Începe sesiunea de toamnă: ce surprize penale pregătesc liderii PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În noua sesiune parlamentară vor fi dezbătute vechile proiecte de modificare a legislaţiei penale, dar şi altele noi, propuse de PSD. De partea cealaltă, PNL şi UNPR încearcă să promoveze câteva legi care să le aducă avantaje electorale

Sesiunea parlamentară debutează marţi, iar partidele şi-au stabilit priorităţile legislative, unele dintre ele stârnind deja îngrijorare. Spre exemplu, PSD îşi propune modificarea legislaţiei penale. „O spun foarte clar, la toamnă va trebui să discutăm foarte multe lucruri. În primul rând,  la Codul Penal, care este o aberaţie băsistă în totalitate“, spunea secretaul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, în urmă cu două săptămâni, la Adevărul Live.

Declaraţia sa capătă şi mai multă greutate dacă ne gândim că în sertarele Parlamentului zac deja cele 20 de proiecte de modificare a legislaţiei penale, unele dintre ele semnate chiar de aleşi PSD, printre care controversatul senator Şerban Nicolae, fostul avocat al lui Cătălin Voicu.  „Trebuie să vedem propunerea venită de la Asociaţia Magistraţilor şi de la alte asociaţii de profil privind incompatibilităţile pentru aleşi. Legea ANI este o aberaţie. Aici i-am dat dreptate şi lui Iohannis, pe care l-au ţinut şase ani prin procese pentru o tâmpenie. Din ce am primit noi la partid, avem 1.185 de aleşi locali incompatibili în România. Deci, din punctul de vedere al ANI, avem o administraţie incompatibilă. Trebuie să ţinem cont că toţi aceşti oameni au fost votaţi de români. Este aberant. Dacă ne luăm după ANI, suntem o ţară incompatibilă“, a mai spus Codrin Ştefănescu. PSD a făcut deja un prim pas în această direcţie, însă discret, fără aplombul lui Codrin Ştefănescu.

Conducerea partidului l-a mandatat ieri  pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, să lucreze la un Cod al incompatibilităţilor, care ar urma să reunească toate interdicţiile care se regăsesc acum în alte legi. Potrivit unor surse politice, proiectul legislativ va fi redactat de specialişti apolitici, nu de juriştii partidului, pe motiv că la anul vin alegerile, iar PSD nu-şi permite proiecte controversate. „Să caute Cazanciuc specialişti şi să scrie un proiect de lege, că dacă ne apucăm noi să-l facem toată lumea va sări că vrem să-i scăpăm pe primarii incompatibili“, au spus surse din PSD pentru „Adevărul“.

„Parlamentul va fi mai puternic“
„Şi mai trebuie văzută legea răspunderii magistratului.  Avem ucigaşi liberi, clanuri libere, interlopi liberi. Toate aberaţiile astea trebuie să se oprească, iar asta trebuie să o facă Parlamentul. Din păcate, şi o spun clar, Parlamentul a fost slab în toată această perioadă. Din toamnă va fi mai puternic, pentru că deja cuţitul a ajuns la os“, a mai afirmat Codrin Ştefănescu. Surse din partide confirmă, cu anumite nuanţe, discursul secretarului general adjunct al PSD.„Codrin aşa e el, spumos. Dar vă spun că PSD nu are de gând să modifice pe ascuns legislaţia penală. Totul se va face în dezbatere publică, cu acordul specialiştilor. PSD nu mai poate risca nimic, dacă vrea să mai aibă o şansă la alegeri. Iar decizile se vor lua numai la partid“, spun surse din PSD.

De când Liviu Dragnea a preluat partidul, acesta a fost marea schimbare: totul se discută la sediul PSD, nu laGuvern, şi nici individual, în funcţie de interesul fiecărui parlamentar. „Nu mai faci tu modificări, domnule parlamentar. Acum partidul, care răspunde în faţa populaţiei, căci pentru asta este votat, îşi asumă anumite proiecte, le propune şi le susţine“, spune Codrin Ştefănescu. 

PNL defilează cu votul la distanţă
Introducerea votului prin corespondenţă pentru românii din diaspora este marele pariu al liberalilor pentru sesiunea de toamnă. „Cerem PSD termen-limită de publicare a legii votului privitoare la votul prin corespondenţă în Monitorul Oficial, consecinţa nepublicării acesteia în timp util fiind aceea că la parlamentarele de anul viitor cei din Diaspora nu vor putea să-şi exercite dreptul de vot“, a spus Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, cu trimitere la faptul că legea electorală nu poate fi modficată cu mai puţin de un an înaintea scrutinului. Pe de altă parte, PSD are un proiect propriu care se află, de asemenea, în Parlament. Liberalii au insistat, de asemenea, cu privire la modificarea Legii sănătăţii, dar şi aici se lovesc de aceeaşi problemă: este greu de crezut că se va ajunge la consens, cât timp social-democraţii au propria propunere legislativă.

UNPR joacă tare
Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a anunţat, la rândul lui, că progresiştii au trei priorităţi pentru sesiunea legislativă care debutează astăzi: o propunere legislativă care prevede taxarea marilor averi, o alta care vorbeşte despre scăderea vârstei legale pentru exercitarea votului de la 18 ani, cât este în prezent, la 16 ani, dar şi un proiect care vizează primul loc de muncă obţinut de tineri. Potrivit proiectului iniţiat de senatorul UNPR Constantin Popa, statul ar putea subvenţiona salariul tinerilor aflaţi la primul loc de muncă, pentru o perioadă de câţiva ani, până ce aceştia acumulează experienţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite