Liviu Dragnea, la Adevărul Live: Reînvestirea doamnei Kovesi izvorăşte în mod natural din rezultate. E un gest firesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a explicat, la Adevărul Live, în ce condiţii va mai funcţiona alianţa cu UNPR pentru alegerile locale, a vorbit despre situaţia stadionului naţional, dar şi despre candidaţii PSD pentru primăriile din Bucureşti.

Principalele declaraţii făcute de Liviu Dragnea la Adevărul Live:

Dan Marinescu: Când aveţi candidaţi la sectoare şi Primăria Capitalei?

Liviu Dragnea: Când o să-i anunţăm, o să-i anunţăm pe toţi. E important să avem o echipă şi un proiect serios şi aplicabil. Bucureştiul trebuie să intre într-o nouă etapă de dezvoltare. Un oraş verde şi candidat. Candidaţii trebuie să poată să convingă cetăţenii, iar în următorii patru ani să pună în practică ceea ce propune. La PNL am auzit că există un singur obiectiv: să nu câştige PSD-ul. Noi am făcut cercetări sociologice. Nu am măsurat orice coleg. Am făcut, printre altele, propuneri unor colegi care au fost şi în Guvern. Noi vrem să propunem un proiect de guvernare locală. Colegii noştri au declinat, dar avem destulă resursă umană. 

Sebastian Zachmann: Ce şanse Gabriela Firea să fie desemnată şi să câştige alegerile?

Liviu Dragnea : Are o şansă foarte mare. Săptămâna viitoare vrem să anunţăm candidaturile. Gabriela Firea are prima şansă. O să fie un proces transparent. Însă, sunt convins că o să aflaţi informaţii din interior. Mai sunt doi colegi care şi-au exprimat intenţia: Eugen Teodorovici şi Şerban Nicolae. Despre candidatul independent, eu vă spun foarte cinstit: există candidaţi independenţi, dar primari dependenţi. Ei depinde de Consiliu. Ceea ce e necesar pentru Bucureşti în următorii ani nu poate fi realizat decât de o susţiere serioasă în CGMB.  

Să nu uităm perioada lui Băsescu la Primărie când a avut un Consiliu împotrivă. Poate a avut idei bune, dar nu a avut susţinere. Cred că e nevoie de mai multă coerenţă în Consiliul General. Candidatul independent nu înseamnă prin definiţie că e excepţional. 

Sebastian Zachmann: E posibil ca PSD să susţină un candidat de la ALDE sau UNPR?

Liviu Dragnea: Nu e exclus să avem asemenea situaţii la unele sectoare. Am avut discuţii cu cei de la ALDE şi nu ne-au propus să susţinem un anume candidat pentru Primăria Generală. Până săptămâna viitoare, toate aceste discuţii vor fi încheiate.

Dan Marinescu: La cum arată situaţia, în CGMB o să fie PSD, UNPR, ALDE, PNL şi alte partide, mai mici? Excludeţi pe cineva de pe partea dreaptă? 

Liviu Dragnea: Nu vreau să fac afirmaţii de felul acesta până nu văd rezultatele. Primarul şi consilierii noştri vor face propuneri de discuţii cu alte partide. Să spunem că excludem pe cineva nu cred că ar fi corect. O să le spun şi candidaţilor noştri că după alegeri toate propunerile bune să fie preluate. Suntem deschişi la o colaborare cu ceilalţi contracandidaţi după alegeri. Este păcat să nu foloseşti orice ideea bună. 

Sebastian Zachmann: Ce aţi înţeles din declaraţia domnului Neculai Onţanu?

Liviu Dragnea: : Nu am înţeles mare lucru. Am auzit şi alte afirmaţii mai războinice după demisia domnului Oprea, care a fost un element important în echilibrul guvernării. PSD nu a făcut nimic împotriva UNPR-ului. Eu am înţeles că în aceste zile sunt frământări în UNPR pentru poziţionarea anumitor membri UNPR care vor să candideze la preşedinţie. PSD e un partid serios. Nu a înşelat pe nimeni. Nu a păcălit niciun partener. Mi-au spus mai mulţi colegi de la UNPR că a fost o discuţie aprinsă la ei. Doamna Firea a fost cea care a avut o discuţie cu Onţanu. După declaraţiile din weekend şi de luni ne punem şi noi un semn de întrebare. Sper ca protocolul să rămână. 

Dan Marinescu: UNPR a condiţionat rămânerea în alianţă de primirea unui număr de locuri?

Liviu Dragnea: Înţelegerea era pentru perioada 2012-2016, până în perioada alegerilor. Relaţiile sper să rămână corecte. În 2012 nu a fost condiţie ca şi în 2016 să fie o listă comună. A fost o întrebare a lui Gabriel Oprea: dacă mergem pe liste comune şi dacă putem trece un număr de mandate. Eu am avut o abordare corectă: noi nu ştiam numărul nostru de mandate, cum să le ştim pe ale lor.  Cât priveşte partea cu alegerile în două tururi şi sprijinul UNPR pentru demers: le urez succes!. 

Dan Marinescu: Ce şanse mai daţi întoarcerii legii alegerii primarilor şi dacă sunteţi supărat pe Guvernul Cioloş?

Liviu Dragnea: Au adoptat Hotărârea de Guvern foarte devreme. Faptul că Guvernul a dat un răspuns acum, arată că nu sunt parte a acelui scenariu. Eu nu dau nicio şansă, plecând de la părerea mea că instituţiile statului de drept nu pot achiesa la o acţiune a PNL care e împotriva Constituţiei. Ca să pui instanţa de contencios în această poziţie, să pui o presiunea pe CCR. Ce să spună CCR, că opt ani de zile noi am fost pe lege neconstituţională. Eu nu dau şanse pe fond. Dacă printr-un absurd aceste instanţe ar da în prag de alegeri o decizie care ducă la schimbarea legii, ce facem. 

Presiunea e pe CCR. PNL pune presiune pe CCR. Se creează un precedent odată cu schimbarea legii. Cine ne poate garanta nouă că în octombrie, PNL-ul nu va veni să spună că vrea un alt sistem. Noi nu ne propunem sistemului de alegeri în două tururi. Noi nu vrem să fie modificat în prag de alegeri. 

Dan Marinescu: Cazul Rizea. Ce se întâmplă?

Liviu Dragnea: În PSD nu s-a discutat acest caz pentru că nu se mai discută niciun caz de genul acesta. Aici nu vreau să avem o abordare politică. Avem o decizie politică şi eu sper, cu toată supărarea şi cu tot regretul firesc pe care-l am, pentru că vorba de un coleg. E vorba de un om. Nu vreau să ne opunem acestor demersuri. Nu un parlamentar trebuie să decidă destinul unui om. Aceasta e de competenţa judecătorului, nici măcar de a procurorului nu este.  Din acest motiv eu am spus şi repet: chiar dacă sunt mulţi care se pot supăra pe mine, când vom ajunge, sper în viaţa asta, să modificăm Constituţia, imunitatea trebuie să rămână doar pentru declaraţii politice. Pentru că parlamentarul nu are competenţă şi vreau să vă spun că am vorbit cu enorm de mulţi colegi şi nu mai suportă, efectiv, starea asta în care să decidă ei. Şi nu decizi pe chestiuni juridice, pentru că nu eşti de specialitate. Eu sunt inginer. Mă pot uita zile întregi pe acele foi. Nu sunt specialist în drept

E vorba de toate partidele aici. Mi-au zis colegi că în alte ţări există imunitate. Dar, societatea românească nu mai doreşte acest lcuru. Noi nu putem să importăm din alte ţări orice. Trebuie să ţinem cont de ceea ce vor românii. Nu mai vor acest regim preferenţial pentru mine. 

Eu sper şi doresc ca colegii de la PSD să nu voteze împotriva acelor solicitări, ci să decidă instanţa ce se întâmplă.

Decizia politică e luată (n.r.de fiecare în parte). Din acest motiv sper ca din Constituţie să dispară această noţiune de imunitatea. Vreau să vă spun ceva: niciun partid, dacă vorbim cinstit, nu-şi poate alinia parlamentarii şi să le întoarcă mâna la spate. E imposibil. Dacă e să vorbim cinstit, niciun partid nu poate spune 100% că un parlamentar votează într-un anume fel. E şi o chestie anticonstituţională: votul imperativ. Poţi să impui, dar nu eşti sigur.

Sebastian Zachmann: Unii parlamentari au furat şi bilele?

Liviu Dragnea: Eu atunci mă aşteptam să ca Parchetele să reacţioneze, să intervină. Ce s-a întâmplat atunci e inadmisibil.Au dispărut bile de vot, au fost oameni care nu făceau parte din comisia de vot şi au intrat în comisia de numărătoare. Se jucau cu bilele pe acolo. Aia a fost inadmisibil. Nici nu mai ştiu despre cine era vorba. După aia ne mirăm de ce are Parlamentul imaginea pe care o are. 

Sebastian Zachmann: Ce faceţi la Sectorul 5?  

Liviu Dragnea: Săptămâna viitoare pe lângă desemnarea candidaţilor vom lua şi o decizie referitoare la conducerea şi restructurarea organizaţiei.O candidatură a lui Marian Vanghelie încurcă foarte multă lume. Ţinem cont de asta. PSD va avea candidat la Sectorul 5. Nu am mai discutat cu Marian Vanghelie care a păţit necazul. 

Dan Marinescu: Cum vedeţi numirile de la DNA şi de la Parchetul General? Deja în cazul DNA, ministrul Justiţiei s-a pronunţat. 

Liviu Dragnea: Noi la PSD nu discutăm acest lucru. În schimb, în România şi pe piaţă, sunt foarte mulţi specialilşti în datul cu părerea. Altfel ar muri televiziunile. În ceea ce priveşte procesul numirii, ecuaţia e foarte simplă. Ministrul Justiţiei face propunerea, CSM avizează, preşedintele numeşte. Şefii de partide nu se regăsesc pe acest traseu. Ca privitor, pot spune foarte simplu: reînvestirea doamnei Kovesi izvorăşte în mod natural din rezultate. Unii pot fi supăraţi, alţii nu. Însă, e un gest firesc. Până la urmă lupta anticorupţie şi domnia legii fac parte din prerogativele importante ale statului de drept. Orice partid responsabil trebuie să susţină statul de drept. Statul de drept te poate face trist, bucuros, te poate supăra, dar e unul din pilonii de stabilitate. Propunerea care a plecat de ministrul Justiţiei pentru Laura Codruţa Kovesi se înscrie într-un proces firesc. E generat de rezultate. În ceea ce priveşte Procurorul General. Se vor identifica variante, va fi o propuenre şi se reia circuitul. Nu au ce să caute partidele aici.

Dan Marinescu Ştiţi că au existat opinii de genul: parlamentarii nemulţumiţi de reînvestire ar putea să trântească Guvernul Cioloş, Raluca Prună nu mai e ministru. Vine un alt Guvern cu alt ministru care face o altă propunere pentru DNA. 

Liviu Dragnea: Asta  o bazaconie şi folosesc acest termen nu prea academic. E o bazaconie. Nu există aşa ceva. Hai să fim serioşi. Nu cred că au fost vreodată vremurile astea în România.

Dan Marinescu: Ce se întâmplă în cazul Arenei Naţionale?

Liviu Dragnea: Din păcate, lideri sau doamne lideri care se consideră lideri politici au o apetenţă ca la orice subiect pe care îl simt a fi acolo să-şi dea cu părerea. Sar imediat fără ca măcar să se intereseze care e realitatea. Nu ştiu dacă ştiţi toate detaliile. Eu fiind inginer şi om care face administraţie de atâţia ani de zile sunt mai riguros şi vorbesc dacă ştiu. Trebuie să ştii despre ce vorbeşti.La sfârşitul lunii ianuarie, constructorul Arenei a cerut unui institut de cercetări să întocmească o documentaţie pentru a solicita un agrement la o comisie. A trimis acea documentaţie, comisia a avizat favorabil şi a trimis la un comitet, care nu e în subordinea Ministerului Dezvoltări, aşa cum s-a spus, din care fac parte arhitecţi, profesori universitari, ingineri, care au dat acest agrement în 16 februarie. Pe acesta l-au făcut public în 19 februarie.Ce spune acel agrement: acel acoperiş se încadreză în clasa C. Din 19 februarie, acel agrement cu care urma să se meargă la ISU şi apoi la acest domn care gestionează interimar biroul de la Primăria Capitalei a stat acolo. Până pe 3 martie. 

Dan Marinescu: Acolo unde? 

Liviu Dragnea: La acel comitet care se întruneşte periodic. 

Dan Marinescu: Şi care nu ţine de Ministerul Dezvoltării?

Liviu Dragnea: Nu. Sunt oameni din societatea civilă, din universităţi. Între timp, constructorul a cerut elaborarea unei documentaţii ca aprobarea să vină de la un institut din Italia care e certificat de Bruxelles. Testul spune că membrana e în clasa  B care e aproape de maxim. În 4 martie au reluat procedura pentru a obţine un nou agrement pentru clasa B. Am înţeles că se va întruni acest comitet pe 14 martie, dacă nu greşesc, urmând a le da agrementul pentru clasa B. Dar, dacă aţi fost atenţi, Primăria nu a făcut niciun gest.

Am citit o declaraţie a acestui domn, nu ştiu cum îl cheamă. Primarul interimar. E un domn foarte viteaz. Spunea că au făcut demersuri. Nu au făcut niciun demers. Primăria nu a făcut până acum niciun demers. Ca să discutăm cinstit. Constructorul a făcut aceste demersuri împreună cu ICECON. Au fost prima dată la Comisie, apoi la acest comitet., care dă în final agrementul. A făcut doar declaraţii publice proaste şi mincinoase. Am văzut că spun că o să găsească o soluţie. Dacă voiau, din 19 februarie încercau să găsească o soluţie ca într-o săptămână, zece zile să se ia toate acele avize.

Problema nu e meciul România-Spania. Problema e că la UEFA s-a pus problema ca România să fie scos din dreptul de coorganizator la europenele din 2020.

Dan Marinescu: Ce candidaţi aveţi în ţară? 

Liviu Dragnea: La Iaşi îl avem candidat pe primarul interimar. La Constanţa, pe primarul interimar. La Ploieşti încă nu avem un canididat. Nu e niciun secret că aici avem nişte probleme cu organizaţia. La Timişoara avem un candidat oficial. La Cluj am purtat o discuţie cu preşedintele şi i-am zis că în maxim aştept o propunerea pentru ca apoi să validăm. La Piteşi încă nu am stabilit candidatul. La Buzău e o organizaţie foarte bine structurată. Se pare că se conturează propuenrea finală. Nu vreau acum să o spun. La Focşani, nu ştiu încă. Am discutat cu domnul Oprişan şi ne-a spus că în curând o să comunice propunerile. 

Ne interesează foarte mult votul politc. E foarte important pentru mine. Sper ca la sfârşitul alegerilor locale să avem cel puţin toţi atâţia primari cât avem şi acum. Ar însemna mult pentru noi. 

Sebastian Zachmann: Cum vă înţelegeţi cu Valeriu Zgonea? A avut loc o răcirea a relaţiile?

Liviu Dragnea: Nu. Suntem colegi şi prieteni, lucrăm amândoi la partid. Discuţiile astea probabil au plecat de la sistemul de vot. Cred că şi Valeriu Zgonea a înţeles

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite