Rezultate europarlamentare 2014: PSD a trecut de 40%. PNL nu îl salvează pe Crin de la demisie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La alegerile europarlamentare de astăzi au fost aşteptaţi la urne peste 18 milioane de români. Potrivit primelor rezultate exit-poll, PSD a trecut de 40% în toate estimările, în timp ce PNL nu a reuşit să obţină scorul de 20% care i-ar fi asigurat lui Crin Antonescu, în continuare, funcţia de preşedinte al formaţiunii.

UPDATE 22. 30 Crin Antonescu a respins ferm oferta PSD de a reveni la guvernare. „Numărătoarea nu s-a terminat, aşteptăm cu toţii rezultatele finale. Atunci voi face comentarii. Indiferent de rezultatul acestor alegeri, vreau să-i asigur pe toţi cetăţenii României că PNL îşi va respecta demnitatea, principiile. PNL nu ia mită. PNL este singurul partid care, pe baza principiilor, a fost capabil să părăsească o guvernare şi nu poate fi ademenit cu un loc călduţ la guvernare. Nu vom lăsa România pe mâna baronilor roşii“, a spus Antonescu.

UPDATE 21.00  Premierul Victor Ponta a comentat, duminică seara, rezultatele exit-poll şi i-a îndemnat pe cei din jurul său să le trateze cu modestie, chiar dacă urmează să fie confirmate. Scorul ridicat obţinut de PSD, a mai spus el, e o dovadă că România a trecut testul democraţiei. Totodată, Ponta i-a avertizat pe liberali că sloganul "USL trăieşte" va fi utilizat şi în campania PSD pentru alegerile prezidenţiale. În final, premierul i-a invitat pe liberali din nou la guvernare.

infografie sondaje europarlamentare
infografie sondaje europarlamentare
image

UPDATE 20.30

Potrivit unor rezultate preliminare ale exit-poll-ului date publicităţii de Antena 3, la ora 20.30 PSD se afla în frunte, cu 42,4%, urmat de PNL (13,3%), PDL (11,5%),  PMP (6,3%), UDMR (6,2%). Independentul Mircea Diaconu a întrecut PPDD, Forţa Civică şi PRM şi, potrivit datelor furnizate de Operations Research, obţinuse 4,3%.

După primele exit-poll-uri date publicităţii de România TV, clasamentul realizat după datele CSCI arată în felul următor:

PSD-UNPR-PC - 44 %; PDL - 12 %; PNL - 12 %; PMP - 5 %; UDMR - 6 %; Mircea Diaconu- 5%; Forţa Civică - 2%; PPDD - 2%.

Puteţi fi la curent cu tot ce se va întâmpla în ziua alegerilor. Indiferent că aveţi la îndemână un computer, o tabletă sau un smartphone, intraţi pe adevărul.ro şi veţi fi conectaţi cu evenimentele din cea mai fierbinte zi electorală a Europei.

Adevărul Live va găzdui dezbateri ample în care invitaţi de marcă, sociologi, bloggeri Adevărul şi jurnalişti vor analiza toate evenimentele din ziua alegerilor.

Adevarul.ro va difuza duminică, la ora 21:00 - ora închiderii urnelor - primele estimări ale rezultatelor votului pentru europarlamentare. De asemenea, adevarul.ro va anunţa câte mandate a câştigat fiecare partid şi cine nu a mai prins trenul electoral spre Bruxelles.

Ce spun ultimele cifre

Ultimul sondaj realizat de INSCOP, la comanda ziarului „Adevărul“, arată că 32%  din respondenţi au declarat că se vor prezenta cu siguranţă la vot, iar 28,9% indică faptul că probabil vor merge la vot. 9,7% spun că probabil nu se vor prezenta la vot, 9,6% spun că sigur nu se vor prezenta la vot, în timp ce 17,3% declară că încă nu s-au hotărât. 2,5% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Potrivit sursei citate, alianţa PSD-UNPR-PC ar obţine 40,7% din voturi, în stagnare comparativ cu măsurătoarea de la începutul lunii martie când aceeaşi alianţă înregistra 40,4% din opţiunile de vot. Alianţa PSD-UNPR-PC este urmată în clasamentul intenţiei de vot de Partidul Naţional Liberal care ar fi votat de 16,9% din respondenţi (17,6% luna trecută). PNL este urmat de Partidul Democrat Liberal, care suferă o cădere în intenţia de vot de la 13,7% în martie, la 11,3% la măsurătoarea din luna mai.

Partidul Mişcarea Populară îşi continuă tendinţa ascendentă, înregistrând 10,2% din intenţiile de vot (comparativ cu 9,1% în luna martie). PMP pare a creşte pe seama scăderii PDL.

Conform măsurătorii din luna mai, celelalte formaţiuni care trec pragul parlamentar de 5% sunt Uniunea Democrată a Maghiarilor din România cu 5,2% (5,1% în luna martie) şi Forţa Civică, cu 5,1% (4,7% în luna martie).

Sub prag electoral

Partidul Poporului Dan Diaconescu ar fi votat de 3,8% din cei care exprimă o opţiune (4,1% în martie), urmat de  PRM cu 2,8% (2,7% în martie) şi PNŢCD cu 1,3% (1,7% în luna martie).
Candidatul independent Mircea Diaconu ar fi votat de 1,2% din respondenţi, în timp ce 0,5% ar votat alţi candidaţi independenţi. De asemenea, 1% ar vota un alt partid decât cele incluse în lista predefinită de opţiuni.

adevarul.ro: maraton jurnalistic duminică, 25 mai, ziua alegerilor Europarlamentare

Citeşte şi:

Adevărul despre ziua alegerilor. Tabloul complet al alegerilor pentru Europa, pe adevarul.ro Duminică, 25 mai, este o zi crucială pentru Europa şi pentru România. Este ziua în care noi, românii, îi alegem pe cei care să ne apere interesele la Bruxelles, dar şi ziua în care hotărâm cine are cele mai mari şanse să devină preşedinte al României.

Cine a primit cei mai mulţi bani în campania electorală Alianţa PSD-UNPR-PC s-a clasat de departe în topul donaţiilor primite în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, următorul partid, PNL, înregistrând de două ori mai puţin decât alianţa de la guvernare.

România alege. Mic îndreptar pentru ziua alegerilor Mâine, România alege. Candidaţii pentru alegerile europarlamentare, dar şi cei care se luptă pentru un loc în parlamentul României, sau pentru un loc de primar aşteaptă populaţia la urne. Ce au voie să facă şi ce este interzis într-o secţie de votare?

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite