Şansele lui Dragnea în faţa lui Băsescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma dublei lovituri primite de la Traian Băsescu şi de la Curtea Constituţională pe tema referendumului, primul anunţând convocarea propriului referendum, Curtea hotărând asupra valabilităţii covrumului de 30% abia de la anul, Liviu Dragnea cheamă USL la mobilizare pentru a nu ceda pe tot frontul.

Pentru vicepremierul Dragnea, frontul înseamnă regionalizarea, dar victoria sa depinde direct de revizuirea Constituţiei.
Liviu Dragnea încearcă să menţină moralul în USL, dar, pragmanic vorbind, purceaua e cam moartă în coteţ. El solicită însufleţire în lupta pentru cele două obiective şi promite o analiză în urma căreia USL să menţină ţinta de revizuire a Constituţiei şi de regionalizare a ţării pentru acest an. Dincolo de cuvintele de îmbărbătare, ce are de analizat Liviu Dragnea?
În primul rând, este vorba despre cvorum. Un referendum în acest an are trebuie să treacă de celebrul prag de 50% prezenţă la urne. Ceea ce este de două ori imposibil. Odată, pentru că nu vor veni atâţia oameni la vot, mai ales că este vorba despre un lucru destul de lipsit de apetit, precum revizuirea Constituţiei. A doua oară, pentru că pragul electoral a rămas la 9 milioane de oameni. Şi aici vine marea întrebare. Recensământul a arătat clar că în populaţia de peste 18 ani este puţin peste 16 milioane. De ce Ministerul Administraţiei şi Ministerul de Interne nu au trecut, după usturătoarea lecţie din 2012, la actualizarea listelor electorale? Recensământul face numărătoarea populaţiei, dar listele electorale sunt cele care sunt luate în calcul la validarea referendumului de către Curtea Constituţională. Fără reactualizarea corectă a listelor, orice referendum în 2013 este sortit eşecului. Pur şi simplu, nu există atâţia electori pentru a se ajunge la cifra astronomică de 9 milioane prezenţă la vot. Mărirea numărului de secţii de votare în străinătate este o soluţie iluzorie. Statistic vorbind, numărul votanţilor din afara ţării este mic şi nu va avea niciun efect în atingerea pragului electoral. Rămâne de neînţeles de ce administraţia nu reuşeste să reactualizeze listele electorale permanente pentru a scăpa odată pentru totdeauna de această obsesie.
În analiza promisă, Liviu Dragnea poate susţine că şi referendumul lui Traian Băsescu va avea nevoie de acelaşi prag electoral, deci anul acesta nu va avea şanse. Numai că, preşedintele nu-şi propune să adune 9 milioane de oameni la vot, ci să blocheze demersul USL de revizuire a Constituţiei. Jucând cartea referendumului pentru parlament unicameral cu 300 de deputaţi, preşedintele are toate şansele să încurce USL. Traian Băsescu va convoca propriul referendum cu o săptămână înaintea celui de revizuire a Constituţiei. E o manevră simplă prin care va scădea în mod consistent prezenţa la referendumul USL. În loc să se discute despre ceea ce aduce o nouă Constituţie se va vorbi numai despre parlamentul unicameral şi despre reducerea numărului de parlamentari, o temă populistă, dar cu priză la public. Aşa că Traian Băsescu s-ar putea să aibă dreptate şi să vină mai multă lume la referendumul lui decât la cel al USL.
Mai rămâne varianta ca USL să aştepte cu referendumul până anul viitor, când va intra în vigoare pragul de 30%. Dar, aceeaşi regulă va fi valabilă şi pentru referendumul lui Băsescu şi intrăm în aceeaşi logică a referendumurilor concurente. În plus, amânând lucrurile USL va da un mesaj de slăbiciune. Nici asta nu e bine. Să vedem cum va ieşi analiza lui Dragnea din acest impas.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite