Întâlnire Băsescu - Van Rompuy, la solicitarea preşedintelui. Principala temă de discuţie, aderarea la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu, alături de Herman Van Rompuz, preşedintele Consiliului European FOTO Arhiva Adevărul
Preşedintele Traian Băsescu, alături de Herman Van Rompuz, preşedintele Consiliului European FOTO Arhiva Adevărul

Preşedintele Traian Băsescu anunţă că se va întâlni în decursul zilei de mâine cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pentru a discuta printre altele despre aderarea României la spaţiul Schengen.

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, se va întâlni joi, 16 ianuarie a.c., la Bruxelles (Regatul Belgiei), cu preşedintele Consiliului European, domnul Herman van Rompuy. Întâlnirea are loc la solicitarea domnului preşedinte Traian Băsescu“, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele va discuta cu oficialul european despre aderarea României la spaţiul Schengen şi despre asocierea Republicii Moldova la UE.

„Pe agenda discuţiilor se vor afla subiecte de interes comun, precum şi priorităţile României în interiorul Uniunii Europene în cursul anului 2014, printre care asocierea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, aderarea României la spaţiul Schengen şi dezvoltarea Coridorului sudic de alimentare cu gaze naturale a pieţei europene“, mai precizează sursa citată.

Traian Băsescu s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, în cadrul întâlnirii anuale cu Şefii Misiunilor Diplomatice, că aderarea României la Schengen nu depinde de raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

„Suntem îngrijoraţi în continuare de modul în care este gândită întâmpinarea ridicării barierelor de pe piaţa muncii. Împiedicarea aderării României la spaţiul Schengen începe să fie percepută ca o disponibilitate a unor state membre de a face excepţii de la tratat. Tratatul nu prevede aderarea la Schengen condiţionată de MCV.  România a acceptat un timp aceste condiţionalităţi, dar este timpul să ne apropiem de un capăt, pentru că, la fel ca liberalizarea pieţei muncii la nivelul UE, şi accesul în spaţiul Schengen este un element puternic de integrare în UE. În faţa unor astfel de agresiuni din partea unor parteneri europeni este dificil de susţinut că limitarea acţiunii politice există“, a declarat Băsescu astăzi.

Tot în cadrul întâlnirii anuale cu diplomaţii, preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că observă o lipsă de reacţie la nivel european în ce priveşte independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova. Şeful statului a dat asigurări că România se va implica politic în cazul din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să întoarcă Moldova din drumul spre UE.

Toţi susţinem declarativ suverantitatea Republicii Moldova, dar prea puţini avem curaj să vorbim despre ineficienţa formatului 5+2, ca şi despre încurajările pe care le primesc găgăuzii în sudul Republicii Moldova pentru a se autonomiza faţă de Chişinău. Nu am văzut poziţii măcar ale OSCE privind tratamentul şcolilor româneşti din Transnistria“, a declarat Traian Băsescu, la reuniunea anuală cu diplomaţii.

Citiţi şi:

Traian Băsescu a retrimis în Parlament spre reexaminare legea privind cumpărarea de terenuri de către cetăţenii europeni. Preşedintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării de terenuri agricole de către persoane fizice şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.

Ungaria se pregăteşte să cumpere terenurile agricole din Transilvania. Ce avantaje au vânzătorii  Proprietarii de teren din România care doresc să-şi vândă proprietăţile cetăţenilor maghiari vor primi o rentă viageră. Ba, mai mult, aceştia pot păstra terenul pe numele lor şi îl pot folosi, a declarat Szabo Jozsef Andor, ataşatul pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la Bucureşti într-un interviu oferit portalului szekelyhon.ro.

Străinii vor putea cumpăra mai uşor terenuri agricole din România. Ce restricţii au fost eliminate Statul elimină restricţiile impuse în prezent cetăţenilor străini care vor să cumpere terenuri agricole, după 1 ianuarie 2014, inclusiv obligaţia de a avea experienţă în agricultură, dar păstrează prevederea privind dreptul de preempţiune al cetăţenilor români, potrivit unui proiect de lege.

EDITORIAL Proprietatea, suveranitatea economică şi integrarea europeană Începând cu 1 ianuarie 2014, străinii vor putea cumpăra terenuri agricole în România. Unii au exprimat motive de îngrijorare. Alţii susţin că măsura nu va avea un impact semnificativ deoarece şi până acum astfel de tranzacţii s-au operat prin intermediul societăţilor comerciale. Totuşi, anume semne de întrebare rămân, dovadă că statul propune unele măsuri de protecţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite