Iohannis, absent de la şedinţa solemnă a Parlamentului. Dragnea: Sunt unii care nu vor ca România să-şi găsească liniştea. Eu vreau să ne unim cu Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul s-a reunit, marţi, într-o şedinţă solemnă dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, prilej care a dus la discursuri despre situaţia din urmă cu 100 de ani şi cea de acum. Şeful statului, Klaus Iohannis, a lipsit.

UPDATE „Avem azi o Românie mai mare, pentru că sunt prezenţi în Parlament şi reprezentanţii de peste Prut. Văd asta un semn de revenire la sine, a noastră, a românilor“, a afirmat Liviu Dragnea, la începutul discursului său. „Sunt unii care cred că România există doar de ieri sau care cred că România există doar de la 1918. E adevărat, în 1918, după un război crunt, teritoriile istoric româneşti s-au integrat într-un singur stat. Dar România nu s-a născut atunci. Am văzut că în ultimii 28 de ani, în numele unui aşa-zis adevăr, care ar fi urmărit să dea la o parte naţionalismul propagandei comuniste, unii vor să ne convingă că noi ne-am născut ieri sau că nu am făcut nimic de-a lungul istoriei, iar Unirea a fost un eveniment cu totul întâmplător şi neverosimil, că românii din Transilvania, din Basarabia, din Bucovina nici nu au vrut de fapt să se unească cu vechiul regat“, a completat Dragnea. 

Liderul PSD a susţinut că aceiaşi care nu vor ca România să-şi găsească liniştea ne bagă în ureche propaganda desconsiderării. „Cum vrem noi să credem în viitorul nostru, dacă suntem învăţaţi să nu credem în trecutul nostru? Şi cine ne bagă în ureche otrava autodesconsiderării? Cei care ne iubesc ţara, cei care mor de grija noastră? Nici vorbă! Sunte aceiaşi care nu vor ca România să-şi găsească liniştea. Propagandă, o să spună unii. naţionalism, o să spună alţii. Şi vă întreb. mausoleul de la Mărăşeşti este naţionalism? Românii morţi şi îngropaţi acolo de cineva care i-a cinstit cu adevărat înseamnă propagandă naţionalistă? dar ce spun eu? unii au şi uitat că acest mausoleu mai există. Unii cred probabil că e o hardughie făcută de Ceauşescu”, a mai susţinut preşedintele Camerei Deputaţilor.

Dragnea a vorbit şi despre o posibilă unire între România şi Republica Moldova. „Dragii mei colegi, domnule preşedinte Candu, domnule vicepremier Iurie Leancă, chiar nu avem atâta curaj să spunem clar ce vrem? Şi ca să nu existe echivoc eu o spun deschis, simplu şi explicit: Eu vreau să ne unim cu Moldova! Vreau să fim împreună în Europa, dar ca o singură naţiune”, a declarat şeful PSD.

UPDATE A început şedinţa solemnă. Primul care a luat cuvântul a fost preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Şeful statului, Klaus Iohannis, deşi figura pe ordinea de zi aprobată de Birourile Permanente reunite ca având o alocuţiune, nueste prezent la şedinţa solemnă. 


La şedinţă nu va lua parte şi preşedintele Klaus Iohannis, anunţându-şi participarea doar premierul Viorica Dăncilă.

Şedinţa solemnă este programată de la ora 10.00, iar la aceasta şi-a anunţat participarea premierul Viorica Dăncilă, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis nu va fi prezent.

La şedinţa solemnă a Parlamentului va participa şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, care ar urma să susţină un discurs. De asemenea, vor adresa alocuţiuni preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, şi reprezentanţii grupurilor parlamentare.

De asemenea, la şedinţa plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului va lua parte şi o delegaţie a Republicii Moldova, condusă de către Andrian Candu. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a anunţat luni că liberalii, deşi sunt unionişti, nu vor face parte din delegaţia Republicii Moldova pe motiv că aceasta este condusă de Andrian Candu, care a refuzat în ultimele săptămâni să supună votului mai multe iniţiative liberale, inclusiv adoptarea unei declaraţii de unire. 

În cadrul şedinţei solemne a Parlamentului va fi dezbătută şi adoptată o „Declaraţie solemnă pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918”, prin care „se va reflecta unitatea poporului şi a limbii române, rolul avut de înaintaşii politici şi drumul care trebuie urmat de oamenii politici de astăzi, precum şi dorinţa comună de a continua procesul de modernizare şi integrare instituţională în UE“.

Duminică, la Chişinău, a fost organizată „Marea Adunare Centenară“, dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, printre participanţi aflându-se Dan Barna şi Traian Băsescu, fostul preşedinte afirmând că parlamentele de la Bucureşti şi Chişinău trebuie să voteze în cel mai scurt timp unirea.

„Marea Adunare Centenară" a adoptat o pcoclamaţie în care cere Parlamentului de la Bucureşti ca în şedinţa solemnă din 27 martie să ia o decizie pentru "reîntregirea naţională prin mijloace paşnice ale democraţiei parlamentare şi în limitele Constituţiei României,  în conformitate cu normele dreptului internaţional şi a Actului Final de la Helsinki". În acelaşi text al proclamaţiei se arată că "guvernările care s-au succedat la putere în Republica Moldova, de la obţinerea independenţei şi până în prezent, nu au avut în vedere decât îmbogăţirea proprie, prin sărăcirea populaţiei şi menţinerea în prizonierat a acesteia, prin alungarea ei peste hotare, la munci grele, prin falsificarea trecutului istoric şi crearea unor iluzii pentru viitor, prin propagandă şi manipulare, pentru a-şi menţine funcţiile şi accesul la fluxul de bani şi beneficii”.

Proclamaţia mai spune că în urma votului din Sfatul Ţării de la 1918, în teritoriul dintre Prut şi Nistru "a fost instaurat un regim care a asigurat tuturor securitatea individuală şi libera evoluţie socială, economică, politică şi culturală”, iar legitimitatea actului Unirii Basarabiei cu România trebuie conştientizat ca fiind "unica soluţie de supravieţuire şi progres al românilor de peste Prut“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite