Alina Gorghiu, la Adevărul Live: Mi se pare că Parchetul General întârzie dosarul privind votul din diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a vorbit la Adevărul Live, despre culisele campaniei victorioase a lui Klaus Iohannis, dar şi despre ancheta privind votul din diaspora, despre care crede că, în prezent, bate pasul pe loc.

Principalele declaraţii:

Dan Marinescu: Toată lumea se întreabă cât mai rezistă Guvernul Ponta şi care va fi soarta PNL. Pentru răspunsuri la aceste întrebări am invitat aici  purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu. Sunteţi la curent cu scrisoarea adresată de intelectuali lui Klaus Iohannis? Ce spuneţi despre cazul Dan Mihalache?

Alina Gorghiu: Sunt şi jurnalişti care l-au apărat pe Dan Mihalache. În momentul ăsta, Klaus Iohannis îşi face o echipă. Nu cred că cineva l-a votat pentru un consilier pe care urma să-l aducă la Cotroceni. L-au votat pentru o viziune, o strategie. Dan Mihalache a fost cel care a făcut strategia de comunicare. Mi se pare imposibil de ignorat rolul său în campanie, indiferent de critici. Nu poţi să-i pui la îndoială competenţa şi nici rezultatele. Doar Klaus Iohannis ştie ce echipă va lua cu domnia sa, dar am simţit nevoia să fac aceste precizări.

Dan Marinescu: Unul din motivele invocate de presă a fost apartenenţa sa la PSD.

Alina Gorghiu: Ar trebui să merg pe premisa că Mihalache va fi şeful cancelariei prezidenţiale, altfel nu are sens să demontăm fiecare rotiţă din mecanismul ăsta.

Dan Marinescu: Ştiţi că s-a discutat mult dacă echipa cu care a lucrat a câştigat alegerile sau dacă a fost mai mult un vot împotriva lui Victor Ponta. Multă lume spune că s-a votat antisistem.

Alina Gorghiu: Analiza nu o putem face acum, cred că a fost un melanj. Am fost printre cei care au crezut de la cap până la coadă că va fi o campanie care se va termina aşa cum trebuie. Am crezut până în ultima secundă că acest candidat nu are cum să piardă.

 Eu cred că fiecare dintre candidaţi a avut un nucleu de electori şi că, într-adevăr, votul negativ s-a adăugat în turul al doilea.

Nu reuşeam să spargem anumite canale absolut deloc, orice făceam, orice spuneam.

Dan Marinescu: Aţi avut televiziunile împotrivă în ultimele săptămâni, erau câteva site-uri.

Alina Gorghiu: Mi se părea ireal să ai candidatul din finala pentru prezidenţiale şi să nu transmiţi conferinţele de presă. Era un blocaj peste care foarte greu am reuşit să trecem.

Au mai fost acele momente în care, dacă eşti un om de bun simţ, nu ştii cum să reacţionezi, cele în care spuneau că preşedintele Iohannis a traficat copii. Te întrebai cum să reacţionezi la un lucru grosolan, o manipulare, în aşa fel încât lumea să creadă că nu este aşa. A fost destul de dificil. Succedau cu repeziciune, încât de multe ori eram încurcaţi.

Dan Marinescu: Toată lumea se întreabă cât mai rezistă Guvernul Ponta şi care va fi soarta PNL. Pentru răspunsuri la aceste întrebări am invitat aici  purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu. Sunteţi la curent cu scrisoarea adresată de intelectuali lui Klaus Iohannis? Ce spuneţi despre cazul Dan Mihalache?

Alina Gorghiu: Sunt şi jurnalişti care l-au apărat pe Dan Mihalache. În momentul ăsta, Klaus Iohannis îşi face o echipă. Nu cred că cineva l-a votat pentru un consilier pe care urma să-l aducă la Cotroceni. L-au votat pentru o viziune, o strategie. Dan Mihalache a fost cel care a făcut strategia de comunicare. Mi se pare imposibil de ignorat rolul său în campanie, indiferent de critici.

Dan Marinescu: În momentul primei dezbateri televizate, cum a fost în echipa de campanie, cum aţi văzut evoluţia candidatului?

Alina Gorghiu: Am aflat cu puţin timp înainte de decizia preşedintelui. Reacţiile au fost diferite, fiecare a perceput în funcţie de repere, de sistemul său. Mulţi au spus că dezbaterea a arătat ce trebuie spus despre candidat. Au fost oameni care au spus că nu a fost cum se aşteptau să fie, dar nu a fost o dezbatere nereuşită, o prestaţie proastă. Faptul că nu a recitat toate cifrele care ţineau de practica guvernamentală nu înseamnă că nu a fost pregătit la dezbatere. Am văzut un candidat care a arătat ce înseamnă un model prezidenţial. A fost o antiteză puternică. S-au discutat direcţii de abordare, dar era extrem de sigur pe el în ziua aia.

image

Dan Marinescu: Vă mai amintiţi de ce a fost dat afară Mihalache din partid?

Alina Gorghiu: De ce credeţi că e important să discutăm despre Dan Mihalache? În ce calitate să-l disecăm?

Dan Marinescu: În eventuala calitate de viitor şef al cancelariei.

Alina Gorghiu: Evit să intoxic. În momentul acesta, nu ştiu dacă va fi şeful cancelariei. Am certitudinea că preşedintele va face cea mai bună opţiune. Nu cred că este elegant să fac analiza trecutului politic al unui coleg.

Singurul care face echipa este Klaus Iohannis. Că primeşte sfaturi, că citeşte editorialele, scrisorile, sunt absolut convinsă, dar nu jurnalistul lucrează cu echipa respectivă, nu intelectualii vor sta faţă în faţă cu diversele dosare. E important să aleagă ce crede că îi va face bine şi nu am niciun dubiu că aşa se va întâmpla. Are un discernământ sănătos, a avut opţiuni bune şi o să vedeţi în scurt timp.

Dan Marinescu: Are o ţară întreagă în faţă, are de unde alege. Cum se va alege preşedintele PNL?

Alina Gorghiu: Teoretic, alegerile sunt în 2017 pentru întreaga structură. Până atunci vom avea o formă de interimat pentru poziţia de preşedinte. Din fericire, nu e acelaşi tumult la noi ca la PSD. Avem încă un preşedinte în funcţie, îşi va da demisia înainte de data de 21. Probabil că în acea şedinţă se va opta şi pentru persoana care va ocupa interimatul.

E suficient să te uiţi la colegii din PSD să vezi cum îşi taie beregăţile public şi cât are de muncă DNA numai dacă ia şi pune pe hârtie, spicuieşte ce au spus colegii domnului Ponta din PSD. Vă dau un exemplu, votul pe diaspora. Ne anunţă procurorul general că s-au încropit nişte dosare, iar tu ai un vicepreşedinte PSD, fost vice PSD, care iese public şi spune cum au fost discuţiile din interior în scopul blocării secţiilor, un fost preşedinte care spune acelaşi lucru, membri în BEC care au participat la discuţiile cu foştii miniştri de Externe. Ai de la AEP, judecători de la Înalta Curte care ştiu ce spun. Tu, după atâta vreme, nu te deranjezi să chemi pe cineva la audieri? Mi se pare că se întârzie acest dosar.

Dan Marinescu: De competenţa cărui parchet e cazul ăsta?

Alina Gorghiu: Au fost plângeri făcute de mai multe persoane din diaspora. Eu cred că e de competenţa Parchetului General. Spunea preşedintele CNCD că nu se autosesizează niciodată. Dacă s-a făcut sesizarea, bine! În ce lume trăim? Dacă nu se făcea sesizare din diaspora pe împiedicarea exercitării votului, oare Parchetul General s-ar fi deranjat?

Liviu Iolu: O instituţie care a închis ochii în campanie a fost CNA.

Alina Gorghiu: Comisiile de cultură sunt cele care gestionează procesul de la CNA, blocajul era dinainte de campanie. S-a cerut OUG pentru modificarea legislaţiei pentru a putea schimba conducerea CNA în urma apariţiei suspiciunilor de corupţie în jurul Laurei Georgescu, dar nu numai. E o instituţie care la nivel de opinie publică e bolnavă, care nu a funcţionat. În momentul ăsta, nu pot fi schimbaţi membrii. Au fost doi sau trei membri de la noi care au făcut o iniţiativă legislativă pentru modifcarea legislaţiei, astfel încât pentru motive serioase să poată fi schimbaţi.

Dan Marinescu: Trebuie ales liderul PNL. Care e metodologia?

Alina Gorghiu: Unul dintre vicepreşedinţi poate candida. Oricare dintre vicepreşedinţi poate să exprime intenţia de a candida. Nu poţi face asta acum, pentru că ai un preşedinte în funcţie. Evident că există discuţii, opţiuni.

Dan Marinescu: S-a vorbit chiar de dvs.

Alina Gorghiu: Toată lumea ştie că oricare dintre vicepreşdinţi poate candida. Teoretic, aş putea. Eu mi-aş dori un preşedinte care să aibă cam aceleaşi trăsături pe care le-a avut Iohannis, un om care să pună mai puţin accent pe orgolii, pentru că la noi s-a pus, în orice partid au fost. Mi-aş dori ca interimarul să lege toate opţiunile din PNL, să fie o platformă care să unească. Avem vicepreşedinţi care să facă asta posibil.

Dan Marinescu: Din câte ştiu, favorit e domnul Atanasiu.

Alina Gorghiu: Nu am să fac analiza în funcţie de nume. Sunt mai multe opţiuni şi sunt convinsă că sfârşitul anului va însemna pentru PNL o conducere interimară care să meargă mai departe. E o perioadă grea din punctul de vedere al construcţiei. Preşedintele va avea o misiune dură: trebuie armonizate filialele. Noi nu am început încă acest proces. Va fi cea mai dureroasă acţiune. Simbioza poate lăsa cicatrici.

La nivel local au existat, de-a lungul vremii, războaie, concurenţe care au depăşit nivelul de colaborare decentă între partide. Am toată înţelegerea pentru colegii din teritoriu şi pentru cei care au reuşit să facă parte din treabă.

Liviu Iolu: Ce se va întâmpla cu primarii care au plecat de la dvs?

Alina Gorghiu: Avem acţiunea în instanţă. Am contestat anumite plecări, doi consilieri şi-au pierdut mandatul. Urmează să ne judecăm să vedem care va fi finalitatea.

Dan Marinescu: Ce aţi înţeles din votul oamenilor?

Alina Gorghiu: Am înţeles că dacă nu vom face absolut urgent nişte paşi în direcţia obiectivelor asumate în campanie, vom avea parte de un boicot electoral indiferent cum se va creiona, în sensul în care avem o comisie care ar trebui să reformeze legislaţia, condusă de Zgonea. Într-o lună de zile se poate pune la punct legislaţia, mai rămâne să agreezi sistemul şi lucrurile sunt gata, trebuie să existe voinţa politică.

Anunţul preşedintelui, asumat politic, de a nu accepta traseişti, este ferm şi atunci nu rămâne decât să discuţi cu grupurile politice susţinerea punctuală.

Dan Marinescu: Excludeţi varianta de a face parte din echipa de consilieri a lui Iohannis?

Alina Gorghiu: Am o responsabilitate mare pentru cei care m-au votat. Cred că după atât de mulţi ani în politică pot fi de ajutor şi preşedintelui Iohannis, şi colegilor, şi electoratului, mergând în formula de membru PNL.

Dan Marinescu: Excludeţi să candidaţi la şefia PNL?

Alina Gorghiu: Nu e prioritatea mea, nici pe departe. Cred că o formulă care să aducă consens în partid şi să ne facă să ne preocupăm pentru proiectele expuse publicului e mult mai importantă.

Liviu Iolu: Salariile consilierilor sunt o problemă în formarea echipei?

Alina Gorghiu: Nu exclud problema asta. Nu poţi duce pe cineva la Cotroceni să accepte să lucreze pentru 1200 de lei. Asta se întâmplă peste tot, resursa umană este mizerabil plătită şi de aici derivă problemele, tentaţia de a lua mită. Când semnează un funcţionar de la minister contract de milioane de euro şi are salariu de sute de euro, de gândeşti de câteva ori înainte. Nici parlamentarii nu sunt, chiar dacă e nepopular să spui asta. Am văzut un caz de parlamentar care a acceptat o mită de 3000 de lei şi a fost arestat. Mie asta îmi spune multe.


Alina Gorghiu, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite