VIDEO Alegeri PDL. Voturile pentru şefia PDL s-au renumărat. Vasile Blaga a câştigat, dar Elena Udrea a contestat rezultatul votului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Convenţia Naţională a Partidului Democrat Liberal Foto: Liviu Iolu
Convenţia Naţională a Partidului Democrat Liberal Foto: Liviu Iolu

Vasile Blaga a câştigat şefia PDL cu 2349 de voturi, în timp ce Elena Udrea a obţinut 2006, potrivit datelor neoficiale.

UPDATE Vasile Blaga a câştigat şefia PDL cu 2349 de voturi, în timp ce Elena Udrea a obţinut 2006, afirmă surse din PDL.

UPDATE 17:56  După numărătoarea a 70% din voturi. Susţinătorii lui Vasile Blaga afirmă că ar fi câştigat 56% din voturi, iar susţinătorii Elenei Udrea că se va organiza turul 2.



UPDATE 16.25 Votul s-a încheiat


UPDATE 15:38  Elena Udrea a declarat că organizaţiile care şi-au anunţat susţinerea faţă de ea au întâmpinat dificultăţi în procesul de vot, dar că pot fi şi susţinători ai contracandidaţilor în aceeaşi situaţie şi este important să nu existe dubii.

„Dacă de la fiecare organizaţie iei 7-8 voturi, poţi să ai o eroare la vot de 500,  ceea ce e foarte mult. Sunt delegaţi care nu se regăsesc pe liste, sau care au găsit prenume diferite şi nu au putut vota. Listele dintr-o eroare nu sunt complete, ieri s-a stricat calculatorul.O să vorbesc cu organizatorii, să se stabileazcă să voteze la final, a menţionat Elena Udrea.“

Elena Udrea a precizat  că trebuie să se clarifice dacă sunt câteva cazuri, sau dacă este un fenomen. Ea a subliniat că, la felul în care se desfăşoară competiţia, orice vot e important.

”Pinalti” la Convenţia PDL: ”Normal că doamna Udrea când a venit la Neamţ ne-am tras împreună cu telegodola”


UPDATE 15:17 În anticiparea rezultatului alegerilor pentru şefia PDL, Elena Udrea a arătat jurnaliştilor cele două insigne pe care le poartă şi a menţionat că acestea sunt semnul luptei permanente a PDL cu adversarul. 

Elena Udrea a precizat că una dintre insigne i-a fost dăruită, în urmă cu mai mulţi ani, de Preşedintele statului şi reprezintă spiritul de luptător al lui Traian Băsescu, iar cealaltă a primit-o sâmbătă de la fostul premier, Emil Boc. Elena Udrea a mai spus că surpriza a onorat-o şi a emoţionat-o.

Elena Udrea a precizat că este important ca PDL e să dea un semnal clar că partidul are un viitor, chiar dacă sunt deja plecări ale membrilor importanţi către PNL. 

Ea a evidenţiat că adversarul ideologic al democrat-liberalilor este  PSD şi că nu este posibilă o apropiere în viitor faţă de aceştia.  

Elena Udrea susţine că orice constucţie viitoare de alianţe politice va fi cu parteneri care să aibă aceeaşi viziune, cum este Forţa Civică. Nici PNL nu este exclus ca partener democrat-liberal, dar nu cel de astăzi.

„Discursul lui Antonescu este mai antieuropean decat al lui Victor Ponta. El a refuzat să stea în Parlament la discursul preşedintelui Traian Băsescu“, a spus Elena Udrea.

UPDATE 14:31 A început procedura de vot pentru desemnarea liderului PDL.

Elena Udrea a declarat, la începutul procedurii de vot, că nu are emoţii şi că este sigură că va câştiga. Reacţia Elenei Udrea faţă de entuziasmul delegaţilor în timpul discursului susţinit de contracandidatul său, Vasile Blaga, a fost aceea că votul şi gălăgia sunt două lucruri distincte.

„Sunt mai gălăgioşi, sunt şi mai bine plasaţi în primele rânduri susţinătorii lui Vasile Blaga. Votul nu e în funcţie de cât de gălăgioşi sunt“, a spus Elena Udrea.


UPDATE Vasile Blaga:Am câştigat bătălia cu criza, dar am pierdut în inimile românilor. Am auzit minciuni de la acest microfon, unii spuneau că am luat 22% la alegerile locale. Tot 17% am luat şi atunci şi la alegerile parlamentare. Uitaţi-vă pe statistici!

"Trebuie să ajungem la guvernare în 2016 pe uşa din faţă, nu pe uşa din dos, aşa cum propun unii care spun ce partid extraordinar este PSD", a spus Blaga, cu trimitere la Udrea.

"Camerele de hotel nu trebuie să oprească schimbarea partidului. Nu-mi imputaţi mie guvernarea. Eu am tăcut 6 luni de zile".


UPDATE Elena Udrea: Schimbarea din 2001 a făcut ca partidul să stea 10 ani la guvernare.Credibil eşti atunci când te duci în faţa electoratului care te votează. Am făzut la alegerile din decembrie cum ne-au votat oamenii.

Ea a adăugat că partidul are nevoie de o schimbare de atitudine, de stare de spirit la vârful său.

"Trebuie să recunoaştem că partidul, astăzi, nu mai are încredere în propriul viitor şi ca trendul partidului continuă să fie unul descendent", a susţinut Udrea.

"Mulţi dintre noi nu mai văd un viitor pentru partidul nostru, unii au ales să plece, iar eu le spun: "Drum Bun!", pentru că partidul are nevoie de oamnei loiali."


UPDATE Emil Boc i-a înmânat Elenei Udrea insigna PD, pe care, la rândul lui, a primit-o de la Traian Băsescu atunci când a ajuns la şefia partidului.


UPDATE Emil Boc: Partidul nu face Opoziţie adevărată.


UPDATE Gheorghe Ştefan, Pinalti: Fotbalul este pe goluri, politica este pe vorbe. USL simte că pericolul vine din partea Elenei Udrea.


UPDATE Urmează să-şi susţină moţiunea Elena Udrea : (Pe ecran rulează un filmuleţ cu cariera Elenei Udrea).

Primul care vorbeşte este Teodor Paleologu, susţinătorul Elenei Udrea. Paleologu a oferit "o lecţie de lidership", oferind un citat biblic. Nu a fost primul mesaj biblic prezentat la Congres. Şi Sever Voinescu a ţínut să facă o trimitere la creştinism.

Paleologu: Elena Udrea nu este perfectă, dar este croită pentru rolul anti-Ponta. Vasiel Blaga nu are lipici la public.


UPDATE Monica Macovei îşi prezintă moţiunea:

Compromisul ne conduce la dezastru. Convenţia trebuie să fie un moment al adevărului. Am pierdut un milion de voturi în câtev aluni, pentru că am fost aroganţi.

""Eu sunt coşmarul lui Ponta, Năstase, Antonescu şi Voiculescu. Cu mine nu le merge. Vă asigur că, schimbându-se, PDL poate ajunge la Putere, iar de acolo poate duce România spre progres. Vă propun o soluţie radicală, un nou început, o cale neîncercată încă în politică. Vă propun să devenim un partid al reformiştilor. Trebuie să redevenim partidul oamenilor oneşti care nu fac blaturi, o alternativă la minciuna şi mizeria actuală de pe scena politică numită USL. Prioritar este să apărăm România de abuzurile şi acţiunile distructive ale actualei Puteri. Pentru asta trebuie însă fim credibili, convingători şi cinstiţi. Fără o opoziţie curajoasă la baionetă trădăm mandatul oamenilor, devenim inutili şi irelevanţi"', a afirmat Macovei.

Am pierdut electoratul pentru că ne-am pierdut credibilitatea. Am putea pierde şi mai mult dacă nu facem acum o schimbare. Vi s-a părut că PDL s-a băptut cu USL în campanie? Mie nu! Blaturile din alegerile parlamentare v-au plăcut? Pe listele noastre erau oameni cu probleme penale. Nici electoratului nostru nu i-a plăcut, pentru că s-a simţit abandonat.

Nu ne aliem cu PNL, la braţ cu Voiculescu, şi nici cu PSD, partid condus de un plagiator.


UPDATE Adrian Papahagi, susţinătorul Monicăi Macovei:Sunt mulţi reformişti în PDL. Unul dintre ei este Teodor Paleologu, chiar dacă unul ascuns.

În timpul discursului, vicepreşedintele PDL, Andreea Paul, ai-a oferit un pahar cu apă, după ce acesta îşi pierduse vocea.

PDL este un partid de oameni liberi, nu o turmă, iar delegaţii la Convenţia Naţională Extraordinară au ocazia să voteze noul preşedinte conform conştiinţei lor, a afirmat sâmbătă Teodor Baconschi, în discursul de susţinere a candidaturii Monicăi Macovei.


 UPDATE Elena Băsescu a declarat pentru un post de televiziune că Raluca Turcan şi Andreea Paul s-au alăturat lui Vasile Blaga, având diferite frustrări. "Asta spun ele în interiorul partidului, că nu au ajuns miniştri din cauza Elenei Udrea".


UPDATE Traian Băsescu a plecat de la Convenţia PDL imediat după discurs, fără să răspundă la întrebările jurnaliştilor. El a făcut mai multe fotografii împreună cu delegaţii PDL în drum spre iesire. Traian Băsescu a fost întâmpinat de un preot, care i-a i-a oferit o icoană de la muntele Athos, care să îl protejeze, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul referendumului pentru demiterea sa, din vara anului 2013, când preşedintele a primit o cruce.


UPDATE Am fost nevoiţi să mergem cu PSD, un partid de oameni hârşâiţi, am greşit o dată, dar ştiţi cum se spune… Dacă greşeşti şi a doua oară… Eram conştient că aveam nevoie de o garnitură mai tânăra de miniştri.  

Singurul semn de întrebare l-am avut la Ministerul Muncii. Mă refer la ce aş face eu dacă aş fi în locul vostru.

Obiectivul este: în 2016, dreapta la putere. Să nu vă gândiţi că voi trece în funcţia unui partid. Sper că voi putea să ajut cu experienţa mea această construcţie. Vreau să fie clar pentru toţi că masa la care mă aşez după ce închei mandatul, o stabilesc eu şi nimeni altcineva. M-a durut că unii şi-au făcut campanile pe măsurile luate de PDL, având mesajul Antenei 3. 

Sper să luaţi decizia corectă astăzi!


UPDATE Vreau să stiţi că am conştiinţa că am făcut ce a trebuit, că ne-am asumat măsuri dificile pe care poporul român le-a trecut cu dificultate.

Vă reproşez un singur lucru. Puteaţi să obţineţi procente mai multe la legislative. Măcar dacă aţi fi reuşit să faceţi ce a făcut Dan Diaconescu. Ati lăsat să plutească neîncrederea angajamentului. 

Chiar dacă campania s-a dus la televizor, eu vorbeam în fiecare zi cu Traian Ungureanu. Aş vrea să vă spun că PDL rămâne în sufletul meu orice s-ar întâmplă.

Omul politic este rece, este hotărât şi adoptă soluţii. faptul că am făcut schimbarea la momentul potrivit a asigurat PDL aproape 10 ani de stat la putere. Au venit legislativele şi am spus unor oameni extreme de grei, domnule Cîrstoiu suntem prieteni, domnule Bejat nu mai poţi fi cap de listă. 

Sunt convins că ei se află aici, organizaţia de tineret, a candidat, Scripcaru, Falca la Arad, primarul de Slatina şi mulţi alţii. 

Fraţilor nu-i de joacă. Am să iau steagul partidului şi am să îl înfig din nou în Primăria Capitalei. A fost un ciclu cu Petre Roman, un ciclu cu Emil Boc, trebuie să înceapă un nou ciclu. După ce îmi termin mandatul obiectivul va fi construirea unei drepte puternice care să readucă procesul de modernizare a României care crează şanse nu dă pomeni electorale.


UPDATE Traian Băsescu: PDL trebuie să înceapă un nou ciclu. Orice amânare vă va costa.

Legea promovată de Miclea şi Funeriu.

Aţi făcut o lege a educaţiei excepţională care corespunde întru totul legislaţiei europene.

Aţi făcut patru coduri pentru justiţie, un nou cod penal, noul cod civil singura problemă care a mai rămas este implementarea celor două coduri.

Aţi liberalizat piaţa muncii prin modificările aduse. Aţi modernizat sistemul de pensii.

Aţi făcut o nouă lege a dialogului social. 

Aţi avut o contribuţie extraordinară pentru modernizarea României. Am avut discuţii cu Emil Boc dacă putem să ne asumăm modernizarea. 

Am pus ţara deasupra interesului de partid. Stiu că asta nu v-a facut fericiţi ca oameni politici. Ati avut de înfruntat mass-media. Cine a vrut să explice a găsit resurse să o facă: Emil Boc la Cluj.

Da voi reveni în politică, dar nu am spus, da voi reveni la PDL. Mesajul necinstit al antenelor. Daca aţi pierdut pentru ca aţi salvat ţara într-un moment de mare dificultate. Vreau să vă demonstrez că aşa a fost. Multe ţări au fost lovire de criza în perioada 2009 - 2010 suntem printre puţinele ţări care s-au echilibrat macro-economic.

 "Am mai primit invitaţii de la alte partide, dar aici am venit cu dragoste, nu numai cu maşina preşedintelui, am venit cu sufletul. Astăzi vă voi vorbi în calitate de Preşedinte al României. Poate vă aşteptaţi la un discurs în favoarea unui candidat. Nu pentru asta am venit. Am venit să vedem dacă, în continuare, avem puncte comune care să facă parte din viitor, sau nu. Voi fi extrem de cinstit. Sunteţi într-un moment de cumpănă al partidului şi, pentru că, în momentul de faţă, nu există o structură politică pe partea dreaptă care să ducă România spre progres. Cel mai important obiectiv pe care îl am este continuarea procesului de integrare în UE. Asta înseamnă trei lucruri esenţiale: acces la Schengen, la eurozonă şi o economie competitivă. Aici parteneriatul nostru este solid, iar PDL spre această direcţie trebuie să se îndrepte după Convenţie.

A doua mare problemă este tineretul. Acest obiectiv se consolidează prin legea educaţiei şi prin crearea d elocuri d emuncă pentru tineri. PDL trebuie să se bată pentru crearea de locuri de muncă de muncă. Promovarea generaţiei tinere în administraţie: "Daţi-le o şansă".

Nu poţi să spui: "vreau în Schengen", când tu ai miniştri cu probleme penale în Guvern.

Revizuirea Constituţiei trebuie să ţină cont de referendumul din 2009, Parlamentu unicameral şi 300 de parlamentari.


UPDATE 10:26 Delegaţii PDL îl întâmpină pe preşedinte cu mesajul: „I love you, Băse!“


UPDATE 10:20 Traian Băsescu a ajuns la Convenţia PDL şi s-a adresat tinerilor protestatari TSD: „Hai mă copii! Gata!“


UPDATE 10:17 Un grup de protestatari social-democraţi, conduşi de deputatul Mihai Sturzu se află în faţa sediului Romexpo. 

Deputatul PSD Mihai Sturzu le-a înmânat Elenei Udrea şi Elenei Băsescu câte o scrisoare în care se arăta "că interesul naţional nu se negociază cu Tokes şi Orban", cerându-le să o transmită europarlamentarilor PDL şi spunându-i lui Udrea că speră ca ea să ajungă preşedintele PDL.

Sturzu i-a spus Elenei Udrea: "sper să ajungeţi preşedintele partidului, am o scrisoare pentru europarlamentarii dumneavoastră".

De asemenea i-a înmânat scrisoarea şi Elenei Băsescu, venită la Convenţia PDL.

Elena Băsescu i-a replicat lui Sturzu că are o rugăminte, anume ca "toţi europarlamentarii USL să încerce să obţină un buget mai mare pentru România".

Mihai Sturzu a precizat că scrisoarea sa este adresată europarlamentarilor PDL Monica Macovei şi Cristian Preda, cărora le cere să-i transmită lui Victor Orban şi lui Laszlo Tokes că interesul naţional al României şi al Ungariei este mai presus de prieteniile politice în PPE.

"E o scrisoare a unor oameni tineri şi am ţinut să vin personal să o înmânez", a explicat Mihai Sturzu.


UPDATE 10:16  Vasile Blaga se află la Convenţie împreună cu toată echipa de susţinători: Gheorghe Flutur, Cristian Preda, Raluca Turcan, Cristian Boureanu, Theodor Stolojan, Radu F. Alexandru, Andreea Paul.


UPDATE 10:06 Elena Udrea a ajuns la Convenţia PDL, care se va desfăşura pe tot parcursul zilei la Romexpo. Alături de Elena Udrea se află Florin Popescu, liderul PDL Dâmboviţa, dar şi Elena Băsescu.


La Convenţia Naţională în care va fi ales noul preşedinte al partidului va participa şi preşedintele Traian Băsescu.

La alegerile pentru conducerea PDL sunt aşteptaţi 5.000 de delegaţi.

La începutul competiţiei, Blaga părea favorit în ceea ce priveşte susţinerea în teritoriu, dar, în ultima perioadă, Udrea a încercat să recupereze diferenţa.

Ambele tabere şi-au centrat eforturile pe filialele cu numărul cel mai mare de delegaţi la alegerile interne.

Organizaţia Bucureşti are 504 delegaţi. Şeful PDL Bucureşti, Adriean Videanu, este un susţinător al lui Vasile Blaga, însă a preferat să adopte, oficial, o atitudine neutră.

Vasile Blaga se bazează pe sprijinul organizaţiilor din sectorale 2,4,5 şi 6 în timp ce Elena Udrea mizează pe suportul filialelor din sectoarele 1 şi 3.

Filiala Prahova, condusă de Roberta Anastase,  are 208 delegaţi la Congres, şi o sprijină pe Elena Udrea.

Democrat-liberalii din Suceava, conduşi de Gheorghe Flutur vor avea 182 de delegaţi la congres şi îl sprijină pe Vasile Blaga.

Elena Udrea are susţinerea primarului Clujului,  Emil Boc. Filiala acestuia are 180 de voturi la Congres.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă l-a atacat în repetate rânduri pe Vasile Blaga, iar filiala are 175 de delegaţi.

Un alt primar cu influenţă, Mircea Hava, care conduce PDL Alba, se numără printre semnatarii moţiunii lui Vasile Blaga. PDL Alba va trimite la Congres 162 de delegaţi.

Elena Udrea beneficiază de ajutorul PDL Dâmboviţa, care are 156 de delegaţi. Aceeaşi situaţie este şi la Neamţ, filială care va aduce 151 de delegaţi la Convenţia Naţională. Gheorghe Ştefan, primarul din Piatra Neamţ, este un suporter declarat al Elenei Udrea.

Democrat-liberalii din Timiş, unde Vasile Blaga este senator,  vor fi reprezentaţi de 141 de delegaţi.

Implicarea lui Traian Băsescu

La Convenţia Naţională  este invitat şi preşedintele Traian Băsescu care s-a declarat în favoarea candidaturii Elenei Udrea.  „Eu ţin la Blaga foarte mult, dar îi spun stop, pentru că îngropi PDL, şi nu aş vrea să îl îngropi. Vasile nu mai are potenţial de creştere“, a comentat Băsescu.

„Am văzut poziţiile domnului preşedinte Traian Băsescu, mă bucură că a zis că ţine la mine şi eu ţin la domnia sa, pe de altă parte, soarta partidului va fi stabilită de cei 5.000 de delegaţi la Convenţie. “, a replicat Blaga.

Cum se văd moţiunile din interior

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean susţine că încă nu s-a hotărât ce moţiune să voteze.

„Încă nu mi-am fundamentat opţiunea, încă mai meditez. Am citit toate moţiunile, le-am analizat, sunt moţiuni pragmatice, teoretic arată foarte bine, să vedem cine o să le pună în practică. Nu pot să vorbesc concret despre moţiuni pentru că mi-aş deconspira opţiunea, rămâne să vedem cine va reuşi să-i convingă pe cei 5.000 de delegaţi şi să obţină victoria“, a spus Oltean, pentru „Adevărul“.

Alin Popoviciu, deputat de Timiş, a analizat, succint, cele trei moţiuni. „Fiecare are lucruri bune, dar sunt şi lucruri pe care nu le înţeleg. De exemplu, în moţiunea sa, doamna Udrea susţine că PSD este un partid serios, cu care se poate discuta. Mi se pare ciudat, în condiţiile în care noi îi criticăm pe oamenii aceştia de atatâ timp. De partea cealaltă, Vasile Blaga susţine o alianţă cu liberalii, iar Monica Macovei nu ne vrea „balama“ pentru niciun partid, dar nici nu arată o soluţie exactă“, a spus Popoviciu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite