Ce decizie au luat Dragnea şi Tăriceanu despre pensiile militarilor. „Există o anomalie: pensiile speciale ajung să fie mai mari decât salariul net“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PSD-ALDE s-au întâlnit luni în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare, pentru a discuta despre modificarea Legii pensiilor militare, în condiţiile în care ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a anunţat că este necesar să se facă anumite „corecţii” la pensiile extrem de mari din sistem, care ajung până la 35.000 lei pe lună.

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu: Premierul ne-a informat că măsura referitoare la trecerea ELCEN sub autoritatea Primăriei Generale necesită adoptarea unei OUG pentur care Guvernul nu este abilitat, atunci, prevederi art. 115 din Constiuţiei, Parlamentul se convoacă într-un  termen de cinci zile pentru a lua în dezbatare OUG respectivă. Un alt subiect a fost legea pensiilor speciale. Premierul ne-a prezentat câteva chestiuni de principiu. Există o anomalie: pensiile speciale ajung să fie mai mari decât salariul net. Nu există un astfel de sistem nicăieri care să fie sustenabil. Trebuie să fie făcută o corecţie. Pensia nu poate sub nicio formă să depăşească salariul. Nu se micşorează nicio pensie. Să fie clar. Dar nu e normal să continuăm cu această anomalie, să existe pensii mai mari decât salariile celor care intră în pensionare. Va urma o majorare de 10% a salariilor din MAI. 

Liviu Dragnea: Am discutat doar despre principii azi, n-am cerut Guvernului să vină cu OUG.Impactul bugetar de azi este de 6 miliarde, dar în doi ani de zile poate ajunge la 15 miliarde. În ritmul acesta, impactul se poate duce la sume foarte mari. 

Despre sesiunea extrordinară: „Aveţi o informaţie parţial greşită. Noi am trimis nişte SMS-uri că este posibil să se convoace Parlamentul. Premierul ne anunţase că vrea să treacă ELCEN prin OUG. Dacă va apărea o OUG, atunci va fi convocată doar Camera respectivă. Premierul ne-a spus că miercuri sau joi vor va lua o decizie “

Tăriceanu s-a certat cu jurnaliştii. A încheiat cu o greşeală gramaticală. „Sunteţi liberi să puneţi întrebările care le doriţi“.

***

Întrebat dacă se fac schimbări la legea pensiilor militare, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a susţinut, la RTV, că se vor modifica doar anumite prevederi, dar algoritmul de calcul va rămâne acelaşi.

„La momentul acesta sunt discuţii legate de modul în care pot fi modificate anumite prevederi ale legii pensiilor, dar vreau să afirm următoarele lucruri: pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, sunt pensii militare de stat. Nu există nicio intenţie a acestui Guvern să taie vreo pensie. Există o analiză privind situaţii unor pensii care depăşesc nişte lucruri care sunt normale. Ca să putem să dăm un exemplu, există magistraţi, inclusiv magistraţi militari, care au pensii de la 30-35.000 lei pe lună. Algoritmul de calcul al pensiilor militare, inclusiv pentru celelalte structuri de securitate naţională, va fi păstrat”, a explicat Adrian Ţuţuianu.

Chestionat ce modificări se pregătesc la legea pensiilor militare, Adrian Ţuţuianu a dat exemplul pensiilor care ajung până la 35.000 lei pe lună, ceea ce, în opinia sa, nu este normal.

„Nu-i domeniul meu de competenţă, va comunica doamna Olguţa Vasilescu pe acest subiect. Vreau să vă reiterez încă o dată câteva situaţii care nu pot continua aşa: pensii de 30-35.000 lei pe lună. Algoritmul de calcul de astăzi permite ieşirea la pensie cu un venit mai mare decât salariul celui care lucrează. Nu cred că este o normalitate acest lucru. Sunt lucruri care trebuiesc clarificate (...) Sunt şi situaţii care nu sunt normale. De exemplu, primele 100 de pensii din MApN se situează între 15.000 lei şi 35.000 lei. Cele mai mari pensii sunt ale magistraţilor militari, 35.000 de lei este pensia unui magistrat militar”, a explicat ministrul Apărării.

Adrian Ţuţuianu a mai spus că va participa la şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare, unde va prezenta situaţia pensiilor militare.

„Sigur. Probabilitatea de a se discuta este maximă, pentru că trebuie să avem un răspuns la ceea ce se vehiculează azi în spaţiul public. Voi informa şi prim-ministrul şi conducerea coaliţiei despre situaţia existentă în sistemul de apărare naţională şi vom discuta, probabil, şi pe aceste principii şi vom stabili şi un calendar”, a spus ministrul Apărării.

La rândul său. ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă care va fi adoptată în cursul acestei săptămâni care va schimba modul de actualizare a tuturor pensiilor speciale, nu doar ale celor militare.

Este vorba pensiile care nu se bazează pe principiul contributivităţii nu vor mai fi indexate în funcţie de salariile celor aflaţi în activitate, ci doar cu rata inflaţiei. Termenul de aplicare a ordonanţei va fi de 15 septembrie, dată până la care cei care doresc se pot pensiona în condiţiile aflate în vigoare.

Olguţa Vasilescu a atras atenţia că menţinerea prevederilor actuale va face ca suma plătită celor cu pensii speciale să crească foate mult ca urmare a prevederii Legii salarizării în sectorul public. ”Statul nu-şi permite ca la o pensie de 33.000 aflată în plată să plătească 66.000 peste câţiva ani”, a exemplificat Vasilescu.

Totodată, în cadrul şedinţei de luni a coaliţiei de guvernare se va decide dacă se va sesiza Curtea Constituţională cu privire la un eventual conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Parlament, după ce Parchetul a refuzat să transmită comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 dosarul clasat care viza scrutinul.

Preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Oana Florea, a declarat joi, la Parlament, că în cadrul şedinţei de luni a coaliţiei PSD-ALDE va discuta cu Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu despre posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale cu privire la un eventual conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Parlament.

„Am decis să avem în vedere o sesizare a preşedinţilor celor două Camere pentru ca aceştia au prerogativele pentru a sesiza CCR cu un eventual conflict juridic de natură constituţională între cele două instituţii ale statului, respectiv Ministerul Public şi Parlament pentru faptul că documentele solicitate nu au fost înmânate Comisiei parlamentare de anchetă (a alegerilor prezidenţiale din 2009 - n.red.)”, a spus Oana Floarea.

Ea a susţinut că este o decizie politică, motiv pentru care se va discuta în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite