Adevărul Live. Senatorul PNL Cristian Bodea: Şova şi-a făcut mulţi duşmani în PSD. Nu erau destui să-l scape şi era nevoie de majoritate calificată
0Chestorul Senatului, liberalul Cristian Bodea, a fost invitat la Adevărul Live, pentru o discuţie despre votul din Senat în cazul lui Dan Şova, dar şi despre pregătirile PSD de modificare a Regulamentului, respectiv a Statutului, înainte de o Decizie a CCR.
Adevărul: Îl avem invitat alături de noi pe chestorul Senatului, liberalul Cristian Bodea. Domnule Bodea. Vom discuta despre încercările PSD de a scoate din cătuşe corupţii. Pentru început, vom discuta despre votul Senatului în cazul Şova, ştim că PNL a depus vineri contestaţie la CCR şi a avut două capete de cerere. Ce aşteptaţi de la CCR?
Cristian Bodea: Aşteptăm să constate neconstituţionalitatea articolului 173. Nu s-a gândit nimeni din Senat până acum să îl corecteze. Aşteptăm să se constate că decizia a fost incorectă, calculul votului a fost incorect şi să decidă CCR că trebuia calculat altfel şi Dan Şova poate fi arestat.
Adevărul: Ştiţi că domnul Tăriceanu spunea că liberalii nu s-au opus la momentul votului.
Cristian Bodea: A fost o neînţelegere, o lipsă de reacţie, dar tot în aceeaşi situaţie eram. Până la vot nu aveam ce contesta.
Adevărul: Nu s-a mai adoptat nicio hotărâre.
Cristian Bodea: Aici e un şmen politic. Acel articol 173 pe care ei s-au bazat spune în prima parte, care nu e neconstituţională, că Senatul hotărăşte asupra încuviinţări: că o respinge sau nu. Asta înseamnă că adoptă o hotărâre. La Statut spune că Hotărârea se publică în Monitorul Oficial. Trebuia să supui atunci la vot hotărârea de respingere. Au făcut asta ca să nu atacăm rezultatul votului direct.
Adevărul: În cazul Şova aţi discutat înainte cu Călin Popescu Tăriceanu cum veţi vota?
Cristian Bodea: Da, dupăce s-a votat în cazul Vâlcov, s-a supus la vot propunerea preşedintelui de Comisie Cătălin Boboc să votăm după majoritatea din Constituţie. Am votat pentru asta doar eu şi Boboc, ceilalţi liberali fiind plecaţi. Apoi a trecut propunerea lor să votăm pe articolul 173.
Adevărul: Ştiaţi în Comisia juridică că acel articol e neconstituţional?
Cristian Bodea: Da, ştiam, le convenea. S-ar fi întâmplat la fel şi la Vâlcov, doar că Vâlcov a cerut în plen să nu fie apărat. Conducerea PSD striga la el: “Darius, termină!”. A fost un spirit de frondă. Au vrut să îi apere pe Vâlcov şi pe Şova. Pesediştii spuneau de vreo săptămână că ei nu vor mai vota vreo cerere de arestare. Le-am spus că dacă legea e incorectă, să modificăm legea, dar nu aşa cum am văzut că Nicolae Şerban a făcut-o. Hai să stăm la masă cu DNA, CSM, să găsim o soluţie de mijloc.
Adevărul: S-a ajuns în plen, Călin Popescu Tăriceanu chipurile a spus că ne bazăm pe acel articol, s-a votat. Darius Vâlcov le-a stricat puţin apele, cu Şova nu s-a mai întâmplat asta.
Cristian Bodea: Da, ei au fost la risc cu Şova, au fost 53 de liberali, dar înseamnă că în PSD Şova are probleme. Cei de la UDMR au votat cu Şova ca să plătească datoria de la Borbely.
Adevărul: Aţi spus că erau 53 de liberali, ce s-a întâmplat cu restul colegilor?
Cristian Bodea: Câţiva erau în delegaţie, cu restul nu ştiu ce s-a întâmplat.
Adevărul: Vă bazaţi pe buna credinţă a aleşilor PNL? Au mai fost bruiaje.
Cristian Bodea: La Vosganian a fost un vot emoţional, s-a mers pe un vot emoţional din partea multora, dar s-au trezit. Au înţeles că nu mai putem face scut şi să stăm în faţa cetăţenilor. Premisa e în felul următor: aceste prevederi erau menite să apere politicienii de dosare politice. Asta presupune că justiţia e controlată. Trebuie să ne hotărâm: avem o justiţie obedientă sau una independentă? Dacă decidem că e independentă, nu mai avem nevoie de aceste prevederi. Trebuie văzut, într-adevăr au fost elemente, avem procurorul-şef de la DIICOT, Alina Bica, închisă – promovată de Traian Băsescu, în afaceri cu cei de la PDL.
Adevărul: Şi acum cum e?
Cristian Bodea: E independentă. Au intervenit factori geostrategici, să spunem, care au dorit ca justiţia să fie independentă.
Adevărul: Cum priviţi spectacolul cătuşelor? E prea multă justiţie televizată?
Cristian Bodea: Eu vorbesc foarte mult pe Facebook cu cetăţenii, iniţial nu am înţeles de ce au vrut să îi vadă la televizor şi am înţeles. I-au văzut sfidându-i, e o răzbunare a cetăţeanului, o sete de sânge, dar dincolo de asta, cei care conduc statul trebuie să găsească o cale de mijloc. Avem datoria să privim pe termen lung: ce se întâmplă cu România dacă mergem pe panta asta? Da, Elena Udrea într-un fel îşi merită soarta, era mândră că îşi cumpără rochii de mii de euro când alţii mureau de foame, dar trebuie să găsim o cale de mijloc, să nu fim subiectivi. Trebuie găsit control şi pentru procuror şi pentru politician. S-au creat sisteme de mafie politico-economico-juridică pentru că nu au avut poliţie. Poliţia fiind Justiţia.
Facem paralela cu şoferii: unuia îi place viteza, merge cu 200 la oră, dar ştiind că există radar, se temperează. Politicienii nu au ştiut de radar. Radarul era cu ei la masă, Alina Bica era cu ei la masă.
Adevărul: Ar trebui eliminată imunitatea parlamentară din Constituţie?
Cristian Bodea: Dacă noi considerăm că Justiţia e independentă, nu avem nevoie de ea. Dacă vrem să pornim de la premisa că avem un stat democratic, o justiţie care stă pe picioarele ei, nu mai avem nevoie de astfel de prevederi.
Adevărul: Cum vedeţi faptul că Tăriceanu încearcă să modifice acel articol contestat la CCR?
Cristian Bodea: Nu el. Ieri, în plenul Senatului, a venit Tudor Barbu cu o propunere, a venit şi Dârbu ca să rezolve, a fost o propunere simultană de modificare. E clar că acel articol trebuia modificat. Ce vreau să spun în apărarea Senatului: articolul 150 a fost modificat în 2009. De atunci, nu ne-am mai confruntat. Şova şi Vâlcov sunt primii care vin pe articolul 173. Legea răspunderii ministeriale e făcută special pentru miniştri. La noi, la senatori şi deputaţi, se cere doar pentru arestare. La miniştri s-a pus o măsură în plus pentru că ştiau că aveau Justiţia în control, vin ceilalţi şi îi lovesc. Au băgat măsuri de protecţie.
Adevărul: Domnul Vosganian a scăpat de începerea urmăririi penale.
Cristian Bodea: Eu mă aştept ca DNA să vină cu o cerere. El s-a distrus politic, nu ştiu ce aştepta. În condiţiile în care românul vrea să se facă totul pe faţă, s-a distrus politic. Ce ai câştigat? Partidul nu te mai poate ţine în braţe, anul viitor nu mai eşti parlamentar şi te ia DNA când vrea el. Ce ai câştigat? O pauză.
Adevărul: Dacă articolul din Regulament se modifică sesizarea PNL rămâne fără obiect.
Cristian Bodea: Nu rămâne fără obiect, scopul era să ajungem la decizie. Decizia a fost luată pe Regulamentul nemodificat.
Adevărul: Deciziile CCR sunt pentru viitor.
Cristian Bodea: Se constată de către Curte că Dan Şova poate fi arestat. Senatul nu mai trebuie să adopte hotărâre. Hotărârile Curţii au putere de lege.