UPDATE Alegeri europarlamentare 2014. Crin Antonescu a demisionat din fruntea PNL. Tăriceanu a fost dat afară „în mod elegant“ . Orban va candida la şefia PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu a votat ieri Foto: Mediafax
Crin Antonescu a votat ieri Foto: Mediafax

Crin Antonescu a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL, după ce partidul nu a luat decât 15% la europarlamentare. Tot astăzi, prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a demisionat şi el din conducerea partidului după ce liberalii au fost înfrânţi la Sibiu de PSD. Alături de cei doi, şi-au dat demisia şi toţi vicepreşedinţii partidului.

UPDATE Moţiunea de cenzură a PNL. Antonescu, către Ponta: Sunteţi mai supărat decât aseară! Îmi pare rău, domnule prim-ministru, că v-aţi stins, din punct de vedere democratic, atât de tânăr!“

UPDATE Ludovic Orban şi- a anunţat candidatura la şefia PNL. „Atunci când locul va deveni vacant, voi candida la şefia PNL. Domnul Tăriceanu e ca fiul risipitor. A fugit de acasă pe uşa din dos şi înceracă să se întoarcă pe uşa din faţă“

UPDATE: Radu Stroe a fost exclus din PNL. „M-au dat afară pentru am susţinut USL!“, a spus Stroe.

UPDATE Crin Antonescu, după demisie: „PNL va rezista la toate încercările domnului ponta de a destructura PNL. Domnul Ponta n-a reuşit să aducă, la întâlnirea din biroul său alături de domnul Tăriceanu, niciun preşedinte de organizaţie. Miercuri vom avea o nouă delegaţie pentru a stabili data li ora noului Congres. Până la Congres, actuala conducere va rămâne pe o perioadă de interimat. Suntem singurii care ne-am asumat acest rezultat. Asta nu înseamnă că PNL intră în debandadă, în derivă. Domnul Iohannis a fost foarte afectat de rezultatul de la Sibiu, dar rămâne memrbu al PNL.

Crin Antonescu, despre Tăriceanu: „Domnul Tăriceanu a fost dat afară în mod elegant. Asemenea tupeu, ca în pauzele pe care i le dă Ponta de la şedinţele PSD să vină la noi, nu i se acceptă. Tăriceanu nu este membru PNL. E o situaţie caraghioasă: să faci şedinţe cu PSD şi să vrei în PNL. Dacă vrea înapoi în PNL, să spună clar şi mă voi ocupa personal să-i fac lobby să fie reprimit“

UPDATE Mircea Ionescu Quintus: „Călin Popescu Tăriceanu nu trebuia să vină la şedinţa PNL, pentru că nu mai face parte din partid. El a făcut greşeală după greşeală. Ar trebui să renunţe la toate funcţiile oferite de PSD“. De altfel, Quintus i-a spus direct lui Tăriceanu, în timpul şedinţei: Ca prieten îţi spun: Ieşi afară din sală, nu eşti liberal!

UPDATE Liberalii au votat şi împotriva asocierii cu PSD.

UPDATE Ludovic Orban a cerut ca liberalii să voteze dacă fostul premier Călin Popescu Tăriceanu mai este sau nu membru de partid. Liberalii au votat că nu mai este şi au dizolvat organizaţia Satu Mare, care îl invitase înapoi în PNL. Liberalii i-au cferut lui Tăriceanu să părăsească sala. Supărat, Tăriceanu a ieşiit din şedinţă şi a spus că nu recunoaşte nicio decizie luată de actuala conducere.Surse din partid ne-au declarat că în momentul în care Tăriceanu a ieşit din şedinţă, din sală s-a auzit: „Nesimţitule!“

UPDATE: Crin Antonescu şi-a prezentat demisia din PNL, alături de toţi vicepreşedinţii partidului. Liberalii vor stabili joi, în Delegaţia Permanentă, data Congresului în care va fi aleasă viitoarea conducere. Potrivit unor surse politice, Congresul urmează să aibă loc peste două săptămâni.

UPDATE În timp ce liberalii se aflau în şedinţă, Tăriceanu, Andrei Gerea şi Daniel Chiţoiu au făcut o şedinţă separată, alături de premierul Victor Ponta, la Tăriceanu în birou.

UPDATE Liberalii au votat ca europarlamentarii PNL să intre în grupul PPE.

UPDATE: Fostul premier Petre Roman analizează posibilitatea să se alăture taberei liberale formată de Tăriceanu, potrivit unor surse politice.

UPDATE: Liderii PNL discută la această oră, într-o reuniune informală, varianta demisiei în bloc a conducerii partidului, care să asigure însă interimatul până la organizarea congresului extraordinar, au declarat surse din PNL, pentru
Mediafax.

„Este evident că la un rezultat de 15% PNL nu poate fi mulţumit! Este un rezultat sub aşteptările noastre şi aşa cum am anunţat neatingerea obiectivului stabilit e un eşec pe care ca preşedinte mi-l asum! Am anunţat în această dimineaţă, într-o conferinţă de presă, că îmi voi ţine cuvântul şi voi demisiona din fruntea Partidului Naţional Liberal! Voi anunţa acest lucru în şedinţa Biroului Politic Naţional voi anunţa acest lucru colegilor mei şi vom lua deciziile care se impun acolo!“, a scris Antonescu, pe pagina sa de Facebook, după conferinţa de dimineaţă.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a vorbit într-o conferinţă de presă, la primele ore ale dimineţii, despre rezultatul reuşit de liberali la alegerile europene. „La un rezultat de 15%, PNL nu poate fi mulţumit, este un rezultat sub aşteptările noastre. Aşa cum am anunţat din campanie, neatingerea obiectivului este un eşec pe care ca preşedinte mi-l asum. Evident că îmi voi ţine cuvântul, nu s-a pus niciodată problema alfel. În şedinţa de la ora 14.00 voi anunţa colegii şi vom lua decizia acolo. Aşa cum eu îmi asum, o vor face şi alţi. Nu există niciun fel de dubiu, dar un preşedinte de partid nu-şi dă demisia în faţa presei, ci în faţa partidului. Nu supun demisia mea la vot. Este un act unilateral de demisie”, a afirmat Crin Antonescu.

„PNL nu revine la guvernare“

Încă lider al PNL, Crin Antonescu exclude, fără echivoc, posibilitatea revenirii la guvernare alături de PSD. ”Sper ca după aceste alegeri, sper că toată lumea a constat că povestea lui Victor Ponta cu USL trăieşte este o minciună. PNL este cea mai puternică forţă de opoziţie. Nu se pune problema ca PNL să revină la guvernare, să nu-şi asume ceea ce crede că este misiunea sa, să fie o alternativă la guvernare“, a mai spus Antonescu.

„Ne alăturăm PPE“

Liderul PNL a venit cu un anunţ surpriză: „Voi propune colegilor mei din conducerea partidului ca cei cinci sau şase europarlamentari să adere la grupul popularilor europeni din Parlamentul European, pentru că stânga europeană trebuie oprită. Nu ne putem asuma riscul de a avea un preşedinte socialist al Comisiei Europene“, a anunţat Crin Antonescu.

”Având în vedere contextul european, după consultări cu colegii, voi propune ca europarlamentarii PNL să adere la PPE. Nu putem asuma riscul ca Comisia Europeană să fie condusă de un socialist. Este o decizie pe care eu o voi propune colegilor mei. Uniunea Europeană nu trebuie să fie condusă de un preşedinte socialist. Având în vedere că mecanismele europene sunt diferite de cele din Parlamentele naţionale, cine va avea mai mulţi europarlamentari, mai multe mandate între PPE şi PSD, va desemna preşedintele Comisiei Europene”, a arătat Antonescu.

Klaus a spus „Adio PNL!“

Imediat duppă anunţul lui Antonescu, de la Sibiu, Klaus Iohannis şi-a anunţat demisia din toate funcţiile de conducere ale PNL.

„Având în vedere rezultatele obţinute de PNL la scrutinul de ieri şi mă refer aici mai mult la rezultatele obţinute în municipiul Sibiu decât la nivel de ţară, care şi ele sunt proaste, în acest context vă informez că am demisionat în această dimineaţă din calitatea de prim-vicepreşedinte al PNL şi din calitatea de membru în Biroul Politic", a anunţat Klaus Iohannis.

Liberalii fac parte din grupul liberalilor europeni (ALDE), a treia forţă din Parlamentul European. Populariii europeni (PPE), grup din care fac parte PDL, PMP, Forţa Civică şi UDMR, au câştigat alegerile europarlamentare, conform unor sondaje de opinie realizate la Bruxelles. Pentru ca popularii europeni să/l numească pe Jean Cluuade Juncker în fruntea Comisiei Europene, PPE are nevoie să/şi construiască o majoritate parlamentară la Bruxelles.

„Este un eşec“

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu crede că PNL a înregistrat un eşec după rezultatele alegerilor europene, iar demisia lui Klaus Iohannis o consideră normală în aceste condiţii.

„Este o recunoaştere implicită a unui eşec, a unei alegeri la care a fost parte. Dincolo de demisie, este important ca astăzi PNL să asculte glasul electoratului. Este vorba de o sancţiune severă pe care electoratul a aplicat-o în urma unor decizii greşite. Întotdeauna, în momente de genul acesta, pripa strică. Va fi nevoie de un Congres, dar nu ştiu dacă rapid. Cred că trebuie să se treacă de la modalitatea în care PNL a fost condus la una democratică. Fără o consultare largă, ce simt din teritoriu,m riscăm să facem un Congres degeaba“, a declarat Tăriceanu.

Fostul liberal a anunţat că nu va participa la şedinţa liberalilor de astăzi, dar l-a criticat în termeni duri pe preşedintele PNL Crin Antoonescu. „În momentul în care îşi dă demisia şi preşedintele, va fi un preşedinte interimar. Nu cred că este o formulă, cred că membrii vor discuta şi vor găsi o soluţie. Sunt membru cu acte în regulă, conform statului. O să privesc un pic dinafară aceste dezbateri. Sunt foarte curios ce turnură vor lua. Mesajele care au fost date de preşedintele PNL par să fie ale unei persoane lovite de autism“, a completat fostul prim-ministru.

Tăriceanu a condamnat şi decizia lui Crin Antonescu de a părăsi formaţiunea liberalilor europeni şi de a se înscrie în familia popularilor europeni.

„O nouă greşeală tactică. În ALDE avem o prezenţă, suntem membri de 24 de ani şi reprezentăm ceva. Nu ştiu care este avantajul. Nu mai vorbesc de nesatisfacţia electoratului care a votat un partid liberal“, a mai spus Tăriceanu.

Citeşte şi:

Rezultate europarlamentare 2014: PSD a trecut de 40%. PNL nu îl salvează pe Crin de la demisie La alegerile europarlamentare de astăzi au fost aşteptaţi la urne peste 18 milioane de români. Potrivit primelor rezultate exit-poll, PSD a trecut de 40% în toate estimările, în timp ce PNL nu a reuşit să obţină scorul de 20% care i-ar fi asigurat lui Crin Antonescu, în continuare, funcţia de preşedinte al formaţiunii.

Adevărul despre ziua alegerilor. Tabloul complet al alegerilor pentru Europa, pe adevarul.roDuminică, 25 mai, este o zi crucială pentru Europa şi pentru România. Este ziua în care noi, românii, îi alegem pe cei care să ne apere interesele la Bruxelles, dar şi ziua în care hotărâm cine are cele mai mari şanse să devină preşedinte al României.

Rezultate europarlamentare 2014: Numărătoarea BEC coboară PSD la 37,2%

Alianţa PSD-UNPR-PC a obţinut 37,25% din voturile exprimate la alegerile europarlamentare, fiind urmată de PNL cu 14,86%, PDL cu 12,26%, independentul Mircea Diaconu cu 6,95%, UDMR cu 6,48% şi PMP cu 6,24%, potrivit rezultatelor parţiale anunţate, luni, de Biroul Electoral Central.

Cum au primit partidele primele rezultate exit-poll: modestie la PSD, jale în PNL

Primele rezultate exit-poll date publicităţii la ora 21.00, după închiderea secţiilor de votare, au fost aşteptate cu sufletul la gură de liderii partidelor. În timp ce social-democraţii s-au arătat mulţumiţi de scorul de peste 40% pe care l-au obţinut, liberalii au refuzat să comenteze. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a convocat, însă, pentru luni Biroul Politic al formaţiunii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite