Adevărul Live, sociologul Darie Cristea: Fuziunea PNL - PDL este singura şansă ca dreapta să propună un candidat viabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii de dreapta se vor reuni într-un mare partid de dreapta
Liderii de dreapta se vor reuni într-un mare partid de dreapta

35,4% din români nu văd cu ochi buni fuziunea într-un singur partid a PNL şi PDL, iar 29,4% consideră că unificarea este o idee bună, arată un sondaj INSCOP Research. Redactorul-şef „Adevărul“, Dan Marinescu, şi Călin Nicolescu, redactor - şef adevarul.ro, au discutat despre rezultatele celui mai recent sondaj cu sociologul Darie Cristea.

Principalele declaraţii:


Darie Cristea: Părererile sunt împărţite. Este o situaţie tipică. Sunt împărţite aproape matematic. Numărul de nonrăspunsuri este foarte mare şi dă de gândit, cât este informată opinia publică. În general, aprecierea pozitivă se suprapune peste opţiunile politice. Pune o anumită discuţie asupra modului în care se raportează la jocul Putere - Opoziţie.

Dan Marinescu: În politică, gândirea este foarte pragmatică, chiar oportunistă. Sunt o grămadă de oameni din ambele tabere, este legată de persoane. Nu poţi să urăşti o entitate, ci nişte lideri. Oamenii sunt oportunişti. Dacă respiră viitor, stăm încolonaţi în dreptul lui. Avem o şansă să ajungem la Putere, stăm acolo.

Călin Nicolescu: Cum înţeleg românii democraţia? Observa Darie Cristea că procentele sunt asemănătoare din intenţiile de vot.

Dan Marinescu: Te gândeşti că cei care votează PSD, crezi că ăia gândesc că pentru ţară este bine să avem şi Opoziţie. Sunt şi cei care vor să moară capra vecinului.

Darie Cristea: Opozanţii dreptei merg pe ideea că un priect de genul acesta, PNL - PDL, este imoral pentru că PNL a fost în asociere cu PSD. Acesta a fost genul de mesaj şi a prins la cei care au fost ataşaţi de USL.

Vi se pare imoral asocierea dintre PDL şi PNL după ce s-au înjurat pe la televizor?

Dan Marinescu: Imoral este că partidele nu au nicio doctrină. Dintotdeauna au contat numai certurile dintre liderii lor.

Darie Cristea: Românii sunt ataşaţi de personalităţi politice, mai mult decât de instituţii. S-a discutat atât de mult de lipsa de ideologie, încât nu ne mai interesează.

Dan Marinescu: Sunt două partide (PNL - PDL) care au obţinut scoruri foarte mici la europarlamentare. S-au speriat şi au venit cu un măreţ plan german.

Darie Cristea: Dacă se duce până la capăt această fuziune se va schimba fundamnetal acest peisaj politic pentru că vom avea două partide mari şi este de văzut care vor creşte pe lângă ele, un partid mediu.

Dan Marinescu: Probabil partidul se va face, dar vom asista la mai multe dezertări.

Darie Cristea: Revenirea lui Crin Antonescu s-a produs la Congresul PNL. Este un sondaj corect din PNL, dar nu a adus o surpriză. Crin Antonescu miza pe aspecte de substrat. Probabil că Antonescu s-a bazat pe un anumit talent oratoric şi să atragă atenţia asupra unui proiect. A fost o miză pe o anumită spontaneitate.

Dan Marinescu: La Delegaţia Permanentă, îi numărase pe cei prezenţi şi ştiau cum va vota fiecare.

Darie Cristea: Crin Antonescu ar fi singurul care să preia ştafeta dacă se întâmplă ceva pe zona de dreapta.

Despre asocierile dintre intenţia de vot şi părerea cu privire la fuziunea dintre PNL şi PDL

Darie Cristea: În acest scor, susţinerea masivă a electoratului PNL, acei nostalgici după USL nu mai sunt în PNL, s-au dus cu Tăriceanu. 

Dan Marinescu: Alegătorii PMP, care au o părere bună despre fuziunea PNL - PDL, consideră că este cale de întoarcere, că dacă formează un partid, îşi găsesc şi ei un loc acolo. La UDMR este clar: fac românii ceva, este prost. Nu cred că este o surpriză la UDMR. Principalul comunicator al acestei fuziuni a fost PNL, cu vârful de lance, Iohannis. PDL a fost în planul doi.

Este o idee bună sau proastă alianţa PNL - PDL? Este suficientă?

Dan Marinescu: Este o idee bună în general. Este bine să avem un partid mare pe dreapta, să fie o contrapondere la PSD. Indiferent cine dintre cele două va fi la putere, este bine să avem Opoziţie. Nu este suficient. Totul ţine de lideri. Istoria au făcut-o liderii, nu entităţile.

Darie Cristea: Este cam singura şansă ca dreapta să propună un candidat viabil.

Dan Marinescu: Miza pentru ei sunt alegerile din 2016.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite