A murit un cunoscut diplomat român. Fost ambasador sub patru preşedinţi şi secretar de stat în MAE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diplomatul Marcel Dinu
Diplomatul Marcel Dinu

Marcel Dinu, fost amabsador al României în Germania de Vest până în 1989, a murit la vârsta de 83 de ani. Marcel Dinu a intrat în MAE în 1964.

"Am devenit diplomat in Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al Romaniei la varsta de 29 de ani, in 1964, dupa ce absolvisem prima serie a Cursurilor Postuniversitare de Relatii Internationale de pe langa Facultatea de stiinte Juridice a Universitatii din Bucuresti, 1962-1964. De atunci si pana in mai 2006 am fost, timp de 42 de ani, in serviciul diplomatic al Romaniei, fiind in centrala MAE, la misiuni diplomatice, intr-o organizatie internationala din sistemul ONU, sau in subordinea directa a primului ministru roman. Am ocupat functii de executie, pana in 1973, precum si functii de conducere - director, ambasador, secretar de stat, acumuland o vasta exeperienta diplomatica 

Cred sincer ca este de datoria mea fata de institutia in care am lucrat si fata de cei care imbratiseaza acum cariera diplomatica, precum si, pe un plan mai larg, fata de societatea romaneasca, sa impartatsesc aceasta bogata si indelungata expertiza in diplomatie. Am convingerea ca pe langa unele aprecieri de sinteza asupra activitatii depuse de mine in diferite etape, (...) sa pot prezenta si unele consideratii generalizatoare care pot fi utile si utilizabile, in mod deosebit pentru cei care astazi sau maine duc mai departe traditiile diplomatiei romanesti.

(...) ca diplomat, ulterior, am fost intrebat de mai multe ori ce caut eu, ca fost inginer constructor, in diplomatie? Am raspuns, de regula, ca am ramas inginer constructor, ca in diplomatie incerc sa construiesc "poduri de prietenie" intre tari si popoare! Cred in continuare, cu toata fiinta mea, ca diplomatia are aceasta mare chemare de a asigura linistea, pacea si intelegerea intre state, precum si ca are un rol deosebit de important in asigurarea unei atmosfere de calm in viata internationala.", scris Marcel Dinu în cartea „42 de ani în diplomaţie. Ambaador sub patru preşedinţi“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite