Adevarul Live: Retrospectiva principalelor evenimente politice din 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alergatori trec prin Manhattan in timpul maratonului dela New York pe margine cineva tine un afis care taxeaza politica guvernului foto reuters

Pe măsură ce se apropie finalului anului 2013, observatorii din toată lumea conchid că suntem pe cale să încheiem 12 luni pline de evenimente care au marcat harta politică la nivel naţional şi internaţional. Jurnaliştii adevărul vor discuta despre principalele evenimente politice care s-au răsfrânt asupra ţării noastre şi asupra lumii întregi.

PARTICIPĂ LA DEZBATERE şi urmăreşte emisiunea în format Adevărul LIVE

La discuţie participă jurnaliştii ziarului Adevărul Diana Rusu şi Cristian Unteanu, alături de redactorul-şef Dan Marinescu.

În ce priveşte planul politic intern, Dan Marinescu apreciază că anul 2013 ar putea fi intitulat „anul revigorării lui Traian Băsescu”. 

Pe de altă parte, la nivel internaţional, Diana Rusu a declarat că un important factor care a modificat relaţiile la nivel extern a fost Rusia, superputere ce a trecut printr-un an ce a propulsat-o în sfera de influenţă mondială. 

De asemenea, a fost anul lui Vladimir Putin, subliniază jurnalista, lider ce şi-a reconsiderat poziţia faţă de celelate puteri ale lumii, în special Statele Unite akle Americii.

Dezbaterea internă de la Bruxelles naşte o întrebare veche: de ce în toţi aceşti ani, clasa politică românească nu şi-a găsit un loc de forţă pe harta europeană a statelor membre?

Noi avem o clasă politică fără viziune, fără nicio proiecţie în viitor a funcţionării acestei ţări, a spus Dan Marinescu, subliniind că politicinei româneşti nu au obiective şi niciun plan de dezvoltare. „Clasa politică nu are o cultură politică reală, fapt demonstrat mai ales de anul 2013.”

Deşi după momentul 89, când România a vrut să devină „ceva”, entuziasmul de după revoluţie a fost susţinut mai ales de tineri (de exemplu protestele de la Kiev). Clasa politică din România este concentrată pe jocurile de culise, a intervenit Diana Rusu. 

Respingând ideea că este o problemă strictă a clasei politice româneşti, Dan Marinescu scoate în evidenţă că avem de-a face cu o problemă a populaţiei româneşti, care nu reuşeşte să gândească din perspectivă, care preferă să lasă „de pe o zi pe alta” găsirea soluţiilor.

Diana Rusu, însă, este de părere că nu este o problemă de inteligenţă, ci o problemă de pregătire profesională. Problema în România este că sărim peste etape, pentru că tentaţia puterii este enorm de puternică.

Retrospectiva principalelor evenimente politice din 2013

Dan Marinescu: „Nouă românilor ne place puterea, nu ne ascundem de asta, numai că nu înţelegem resorturile ei şi cum ar trebui folosită eficient. Pe măsurtă ce vom avansa în democraţie, am sperat că lucrurile se vor aşeza. Numai că în 2013 am realizat că situaţia este la polul opus: lucruri pe care în anii `90 nu se făceau, pentru că mai existau totuşi principii, astăzi sunt călcate în picioare fără nicio problemă. Un singur exemplu ar putea fi migraţia politică.”

Diana Rusu afirmă că există speranţă pentru generaţia tânără, există optimism, deşi suntem numiţi „generaţia pierdută la nivel european”. Atât timp cât „sistemul” nu ne va îngenunchea, vom reuşi să facem trecerea spre o societate mai civilizată, subliniază jurnalista. 

Există optimism virtual, pe reţelele de socializare. Protestele de la noi seamănă cu cele din Occident, dar ce s-a ales de aceste mişcări? Este o formă de exprimare, iar faptul că se poate este extrem de important, a declarat Diana Rusu. „Este bine că putem să avem proteste pe stradă fără bătăi cu poliţia, fără oameni încarceraţi pentru că au atins demnitatea preşedintelui.”

În România, de ce nu se clatină un sistem care nu-şi doreşte să devină mai profesional?

„Politicienii au fost născuţi de sistemul acesta şi pentru că le place aşa; nu-şi închipuie altceva. Un tânăr politician care intră acum în politică are în cap foarte clar o evoluţie bazată pe lucrurile care se întâmplă şi acum: trebuie să fie prieten cu acela trebuie să aibă relaţii cu celălalt”, a declarat Dan Marinescu. „Se poate aşa pentru că nu-i interesează că ne supărăm noi.”

Cum va arăta 2014?

„Va fi un an greu: sunt alegeri europene la nivelul UE, sunt alegeri rpezidenţiale în UE”, aminteşte Diana Rusu.

Va fi un an cu foarte multe discursuri şi foarte multe promisiuni, peste tot în lume. Cred că vom avea parte de dezamăgiri la nivelul UE în ceea ce priveşte Republica Moldova (s-ar putea să întâmpinăm probleme cu semnarea acordului de la Vilnius). Cred că vom asista la izolarea Marea Britanie, care atinge nişte cote maxime ale rasismului”, a dăugat jurnalista „Adevărul”.

Redactorul-şef adaugă că suntem în pragul „unui an agitat”. „În ceea ce proiveşte personajele principale pentru 2014, situaţia este tristă: nu avem figuri care să ne însufleţească şi să ne dea speranţă. Dacă ne gândim chiar şi numai la candidaţii pentru preşedinţie, nu există candidaţi care să ne entuziasmeze”, concluzionează Dan Marinescu.

În schimb, pentru România, pe care o aşteaptă un an electoral, 2014 nu se prefigurează a fi un an bun, potrivit declaraţiilor Dianei Rusu. României i-ar trebui un model german, considerat cel mai bun model politic din lume, subliniază jurnalista „Adevărul”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite