Încă o remaniere ratată. Război total între Iohannis şi Dăncilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Klaus Iohannis a respins propunerile de miniştri interimari, iar Guvernul a ajuns să nu aibă titulari la şase portofolii. Drept răspuns, Viorica Dăncilă a sesizat CCR, fiind invocat un conflict între instituţii.

Preşedintele Klaus Iohannis continuă conflictul cu Guvernul Dăncilă şi a respins un nou val de miniştri interimari, de această dată pe portofoliile lăsate vacante în urma ieşirii ALDE de la guvernare, adică propunerile pentru Ministerul Mediului, Ministerul Energiei şi a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul.

„Conflictele din coaliţia de guvernare, disperarea PSD de a rămâne la putere, luptele interne şi târguielile pe funcţii nu au nicio legătură cu agenda reală a românilor. Eu nu girez sub nicio formă un astfel de joc politic meschin şi, ca atare, resping categoric propunerile înaintate pentru miniştrii interimari“, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, cu o zi înainte să expire termenul privind numirea interimarilor, dat fiind faptul că demisiile înaintate de reprezentanţii ALDE au fost trimise la Cotroceni pe 27 august. Cu doar o săptămână înainte, Klaus Iohannis îi refuzase pe Dana Gîrbovan pentru Justiţie şi pe Şerban Valeca pentru Educaţie. 

Iohannis face bilanţul guvernelor PSD

Mai mult, preşedintele României, care candidează pentru un nou mandat la Cotroceni, a subliniat că premierul Viorica Dăncilă e obligată să meargă cât mai repede pentru reconfirmarea echipei guvernamentale. „Este datoria şi obligaţia doamnei premier să meargă de urgenţă în Parlament pentru a obţine votul de validare. Guvernul, acest guvern, nu mai are legitimitate în faţa românilor încă din 26 mai, când cetăţenii s-au exprimat prin vot că sancţionează direcţia în care duce PSD România. Acum, Guvernul nu mai are nici legitimitate politică şi asta explică frica doamnei premier de a se prezenta în faţa Legislativului“, a continuat Klaus Iohannis.

Şeful statului nu a scăpat ocazia de a face un bilanţ al instabilităţii politice generate de conflictele din PSD, cum a fost cazul dărâmării Guvernului Grindeanu prin moţiune de cenzură, a forţării demisiei fostului premier Mihai Tudose, precum şi a zecilor de schimbări de miniştri în perioada 2017-2019.  „Este pur şi simplu ridicol să acuzi că nu eşti lăsat să guvernezi, când un simplu bilanţ arată că, în doi ani şi jumătate, ai schimbat 3 guverne şi 80, atenţie, 80 de miniştri! Sunt cifre incredibile, care arată câtă instabilitate şi probleme poate genera schimbarea unui ministru. Însă lucrurile nu s-au oprit aici. La cei 80 de miniştri se adaugă un număr de 35 de solicitări de remanieri sau demisii, care la rândul lor numai stabilitate şi normalitate nu putem să spunem că generează. Chiar în aceste zile, doamna premier vrea să schimbe nu mai puţin de opt miniştri (n.r. – de fapt, sunt şase miniştri), adică o treime din Guvern!“, a mai afirmat Iohannis.

Replica Vioricăi Dăncilă

Premierul s-a antepronunţat pe tema numirii de miniştri interimari înainte de a afla că Iohannis îi va respinge propunerile, lucru oarecum anticipat de Dăncilă. „Am trimis către Curtea Constituţională. Dacă domnia sa va veni cu propunerea pentru miniştrii interimari, o parte din sesizare nu va mai avea obiect, dar noi în sesizare am vorbit şi despre cele cinci propuneri pentru miniştri PSD pentru că încă nu avem o motivaţie pentru respingere. Eu cred că ar trebui să vedem această sesizare către Curtea Constituţională şi ca un mijloc de a avea nişte reguli pe viitor, de a stabili nişte reguli, pentru că eu cred că, dincolo de lupta politică, nu este nevoie şi nu este oportun să blocăm activitatea Guvernului având în vedere că sunt proiecte pe care le facem pentru cetăţeni”, a declarat Viorica Dăncilă, înainte ca preşedintele să se pronunţe.

Precedent câştigat de Dăncilă

Viorica Dăncilă nu este la prima sesizare a CCR pe tema unui conflict de natură constituţională între Guvern şi Preşedinţie, în condiţiile în care la sfârşitul anului trecut Iohannis nu a vrut să-i numească pe Lia Olguţa Vasilescu şi pe Mircea Drăghici, pe prima la Ministerul Muncii, iar pe al doilea la Ministerul Transporturilor. Până la urmă, cei doi au cedat şi au renunţat la nominalizări, însă CCR i-a dat dreptate lui Dăncilă pe tema obligativităţii lui Iohannis de a accepta următoarele propuneri ale PSD, acestea fiind la acea vreme Daniel Suciu la Dezvoltare şi Răzvan Cuc la Transporturi.

De asemenea, Viorica Dăncilă a subliniat că va merge pentru a obţine votul în Parlament pentru noua componenţă a Cabinetului pe durata interimatului miniştrilor. „Am spus şi repet: avem 45 de zile de când preşedintele numeşte miniştrii interimari, în cele 45 de zile vom alege perioada în care vom merge în Parlament”, a mai spus premierul. Însă, în lipsa numirii cel puţin unor miniştri interimari, Viorica Dăncilă ar putea juca o carte a amânării venirii în Parlament, pe motiv că nu are încă miniştrii interimari. Deşi nu are dreptate, Dăncilă ar putea folosi acest tertip pentru a trage de timp. Pe de altă parte, PNL a anunţat că va mai dura câteva săptâmâni până e gata moţiunea de cenzură, dat fiind că liberalii vor să fie siguri de cel puţin 233 de voturi în Parlament.

Klaus Iohannis: În doi ani şi jumătate PSD a schimbat 3 guverne şi 80 de miniştri. Schimbările, nişte reglări de conturi din interiorul PSD

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite