Mihai Voicu, despre decizia PNL de a filma votul liberalilor: Nu este o modalitate dictatorială. E o chestiune raportată la PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Voicu FOTO Dorin Constanda
Mihai Voicu FOTO Dorin Constanda

Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a vorbit, la Adevărul Live, despre votul de încuviinţare a cererilor DNA pentru parlamentarii Dan Şova, Darius Vâlcov şi Theodor Nicolescu, despre legea de finanţare a partidelor politice, dar şi despre tentativele de modificarea a Regulamentului Camerei Deputaţilor.

Rămâi pe adevărul.ro pentru a urmări declaraţiile

Adevărul: Cum veţi vota astăzi?

Mihai Voicu: Nu doar că vom vota cât de la vedere se poate, mai mult decât atât, vom realiza şi un filmuleţ cu senatorii noştri. Şi după aceea, pe site, liniştit, toată lumea va putea studia să vadă cum a votat fiecare senator în parte. Cei de la PSD au încercat să generalizeze eşecul din Parlament. De data asta, vreau să se vadă cum votăm şi fiecare să îşi explice propriul vot.

Adevărul: Credeţi că vor fi sincope la PNL?

Mihai Voicu: Decizia a fost luată, a fost întărită dimineaţă la şedinţa grupului de la Senat. Noi credem că ne-am lămurit şi cei câţiva colegi care au votat împotriva solicitărilor... a fost ultima dată când s-a întâmplat asta.

Adevărul: Dacă aş fi parlamentar PNL aş spune că, odată cu filmarea, s-a ajuns prea departe.

Mihai Voicu: Nu este o modalitate dictatorială de a controla votul senatorilor. Am fi avut încredere în senatori, dar e o chestiune care e raportată la opinia publică şi la PSD. Dacă exista garanţia că, la PSD, votul va fi în aceeaşi direcţie, nu ar fi trebuit să facem asta. Toţi au înţeles asta.

Adevărul: Victor Ponta a trimis un mesaj către senatori şi a spus că toţi parlamentarii pot fi trimişi în faţa instanţei.

Mihai Voicu: Fraza nu e incorectă, aşa este, numai că arestul preventiv e o etapă în cercetarea penală pe care o cer instanţei şi  nu are legătură cu cercetarea. Este vorba despre altceva. Este o măsură excepţională care se aplică atunci când se consideră că se întrunesc nişte condiţii. Nu cred că e de datoria Parlamentului să judece dacă aceste condiţii sunt întrunite sau nu.

Cred că la modificarea Constituţiei ar trebui să ne eliberăm de această povară.

Adevărul: Regulamentul Camerei este astăzi pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor.

Mihai Voicu: Dacă această formă trece, contestăm regulamentul la CCR. Mi-e greu să cred că nu va trece. E imposibil să nu câştigăm la CCR, dar semnalul de alarmă este că la PSD există încă voinţa de a trece diverse texte care să blocheze aceste solicitări. Povestea cu votul secret nu e trecută undeva în Constituţie. Propunerea noastră e pentru vot deschis. La toate legile, alegătorii noştri pot vota cum am votat. Aici, nu. Nu e în regulă.

Adevărul: Cui aparţine modificarea?

Mihai Voicu: Nu aş putea indica persoana, ştiu că din partea majorităţii a venit modificarea.

Adevărul: Expresia zornăit de cătuşe” vă place sau nu? Cum apreciaţi ieşirea unor aleşi din sediul DNA cu cătuşe la mână?

Mihai Voicu: E o chestiune care ţine de proceduri. Nu cred că avem posibilitatea să modificăm asta. E neplăcut pentru imagine, sigur. Nu cred că e ceva care să implice o opoziţie din partea puterii legislative.

Adevărul: Să vorbim despre legea finanţării partidelor. Are anumite hibe. De exemplu, nu cred că vom scăpa de banii negri din campanie. Legea spune că, dacă un partid trece de 3%, banii îi sunt restituiţi. Poate că unii care folosesc bani negri în campanie nu declară veniturile.

Mihai Voicu: Există responsabilitatea penală. Candidaţii sunt singurii care pot face cheltuieli în campanie, nici măcar partidul şi la orice tip de alegeri în România, candidaţii depun declaraţie de avere la momentul depunerii candidaturii. Există o legătură directă între finanţarea cheltuielilor de campanie de către candidaţi şi averea acestora. Orice lege poate fi încălcată, evident, însă în opinia mea riscul e prea mare ca să merite. Dacă cineva foloseşte în continuare bani negri în campanie, cheltuieli care nu sunt permise de actuala lege, îşi asumă riscurile sancţiunilor.

Adevărul: Noi ştim că, până acum, în campanie, cineva venea cu o geantă de bani la partid, iar acei bani erau întorşi din contracte cu statul. Legea nu schimbă mult. Nu mai vine omul cu geanta de bani la partid, merge direct la candidat.

Mihai Voicu: Probabil că la primele două-trei cicluri electorale încă vom asista la probleme de finanţare mult mai mici, prevederile legii sunt de aşa natură încât cineva care doreşte să încalce legea, dacă face o evaluare a riscurilor, va constata că nu merită încălcată această lege. Toate obiectele promoţionale folosite în campanie sunt acum complet interzise. Merită să faci totuşi 100 de pixuri care sunt interzise şi să încalci legea gândindu-te la beneficiile pe care le-ai putea avea? Cred că nu.

Adevărul: Legea permite şi împrumuturi.

Mihai Voicu: E o singură persoană care face plăţile, nu candidaţii, ci mandatarul financiar. Nu poţi interzice candiaţilor să se împrumute. E o înşiruire a situaţiilor în care un candidat poate avea suma respectivă. AEP ne-a cerut să enumerăm clar modalităţile prin care un candidat poate avea aceşti bani şi dacă se declară împrumut fictiv este fals şi uz de fals.

Adevărul: Aţi făcut un calcul când aţi stabilit aceste criterii?

Mihai Voicu: E exagerat 1,9 miliarde de lei. Nu ştiu cum e făcut acest calcul. Depinde foarte mult de nişte factori care nu pot fi corect evaluaţi, de pildă câte partide depăşesc pragul de 3%. Calculul pe care l-a făcut AEP arată că aceste fonduri vor fi încă o dată costurile tehnice de organizare a alegerilor. Cred că în jur de 40 de milioane de euro, departe de evaluare. Cred că e făcută la un mod maximal. Presupunem că avem 33 de partide şi fiecare ia 3%.

Adevărul: Ce facem cu alegerea parlamentarilor?

Mihai Voicu: Revenim la sistemul pe liste de partid, din două motive. Modificarea legii finanţării se potriveşte foarte bine cu revenirea la liste. Partidele îşi vor permite să pună şi candidaţi mai puţin potenţi financiar. Al doilea motiv este că nu am reuşit să identificăm un  alt sistem în care să avem garanţia păstrării unui număr fix de parlamentari. Sistemele fixe au această problemă a unui Parlament cu număr fluctuant de membri. O altă problemă e numărul exagerat de mare de aleşi care e dat din suplimentarea cauzată de efectele fostei legi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite