Ce guvern şi-ar face românii, la Adevărul Live: „Trebuie să fie de meserie, cu experienţă şi să aibă sprijin politic“
0INSCOP Research a efectuat, la comanda „Adevărul", un sondaj privind preferinţele publicului în privinţa personalităţilor potrivite pentru anumite domenii. Rezultatele au fost comentate, la Adevărul Live, de la ora 11,00, de sociologul INSCOP Darie Cristea şi de redactorul şef al „Adevărul“, Dan Marinescu.
SONDAJ Cum arată Guvernul pe care şi l-ar face românii
Principalele declaraţii din timpul emisiunii:
Klaus Iohannis se clasează de departe pe primul loc, urmat de Liviu Dragnea
D. Cristea: Tocmai pentru a nu crea un context tragic, ideea a fost pusă în termeni de cum apreciază publicul personalităţile politice asociate cu nişte domenii publice, zona administraţiei, ordine publică. Sunt nume date de noi, ca urmare a ce se întâmpla în piaţa publică. Este vorba de persoane care au fost titulari pe aceste domeni. Dacă erau alte surprize s-ar fi văzut. În realitate, lista este bine configurată vizavi de ce se întâmplă pe piaţă acum.
D. Marinescu: Funcţionează mitul tehnocratului. Mă uit la Finanţe şi Sănătate, Stolojan şi Arafat, remarc că au şi cele mai multe procente. La Administraţie Publică, la Finanţe şi Sănătate, cei trei se detaşează. Deci intră mitul tehnocratului.
D. Cristea: La un prim nivel apare acest mit al tehnocratului. Avem de-a face cu nişte tehnocraţi publici care se bazează, ori pe simpatie, ori pe o asociere cu un anumit domeniu. Arafat este asociat cu Sănătatea. Este singurul erou pe domeniul Sănătăţii şi are contact cu un domeniu blamat.
Oamenii îi apreciază şi pe cei care au o meserie.
D. Cristea: Este ponderată treaba aceasta. Dacă vedem campionii, care au peste 50%, vorbim de Klaus Iohannis, unde contează ocuparea primăriei Sibiu şi mitul germanului. Este un paradox cu Iohannis. Isărescu a fost plimbat ca sfintele moaşte de la un partid la altul, Iohannis a fost relansat în ultimele luni. La Arafat avem de-a face cu un personaj care a avut un discurs echilibrat.
D. Marinescu: Sunt în general oameni care vorbesc destul de puţini. Şi Stolojan vorbeşte puţin.
D. Cristea: Mircea Geoană este în conştiinţa publică un om potrivit pe diplomaţie. La fel şi Corlăţean.
D. Marinescu: El a venit la minister după o serie dezastruoasă de miniştrii. Mulţi din minister au răsufral uşuraţi când a devenit Corlăţean.
D. Cristea: În lumea diplomatică este posibil să fie nişte legitimări reciproce. Stolojan este un caz special. Este finanţistul prin execelenţă. El a rămas în conştiinţa publică când a bătut în masă atunci cu minerii. Interesant este că celelalte personaje din ministerul de Finanţe nu au notorietate. Stolojan nu are concurent în acest domeniu. La Educaţie, Ecaterina Andronescu este personajul central. Multă lume s-ar putea să creadă că ea este încă ministru al Educaţie.
Gabriel Oprea este pe primul loc la potriveală la Apărare.
D. Marinescu: Aici este tot după notorietate. Oprea a stat mult pe zona de Apărare, a fost şi ministru. A făcut campanie electorală în uniformă. Ne amintim că el a făcut un raport destul de bine la accidentul din Apuseni. La deszăpezire a gestionat destul de bine celula de criză. Este în discuţie problema politică a lui.
D. Cristea: Câtă lume ştie ce este cu UNPR, mi-este greu să cred. Nu avem foarte multe personalităţi cu multă notorietate. Sunt aşteptări la miniştri destul de consacraţi. Nu tehnocrat pur şi simplu, dar care are o vechime pe acele poziţii ministeriale. Trebuie să aibă studii de profil.
D. Marinescu: Ar trebui să fie de meserie în primul rând. Nu mai merge cu contabili la Sănătate. Tinerii care i-a adus Ponta în Guvern s-ar putea să facă o figură bună. Sunt oameni de meserie acolo. Ioana Petrescu are studii în Finanţe. Sunt foarte curios ce performenţe vor avea, dacă vor fi lăsaţi. Nicolaescu deja are probleme la Energie.
D. Cristea: Experienţa profesională, poziţionarea politică, sprijinul politic sunt importante. Mă aştept la o modificare a Guvernului după alegerile din toamnă. Este vorba de a aduna energiile din partid în scop electoral.
D. Marinescu: Şi în cazul Guvernului Ungureanu, a venit căderea lui de la problema aceasta cu tinerii. Este o trambulină prezidenţialele.
Despre alegerile prezidenţiale
D. Cristea: Problema care este miza apropierii de Traian Băsescu. Este vorba de o poziţionare a unui candidat a dreptei pe care mai este cota preşedintelui Traian Băsescu. Mişcarea POpulară, dacă intră în Parlamentul European, se va consacra. PDL dacă nu face o figură bună pierde din statului ăsta de partid de Opoziţie. PDL este mai centrat de prezidenţiale decât de europarlamentare, ceea ce este greşit. Bătălia este între PDL şi PNL. PMP vrea doar să intre. PMP are avantajul că, deocamdată, nu cere foarte mult. Elenea Udrea a ajutat Mişcarea Populară. Mişcarea Populară a rupt de la PDL.
D. Marinescu: proiectul lui Băsescu este Mişcarea Populară, dar îl preocupă şi unificarea dreptei. El vede că numai un candidat unic va putea câştiga alegerile prezidenţiale. Dacă nu va reuşi să facă front comun, va fi greu să învingă candidatul PSD. Se speră după europarlamentare într-o unificare a dreptei.
Europarlamentare vor fi cu participare mică după cum anticipăm. Va conta foarte mult mobilizarea.
D. Marinescu: Participare mică, cu implicaţii mari. Totul contează în campaniile electorale.
D. Cristea: Este semnalul pentru spectrul politic.
Raed Arafat e considerat de 84,1% din români drept cel mai potrivit să conducă domeniul sănătăţii. Pentru zona administraţiei publice, 58% din români îl preferă pe Klaus Iohannis, se arată într-un sondaj realizat de INSCOP Research, la comanda „Adevărul”.