Adevărul Live, Alina Gorghiu: „Nu va exista niciun fel de colaborare politică cu Elena Udrea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Gorghiu FOTO Eduard Enea
Alina Gorghiu FOTO Eduard Enea

Vicepreşedintele PNL, Alina Gorghiu, aleasă recent în funcţia de purtător de cuvânt al liberalilor, a discutat, marţi, la Adevărul Live cu jurnalistul Dan Marinescu despre sondajul de opinie intern privind stabilirea candidatului la prezidenţiale. Gorghiu a subliniat că în maximum două săptămâni PNL va şti numele prezidenţiabilului care va intra în competiţia internă cu prezidenţiabilul PDL.

Principalele declaraţii ale vicepreşedintelui PNL, Alina Gorghiu:

Despre schimbul de scrisori dintre MRU şi Udrea:

Pentru doi foşti colegi care au împărţit guvernare, prieteni comuni, cred că civilizat este ca dialogul să nu intoxice spaţiul public. S-ar putea ca domnul Ungureanu să revină în alianţă. Noua postură de purtător de cuvânt limitează din aprecierile de natură personală. O să încerc nişte reacţii care ar putea fi şi ale PNL. Poziţia PNL este foarte fermă: nu există şi nu va exista niciun fel de colaborare politică cu doamna Elena Udrea.

Despre fuziunea PDL-PNL

Cea mai bună explicaţie privind modul în care vede electoratul această structură de dreapta, a venit tot de la electorat. Vom finaliza procedura privind fuziunea la sfârşitul lunii. Fuziunea chiar se doreşte. Dacă optăm pentru alianţă, nu înseamnă că proiectul politic nu există. Dar nu ne putem încadra în procesul juridic. Pe estimările noastre, fuziunea durează cam 4-5 luni. Ca să oferim un candidat unic mergem pe alianţă electorală, al cărei nume se va stabili în cel mai scurt timp.
 

Este foarte probabilă data de 26 iulie pentru congres. S-a propus data de către PDL şi urma acordul PNL care, în mare, ar fi. Un proiect mare naşte reacţii puternice şi sensibilităţi în interiorul structurile care se comasează. Avem un calendar foarte bine stabilit. Ieri a fost comisia de statut, azi au loc discuţii pe fiecare departament, vineri terminăm statutul.

Important este că nu este un proiect la nivel personal. Fac această structură PNL cu PDL, cu obiective foarte clare, cu ochii spre viitor, nu pe animozităţile din spate. Trebuie armonizate tot felul de orgolii. A ieşi cu declaraţii care au potenţial de inflamare a spiritelor  în partide, cred că e contraproductiv.

Ce vă face să credeţi că va merge până la capăt acest proiect?

Fuziunile ca la carte sunt simple. Când sunt implicate resurse umane, cu un trecut, cu orgolii, abia atunci intervine dimensiunea de dificil. Dar mizez pe greutatea şi pe înţelepciunea unor lideri politici. Mie, ca liber profesionist, îmi este teamă că avem o responsabilitate pe care trebuie să o înţelegem, că vom face acest proiect versus un partid de stânga.


Eu nu-mi permit să spun ca domnul Ponta, că a venit Sârbu să trafichez influenţa.  De ce nu te-ai dus la Parchet?  Nu am nimic personal cu nimeni, dar mă întreb dacă putem funcţiona cu un premier care spune că nu a primit niciun fel de informaţii. Sunt nişte coincidenţe pe care, în timp, ar fi bine să le analizăm.


Aţi avut un premier, singurul de altfel, pe Călin Popescu Tăriceanu, care trimitea bileţele preşedintelui pentru a interveni la Parchet.


Nu am să-i iau apărarea lui C. P. Tăriceanu, că poate să se apere singur. Priviţi gesturile de sfidare ale  statutului pe care şi PNL le putea face. Şi uitaţi-vă la premier.  Am un minister al justiţiei care nici în acest moment nu spune dacă este de acord cu amnistia şi graţierea. Este o monedă de şantaj. Cazul Duicu nu l-am lămurit nici acum. Cazul Uioreanu este în justiţie. În cazul Duicu, nu vorbesc de Duicu care este în închisoare. Pe lângă Duicu sunt oameni care au nişte explicaţii de dat.

Deci Justiţia nu este controlată de Traian Băsescu.


Justiţia a fost afectată de nenumăratele mesaje, complet neinspirate ale preşedintelui România. A fost o declaraţie ale lui Traian Băsescu referitoare la salarii şi pensii şi instanţele dădeau dreptate celor prejudiciaţi.  Declaraţia referitoare la doamna Firea a fost hazrdată. E exclus să faci aşa ceva.

A influenţat Traian Băsescu Justiţia sau nu?


Fac parte din sistemul judiciar. Pe mine nu mă poate influenţa Traian Băsescu, dar aparatul judiciar poate da o reacţie. Asociaţii ale magistraţilor au spus că declaraţiile lui Traian Băsescu sunt de neacceptat, că pun presiune pe actul de justiţie.


Despre legătura lui Traian Băsescu cu PNL

A fost o gură de oxigen pentru simpatizanţii PNL, care sunt asediaţi zilnic de o parte a purtătorilor de mesaje: PNL-Traian Băsescu a bătut palma, etc.Traian Băsescu nu are niciun fel de legătură cu PNL, retragerea lui Crin Antonescu nu are nicio treabă cu Traian Băsescu. Traian Băsescu are nişte reacţii, de multe ori, viscerale. Din punctul meu de vedere, singura prioritate a preşedintelui în funcţie, încâlcând Constituţia, este unul singur: Udrea să fie candidat la preşedinţia României.

Ce aveţi cu doamna Udrea?

Nu am nimic. Nu trebuie să fii lider de partid ca să te apreciez. Mie Călin Popescu Tăriceanu mi-a propus să candidez.

V-a propus să veniţi în partidul nou înfiinţat?

Am discutat cu dumnealui şi i-am spus că nu cred în acest proiect. Nu voi pleca din PNL. Traseismul se va diminua foarte tare

Disputa din PNL face bine sau face rău construcţiei viitorului partid?


Am să vă dau un amănunt din şedinţa de ieri. Am agreat cu toţii că decizia aparţie Delegaţiei Permanente. Am agreat că este nevoie de o cercetare sociologică. Trebuie să ai un barometru serios cu privire la candidaţii pe care îi arunci în luptă. Ieri, s-a pus problema exact pe efectele competiţiei. PNL va fi împăcat cu orice soluţie va fi agreată, conform cercetării sociologice. Nu văd de ce ar fi cineva deranjat că ne dorim cea mai bună opţiune.

Ce veţi face dacă candidatul PDL va sta mai bine decât cel al PNL?


Dacă va sta mai bine, va fi candidatul PDL desemnat să meargă în cursa pentru Preşedinţie. Nu s-a discutat de echipă, de candidat comun, pentru că va trebui să ţină cont şi de dorinţa candidatului.  UNPR va avea reprezentant de vot în secţia de vot. PMP nu va avea. Nici înainte nu aveau, pentru că nu exista ca grup parlamentar. Dacă ai într-o singură Cameră grup, introduci UNPR în ecuaţia asta. Cer domnului Ciorbea să conteste OUG, care a introdus acest lucru. Domnul Ciorbea are în fişa postului posibilitatea să se autosesizeze pe problemele flagrante.

Despre sondajele pentru desemnarea prezidenţiabilului

Astăzi s-a agreat demararea sondajului de opinie. Trei oameni, desemnaţi din Biroul Politic prin vot, se vor ocupa de sondaj: Dan Motreanu, Eduard Hellvig şi Dan Mihalache. Ei au elaborat chestionarul. În zece zile-două săptămâni va fi gata sondajul.


După desemnare candidatului, mai poate apărea cineva?


Categoric nu. Candidatul va intra în competiţie cu candidatul PDL.

Sunt sigur că deja ştiti cine e candidatul dreptei

Ştiu ce sondaje s-au vehiculat, cum stăteau domnul Predoiu, domnul Antonescu. Pentru PNL va conta această cercetare. Singurul lucru care frizează ridicolul spus de Victor Ponta: Urmează să vă anunţ candidatura la 1 august. 
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite