Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării s-a încheiat. Bugetele de la Apărare, Interne şi servicii nu au fost avizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării s-a încheiat, marţi, după o oră şi jumătate, pe agenda întâlnirii aflându-se, între altele, propunerile de buget ale instituţiilor din domeniul securităţii naţionale pe anul 2015, care nu au fost însă avizate.

Potrivit comunicatului emis de Administraţia Prezidenţială după şedinţă, bugetele MapN, MAI, SRI, SIE, SPP şi STS nu au fost avizate, întrucât Guvernul nu a prezentat suficient de clar resursele de care dispune.

„În ceea ce priveşte propunerile de buget pe anul 2015 ale MApN, MAI, SRI, SIE, SPP şi STS, membrii Consiliului au decis ca avizarea acestora să se facă după ce Guvernul va avea o imagine clară a resurselor pe care le are la dispoziţie“, se arată în comunicat.

Membrii CSAT au discutat mai multe măsuri, în contextul situaţiei din Ucraina, inclusiv actualizarea Planului de mobilizare a economiei naţionale pentru apărare, după ce mai mulţi oficiali au insistat pentru o astfel de decizie.

În cadrul şedinţei CSAT, membrii au decis să consolideze mijloacele de apărare şi să întărească sprijinul pentru Republica Moldova.

„În ceea ce priveşte evaluarea consecinţelor crizei din Ucraina, membrii Consiliului au concluzionat că aceasta afectează domenii de interes strategic ale României, precum securitatea maritimă şi aeriană, economică, ameninţări asimetrice, dar şi dimensiunea politică a relaţiilor României cu statele din regiune, pe de o parte, şi cu Rusia, pe de alta. Totodată, membrii Consiliului au concluzionat că, pentru România, devin prioritare atât consolidarea mijloacelor proprii de apărare, cât şi a celor de politică externă (creşterea eficienţei raporturilor cu statele UE/NATO, susţinerea parcursului european al Republicii Moldova şi crearea unui cadru propice pentru consolidarea dialogului cu Kiev)“, se mai arată înc omunicat.

De asemenea, CSAT a aprobat suplimentarea forţelor Armatei Române, în 2015, cu până la 450 de militari.

Alte teme pe agenda CSAT s-au referit, conform comunicatului, la "constatări şi concluzii rezultate din activitatea desfăşurată pentru protecţia informaţiilor clasificate", la Planul Naţional de Priorităţi Informative pentru anul 2015, precum şi la Raportul privind stadiul actual al regimului de control al armamentelor convenţionale în spaţiul euroatlantic.

În şedinţă, preşedintele Traian Băsescu a solicitat Guvernului şi să gândească, elaboreze şi să legifereze o strategie prin care tranzitul gazelor naturale care vor fi exploatate în Marea Neagră să se facă prin Transgaz, iar gazul din Marea Neagră să asigure necesarul României.

Citeşte şi:

Şedinţă a CSAT. Se discută propuneri de buget ale instituţiilor din domeniul securităţii, situaţia din Ucraina şi impactul asupra securităţii României

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte, marţi, în şedinţă, pe ordinea de zi fiind incluse propunerile de buget ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pe anul 2015, precum şi orientările strategice ale României în planul dezvoltării infrastructurii energetice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite