilor

6. [Andrei Tiut] Din consultările preliminare nominalizării candidatului pe poziţia de prim-ministru, reiese o majoritate parlamentară care susţine un candidat despre care dvs personal aveţi o părere proastă. Cum procedaţi:

(a) numesc acea persoană drept candidat

(b) încerc să conving majoritatea să renunţe, dar, dacă nu renunţă, numesc acea persoană drept candidat

(c) numesc un alt candidat despre care cred că ar putea, totuşi, să negocieze o majoritate

(d) numesc candidatul cel mai bun, indiferent de sprijinul parlamentar

7. [Andrei Tiut] În interpretarea dumneavoastră, este acceptabil, conform Constituţiei ca un preşedinte să susţină un anumit partid şi/sau o anumită facţiune în interiorul unui partid şi/sau o anumită idee în interiorul unui partid?

(a) Da

(b) Nu

Dacă da, presupunând că vă veţi afla în situaţia să mediaţi între acel partid/guvernul acelui partid şi alte instituţii/societate, cum veţi exercita această mediere?

8. [Codru Vrabie] Ce planuri aveţi pentru revizuirea Constituţiei, mai ales în privinţa avocatului poporului, justiţiei, bugetului şi separaţiei puterilor în stat?

9. [Andrei Tiut] Modul în care SRI şi alte servicii secrete vi se pare satisfăcător? Dumneavoastră, personal, cum veţi asigura supravegherea serviciilor secrete în acest sens. [A se răspunde în limbaj natural, fără expresia "conform legii"]. Care sunt condiţiile în care cetăţenii sunt îndreptăţiţi să acceseze datele personale prelucrate de serviciile secrete.

Teme sectoriale

10. [Sorin Cucerai] Temele de pe agenda publicului sunt, de câţiva ani, aceleaşi: sărăcia, locurile de muncă, sănătatea (sau, rareori, în alte cercetări, corupţia). Temele astea apar în toate cercetările, indiferent că sunt publice sau doar pentru uzul intern al partidelor, şi indiferent dacă sunt realizate de institute din ţară sau din afara ţării (vezi, de exemplu, Eurobarometru). În calitate de mediator între stat şi societate (art. 80, alin. 2 din Constituţia României, ce anume veţi face pentru că temele de pe agenda publicului să fie soluţionate de către Guvern şi Parlament?”

11. [Codru Vrabie] Ce planuri aveţi, cum vă gândiţi să abordaţi chestiunea regionalizării, dacă vi se pare o prioritate?

[Graţian Mihăilescu] Care este strategia dumneavoastră în ceea ce priveşte regionalizarea/descentralizare? Credeţi că este nevoie de o reforma administrativă, prin care administraţia să devină mai competentă? Cum s-ar realiza acest lucru din perspectiva dumneavoastră?

12. [Marina Ştefan] Consideraţi fracturarea hidraulică ca fiind o problemă de securitate naţională? Dacă da, sunteţi interesat în susţinerea şi promulgarea unei legi de interzicere a fracturării hidraulice de mare volum, pe baza imensului volum de studii peer-reviewed existent deja?

13. [Andrei Panţu] Sunteţi de părere că este cazul să promovaţi ca preşedinte strategii pentru modernizarea mediului rural?

Administraţia prezidenţială

14. [Codru Vrabie] Cine vă vor fi consilierii, dacă ajungeţi la Cotroceni?

14. [Andrei Tiut] Care este dimensiunea optimă a Administraţiei Prezidenţiale?

Buget:…

Personal (excluzând funcţiile administrative):…

Reprezentare externă

16. [Codru Vrabie] Cum vă pregătiţi pentru preşedinţia rotativă a UE, în semestrul 2 din 2019, care va fi afectat şi de campania prezidenţială de la noi, şi de constituirea unei noi Comisii Europene?

17. [Codru Vrabie] Cum veţi gestiona prezenta la Consiliul European, din punct de vedere al relaţiilor preşedinte-premier?

18. [Marina Ştefan] Cum veţi aborda negocierea următoarelor tratate

  • TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership)
  • CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement)
  • TiSA (Trade in Services Agreement)

Opinia mea este că exista clauze oneroase şi non-democratice incluse. Ca urmare, dacă acele clauze nu sunt excluse, tratatele nu trebuie validate.

19. [Graţian Mihăilescu] Credeţi ca România are nevoie de lobby şi o imagine mai bună de ţară la Bruxelles? Cum ar arăta o strategie de promovare a intereselor României la Bruxelles în viziunea dumneavoastră?

Compilate şi curate de Andrei Tiut. Text apărut pe Civitas Politics.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite