Adevărul Live, Vasile Blaga: Cu tot respectul pentru Iohannis, Predoiu este cel mai bun candidat la Preşedinţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga, în studioul Adevărul
Vasile Blaga, în studioul Adevărul

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a oferit detalii, la Adevărul Live, despre Congresul de mâine, în care se va aproba fuziunea dintre PNL şi PDL. De asemenea, liderul PDL a vorbit despre şansele candidatului dreptei la prezidenţiale, fie el Klaus Iohannis sau Cătălin Predoiu, într-o confruntare cu Victor Ponta.

Am vorbit direct de Congres. Aveţi ceva emoţii?

Emoţii sunt întotdeauna înaintea unei şedinţe de aşa amploare. Vom avea Convenţia, de trei ori, pentru că nu discutăm numai de fuziunea prin comasare cu PNL, ci de şi fuziunea prin absorbţie cu Forţa Civică şi IRL. Este o zi, poate cea mai importantă poate după 1990. Va  fi o pondere serioasă de data asta la PSD, dar nu e gândită doar în acest sens, e gândită ca un vehicul puternic care să poată promova valorile noului partid.

Nu putem lăsa ţara pe mâna domnului Ponta, vedeţi ce s-a întâmplat în ultimele zile cu politizarea excesivă a unui demers normal şi acceptat de către noi, reducerea CAS. Am fi vrut să explice premierul resursele domniei sale pentru a compensa golul rămas la buget. După 1 iulie e obligat să facă rectificare bugetară negativă.

Cum veţi funcţiona de luni încolo? Unde vine lumea la serviciu? Se mută şi liberalii în Modrogan?

Vreau să explic lucrurile: din primul moment în care am discutat la Parlament, am ajuns la concluzia că nu mai este o alianţă, o coaliţie, ci un nou partid puternic. Am ştiut că nu vom avea timpul necesar pentru a înregistra un nou partid. Dacă mă uit la înregistrarea PMP, tot şase-şapte luni a durat. Ştiam precis că trebuie să candidăm într-o alianţă, nu politică, ci electorală.

Am decis că vom candida ca alianţă electorală care se înscrie direct la BEC, la 8 septembrie. Nu am fi putut merge până în august, contează timpul din momentul desemnării candidatului. După aceea, vom funcţiona paritar, aşa cum scrie şi în Protocolul de fuziune. Toate vor fi publice, absolut toate vi le punem la dispoziţie. Au mai suferit modificări care ţineau cont tot de prevederile legale. Structurile vor fi cele ale PDL, pe verticală, pentru că şi-a dovedit eficienţa. Nu ne vom mai numi Birou Permanent, ci Birou Politic, ca la PPE. Al doilea for va fi Colegiul Director, care reuneşte şefii de organizaţii. Al treilea for va fi Consiliul Naţional de Coordonare şi, evident, Convenţia.

BPN al alianţei va avea 104 membri. Pare un monstru politic. Cum va funcţiona?

Cu cât mai mulţi oameni participanţi la decizie, cu atât mai bine, dar există şi o comisie paritară de 10 oameni care are ca sarcină tocmai armonizarea construcţiei în teritoriu, care pleacă de jos în sus, urmând ca să ajungem la convenţiile judeţene şi naţionale. Acest birou politic, de 104 inşi, va putea lua o decizie de a stabili un for intermediar, mai suplu.Noi dorim să adunăm toate energiile din cele trei partide şi să fim deschişi valorilor pe care le susţinem.

Sigur că vom funcţiona ca o alianţă, nu există timp pentru sudarea efectivă în teritoriu. Oamenii se gândesc, pe bună dreptate, şi la funcţii, dar ne vom concentra pe campania electorală. Treaba noastră va fi finalizarea studiilor care să ne aducă laolaltă, să luăm decizia politică a viitorului nostru candidat. Congresele separate ale celor două partide vor împuternici Birourile Permanente Naţionale, pentru că au decis deja parcursul intern al fiecăruia. Birourile vor lua decizia politică în baza analizelor.

Cine a fost cu ideea ca alianţa să se numească Creştin Liberală?

Ideea de a avea o cercetare asupra numelui ne-a venit acum două luni, la prima discuţie. Nicio denumire nu este infailibilă, mereu vor fi critici şi îmi aduc aminte, când am candidat în Alianţa Dreptate şi Adevăr, câte critici au fost, în principal din partea celor care nu doreau această alianţă. Ponta nu e fericit, minte cum respiră. Vedeţi ce emoţie a fost că va candida. Era după el? Era după baroni, nu după el! El nu face ce vrea, face ce vor structurile lui. Prin această analiză am introdus şi definiţii: alianţă, coaliţie, uniune, termeni care să definească valorile şi doctrinele celor două partide.  În analizele calitative a rezultat această definiţie.

Surprinde acest termen: creştin. Pare că vă ascundeţi.

Nu ne-am ascuns niciodată în spatele la nimic. Ne-am ascuns în spatele unor alte alianţe la alegerile locale din 2012, a fost începutul prăbuşirii, căderii PDL. Pe de o parte, spuneam că susţinem politicile noastre, şi azi cred că erau justificate, dar atunci am candidat cu 27 de sigle. Ce să înţeleagă electoratul? Că vrem să-l minţim.

Credeţi că se vor acomoda românii cu acest nume aşa repede?

Cred că lumea s-a acomodat cu lumea. Românii sunt favorabili unui asemenea demers. Eu spun mereu: când faci astfel de construcţii să nu te aştepţi ca procentul noului partid să însumeze pur şi simplu procentul celor două partide. Această alianţă va fi susţinută de siglele celor două partide. E mai simplu ca la alegerile generale, sunt foarte personalizate alegerile prezidenţiale. De luni rebranduim toate sediile cu numele noii alianţe.

Lumea nu se aştepta ca lucrurile să meargă aşa de simplu. Lucrurile au mers parcă nefiresc de lin. Care este secretul?

Alegerile europarlamentare au dovedit clar că PNL şi PDL nu vor putea să-şi impună proiectele politice, ci vor fi anexe la orice guvernare. Mai mult, ne-am dat seama că o alianţă politică nu va rezista în timp.

EADS este o firmă europeană foarte mare, dar participarea germană şi franceză este foarte importantă. Dvs., cu noul partid, benmeficiaţi de sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer . Preşedintele fundaţiei îl susţine pe domnul Iohannis.

Cu tot respectul pentru domnul Iohannis, dar cred că cel mai bun candidat la Preşedinţie e Cătălin Predoiu. Gândiţi-vă la realizările domnului Predoiu: a fost ministrul Justiţiei, a reformat Justiţia, a fost interimar la Externe.

La finalul Congresului vă veţi afla pe scenă alături de Crin Antonescu, Puiu Haşotti, Monica Macobvei. Era o imahine utopică în urmă cu doi ani.

Nu poţi construi nimic, obiectivul e prea important - România are nevoie de un vehicul puternic care să propună românilor un alt mod de a face politică, să se adreseze românilor dornici de a fi liberi. S-a străduit Ponta ceas de ceas şi zi de zi să ducă o pondere cât mai mare de români dependenţi de stat în speranţa că vor fi armata lui de votanţi. Dacă ne uităm în trecut mereu, nu vom construi niciodată.

Deci veţi cânta imnul Verde-nrourat fără noduri în gât.

Sper că şi liberalii vor cânta imnul PDL. Trebuie să faci concesii. Vă rog să vedeţi dacă e vreo diferenţă între cele două statute. Nu există niciun pas înapoi în ce priveşte statul de drept, justiţia.

M-am uitat la statutul dvs. şi am văzut căc ei condamnaţi sunt excluţi din partid. Aici se încadrează perfect domnul Chiuriu şi Ţurcanu.

Acest statut se adresează tuturor membrilor şi e obligatoriu pentru toţi. Eu nu am discutat personal cu unul sau cu altul, dar a fost aprobat, îl vom aproba în ambele Congrese, va fi Constituţia noului partid.

Această apropiere de Germania vă afectează relaţia cu SUA?

Există o pondere importantă între noi, românii, în a nu gândi ce facem noi, ci să vedem ce zice ăla, ăla şi aşa mai departe. Partidul care se va naşte mâine, şi în programul politic, şi în programul viitorului candidat, un pre-program de guvernare pe care îl vom prezenta în septembrie vor conţine faptul că urmărim cu stricteţe continuarea parcursului nostru euroatlantic, deci asta înseamnă relaţii excelente cu SUA, mers mai departe şi întărită colaborarea inclusiv în zona economică. Va trebui să întărim şi relaţiile economice în SUA. În acelaşi timp, suntem stat membru UE. Evident, şi SUA, şi germanii, şi britanicii au şi în România, în funcţie şi de puterea din statul respectiv, afinităţi pentru noi sau pentru alţii.

Nu se vor implica în campanie nici unii, nici alţii, dar sunt convins că o putere de centru-dreapta ar putea face mai bine României decât o putere de stânga care crede că poate spune una la Bucureşti şi alta la Bruxelles. Acum două luni a trimis o scrisoare la Bruxelles în care lăuda activitatea ANI şi DNA. Păi ce făceai, domnule Ponta? Nu mergeai cu Nicolescu prin Piteşti, nu voiai să dai Portul Constanţa lui Mazăre să aibă bani de care alegorice?

Domnul Emil Boc a anunţat că nu va participa la Congresuld e mâine. Dumnealui este membru PDL, dar şi membru în Fundaţia Mişcarea Populară. Cât veţi mai tolera această situaţie?

Domnul Boc, ca toţi cei care ne-au fost preşedinţi, e membru de drept al forului partidului, deci orice poziţie ar fi avut, şi-o putea manifesta. Nu a venit la nicio şedinţă.  Noi am organizat la Cluj cel mai mare miting pe care un partid politic l-a făcut şi nu a venit, a preferat să vină la Bucureşti la Mişcarea Populară. Ce să înţeleagă oamenii din teritoriu când la Timişoara îl susţinea pe Funeriu? Dacă nu se întâmplau lucrurile astea, altfel am fi putut discuta unificarea dreptei, dar trebuie să fii realist.

De ce nu-l daţi afară din partid?

Cred că nu ar fi demn pentru mine să fac acest lucru. Ar putea să se regăsească în continuare, alianţa o doreşte, aşa spune. La mine în suflet e PDL, eu m-am dus şi am înscris PDL, nu dânsul. De ce a lăsat 27 de organizaţii să facă ce vor ele? Acest lucru nu-mi place. Dacă doreşte să aibă alt parcurs politic, el decide.

Domnul preşedinte Traian Băsescu, întrebat de noi despre fuziune, a spus că domnia sa nu crede că fuziunea va avea loc, că organizaţiile PDL vor accepta această fuziune. Pe ce se baza dânsul?

Va trebui să-l întrebaţi pe domnul preşedinte. Organizaţiile noastre au lideri. Nu doar eu am în suflet numele de PDL, toţi îl au. Alianţa nu e pentru Blaga, Iohannis - noi suntem trecători. România va avea un mare partid de centru-dreapta cum nu a mai avut din perioada interbelică. Poate apar şi gelozii, cum au mai apărut şi nu a mers. Cei care puteau face fuziunea au alte partide. Preşedintele susţine PMP, cu un candidat la Preşedinţie. Tăriceanu nu ştie ce să mai facă să îi facă pe plac lui Ponta, doar-doar îl ţine preşedinte la Senat. După patru ore de discuţii, pentru că în partidul acesta, de vreo doi ani, se discută, am supus la vot protocolul de fuziune la vot. Vezi clar că e paritate, că un partid dă premierul şi altul. E ca în căsnicie, trebuie să lase şi soţul şi soţia, dar această fuziune va avea loc.

Sunteţi sigur că veţi da premierul dacă domnul Iohannis iese preşedinte?

Cu siguranţă, noi dăm premierul. Construcţia este pe încredere, nu am motive să mă îndoiesc de sinceritatea colegilor cu care am negociat. 

Aţi fuzionat cu Forţa Civică. Domnul Ungureanu a renunţat la Preşedinţie?

Aici nu merge pe înţelegeri, ci pe discuţii clare, acceptate sau nu. Suntem oameni care discută democratic. În momentul în care am discutat fuziunea prin absorbţie, am explicat clar că suntem în parcursul politic de fuziune cu PNL şi că avem un candidat la Preşedinţie, iar în discuţiile rapide de  două luni de zile, le-am cerut şi liberalilor acelaşi parcurs. Ei au avut o competiţie între Iohannis şi Antonescu, eu bazându-mă că vom putea să lucrăm şi cu domnul Antonescu.

De la început, lucrurile astea au fost clare. Nu încape discuţie, îl va susţine pe cel care va fi desemnat. Am avut discuţii cu MRU şi i-am spus: dacă doreşti să te înscrii în competiţie, mă duc în faţa partidului şi cer să amânăm cu două luni! Nu a dorit în acel moment, dar toate lucrurile astea au fost discutate serios, clar şi cinstit. În toate analizele noastre, dintre noi, vorbim şi de MRU, cel mai bine stă Predoiu.

Cu doamna Macovei aţi vorbit în ultimele zile?

Cu Monica Macovei nu am discutat, o respectăm pentru forţa cu care a susţinut respectarea legii. Sunt şi lucruri pe care nu le înţeleg. Dânsa, dacă tot discutăm, e prima care trebuie să respecte deciziile noastre. Statutul este Constituţia noastră. Nimeni nu a oprit-o să se înscrie în competiţia internă din partid. Avem parcursul comun deja cu liberalii, au început analizele în teritoriu de ieri, a fost stabilit totul. Nu poţi veni, tocmai tu, care spui că respecţi de toate, că vrei să candidezi! Pe mine nu m-ar fi deranjat. Nu înţeleg lucrurile astea, sper ca raţiunea să învingă. Ce le vom spune oamenilor care au venit, au votat pe vânt, pe ploaie? Că avem noi alte gânduri şi schimbăm candidatul. Aşa poate să vrea şi Falcă, a participat şi el în competiţia internă.
 



PDL şi PNL se pregătesc să aprobe mâine, în cadrul unui Congres comun, marea fuziunea din care va rezulta un singur partid de dreapta. Va reuşi dreapta să câştige alegerile prezidenţiale? Ce şanse are Cătălin Predoiu în disputa cu Klaus Iohannis? Ce rol mai are în partid Emil Boc? Iată câteva întrebări la care va răspunde preşedintele PDL, Vasile Blaga, în prezenţa jurnaliştilor Dan Marinescu, redactor-şef Adevărul, şi Sebastian Zachmann.

Rămâi pe adevărul. ro pentru a urmări livetext declaraţiile lui Vasile Blaga!

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite