Eugen Teodorovici: Am aflat din presă că nu mai sunt consilierul premierului. Probabil că Tudose nu mai avea minute la telefon. Fusese sunat de Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PSD Eugen Teodorovici a vorbit, miercuri, despre scurta sa experienţă de consilier al premierului Mihai Tudose, curmată brusc după ce a criticat faptul că Sevil Shhaideh a alocat bani pentru constucţia unui stadion în Teleorman, judeţul lui Liviu Dragnea. De asemenea, Teodorovici a subliniat că nu crede că în Guvern ar fi oameni cu „dublă comandă“ şi că Dragnea trebuie să asume toate eşecurile PSD.

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări emisiunea.

Mihai Tudose a anunţat că renunţă la taxa de solidaritate şi impozitul pe crifra de afaceri?

Chiar în prima zi i-am spus punctul meu de vedere pe aceste măsuri. I-am spus clar „Nu“. Nici nu era nevoie de o analiză. Nu era necesară o taxă de solidaritate. De ce să pui o asemenea taxă? Statul le-a oferit tuturor aceeaşi facilitate. Din păcate statul a pus multe piedici celor din această ţară. Nu ştiu cine din partid a fost cu ideea acelei taxe. 

Despre Fondul Suveran de Investiţii aţi vorbit?

Nu am vorbit. Nu e simplu să creezi un astfel de fond. Trebuie discutat serios proiectul şi cu partenerii externi, cum e Comisia Europeană. Nu era o problemă să fie legiferat Fondul prin OUG, dacă era o consultare clară cu toţi cei implicaţi. România nu trebuie să umble acum la sistemul fiscal. Trebuie să ne consolidăm acum. Trebuie să dăm drumul la investiţii. 

Cine îşi asumă propunerile nefezabile: Domnul Dragnea, domnul Vâlcov?

Odată asumată o măsură, atunci răspunderea e purtată de preşedintele partidului. Eu aşa am înţeles. Şi-a arogat câştigul la locale şi la parlamentare. Orice eşec ţi-l asumi, de asemenea. 

Grindeanu acuza faptul că miniştrii ascultau la comenzile de partid?

Eu am un stil de a fi diferit. Grindeanu putea să se comporte ca un premier şi să ceară dânsul, lunar, o evaluare pe fiecare portofoliu, să prezinte nemulţumirele faţă de miniştr. Avea şi pâinea şi cuţitul. Ca prim-ministru nu poţi fi constrâns. Ţine de capacitatea de manager. Grindeanu nu a fost pregătit pentru o funcţie de prim-ministru. El a fost ministru într-un guvern destul de liberal, chiar dacă era de stânga 

Domnul Tudose e pregătit?

Vom vedea. Are o abordare fermă. Cearta în şedinţe e bună până la un moment. Vreau să văd efectul acestui comportament. Vreau să văd că pe PNDL încep să fie trimişi banii pe local, că merge treaba la Transporturi şi multe altele. Când am scris postarea pe Facebook ştiam că lumea se va gândi la domnul Dragnea. Nu, nu e vorba de el. Cei care nu ne lasă sunt cei care după 1989 ne dau peste mână. 

Cât aţi fost ministru aţi primit situaţii briliante ale serviciilor?

Am primit doar statistici seci. Doar rapoarte, în special pe evaziune. Sper ca o parte din aceste servicii să se ocupe de acest intelligence pe partea economică. Eu spun de ceva ce orice ţară dezvoltată foloseşte. E normal să foloseşti aceste lucruri. Eu, ca ministru, nu pot afla ce face Japonia. Dragnea se referea la ceva ce ne ţine captivi, fie că cei învinuiţi au avut legături cu ceva, fie că...

Liviu Dragnea pare oarecum captiv

Eu nu vreau să cred că în Executiv sunt oameni care primesc banii pe două state de plată. E, practic, imposibil. Eu cred că un om venit pe partea de servicii ar trebui să fie mult mai sclipitor ca ceilalţi. 

Cum aţi aflat că nu mai sunteţi consilierul premierului?

În ziua Franţei. Eu, discutam atunci două lucruri interesante, pe peluză. Vorbeam despre elicoptere şi maşini. Am aflat printr-un sms în care mi se cerea să comentez acest lucru. 

Nu v-a sunat premierul?

Probabil nu mai are minute la telefon. Până astăzi nu m-a sunat. Lunea am văzut în Monitorul Oficial. Mă gândeam să nu fie cineva în spate, vreun Soros. Eu, unul, nu aş fi semnat o astfel de decizie. Aş fi cerut o discuţie faţă în faţă. 

Credeţi că premierul a primit un telefon de la domnul Dragnea?

Sunt convins. 

De la ce vi se trage: de la stadionul din Alexandria?

Eu nu mă opun unei investiţii, dar vreau să prioritizăm.

Aţi vorbit atunci şi de impozitarea veniturilor Bisericii. Credeţi că şi de aici vi se trage demiterea?

Nu! Eu aştept o ieşire şi de la Patriarhul Daniel să iasă şi să vorbească pe acest subiect. Adică, să vorbească mai mult despre proiectele sociale ale Bisericii. 

Aţi vorbit cu reprezentanţii Bisericii?

Da, în 2015 şi 2016. Chiar în campania de la localele din 2016. Erau de faţă şi Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose. Era şi Rovana Plumb. Am spus atunci că e un curent negativ împotriva Bisericii. Eu le-am vorbit de această măsură. Era o discuţie exploratorie. 

Credeţi că riscaţi vreo sancţiune în urma criticilor?

Nimeni în România nu mai trebuie să facă acest lucru. Dacă te gândeşti la măsurile asupra ta ajungi să nu mai faci nimic bun pe această ţară. Obligaţia mea pe Facebook e să spui ce bine pentru ţară, să faci lucruri bune. 

Ce spuneţi despre faptul că programul de guvernare e făcut pe partea de Finanţe de Vâlcov?

Nu ştiu dacă programul e făcut de Darius Vâlcov. Programul e asumat de preşedintele Dragnea

Regretaţi că aţi votat moţiunea de cenzură? 

Nu regret. Am şi spus. Am fost apostrofat şi de Victor Ponta. Enevoie, totuşi, ca PSD să fie puternic. Era varianta logică. Lucrurile nu putea să meargă.

Relaţia cu Victor Ponta cum e?

Normală.

Ponta a anunţat că din toamnă îşi face partid. Îl urmaţi?

Eu sper ca Ponta şi ceilalţi să rămână aproape de partid.Aştept ca oamenii din conducerea partidului să dea un semnal. Cei din conducere să dea dovadă că sunt lideri autentici. Capacitatea unui lider e dată de aducerea de oameni, nu de cea de a-i da afară. Rolul unui lider e să discute cu fiecare, să ajungă la o înţelegere comună. 

Îi cereţi, practic, lui Liviu Dragnea să-şi anuleze deciziile?

Nu îi cer. Dumnealui îşi asumă.

Vă mai vedeţi în PSD-ul condus de Liviu Dragnea?

Mă văd în PSD. Noi ne dorim să face repede un bine pentru ţară. Însă, uneori apar şi nemulţumiri. 

Nu cred că OUG 13 a fost un bine. 

Aşa e. Eu am vorbit atunci de OUG 13. Trebuie explicat foarte bine fiecare lucru. Am văzut săptămâna trecută acea Ordonanţă prin care trebuie ca angajatorul trebuie să plătească la nivelul salariului minim CAS-ul şi CASS-ul pentru cei angajaţi part-time. Cred că e o scăpare acolo, că nu a fost ceva scris bine. 

Dragnea v-a sunat înaintea de moţiunea de cenzură?

Am avut o discuţie. Eu mi-am spus punctul de vedere. 

După moţiunea aţi mai discutat?

Nu, deloc. Nici după numire. Nu funcţia te face ceea ce eşti. Dovadă e faptul că am mers consilier onorofic. 

Dragnea vorbeşte de răul pe care îl face Soros României şi în lume. De unde această discuţie în PSD?

Nu ştiu. Ce să-şi facă. Ce să facă Soros: valuri în presă? Nu ştiu de unde astfel de argumente. 

Ponta spunea că în mod natural Tudose va prelua şefia în PSD?

Nu ştiu. 

Credeţi că Dragnea îl va răsturna şi pe Tudose?

L-a răsturnat partidul. 

Credeţi că Tudose va ajunge la sfârşitul mandatului de premier?

Depinde de domnia sa şi atitudinea sa. Eu, ca pesedist, nu voi accepta neîmpliniri ale programului de guvernare. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite