În Opoziţie şi la Putere. Cum s-a schimbat discursul USR privind protestatarii şi jandarmii. Barna, de la jandarmii „tembeli” la manifestanţii „huligani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna/ Facebook
Dan Barna/ Facebook

De la solidaritate la acuze de organizări extremiste şi fascise, atitudinea unor lideri USR-PLUS faţă de proteste s-a schimbat odată cu intrarea la Putere. După ce în 2018, la protestele din 10 august din Piaţa Victoriei, liderul USR Dan Barna condamna acţiunile violente ale jandarmilor faţă de protestatari, acum acesta este acuzat de către opoziţie că apără forţele de ordine care ar fi fost agresive la protestele anti-mască.

În 2016, la mitingul Diasporei din 10 august, Dan Barna vorbea despre jandarmii „revoltaţi şi tembeli” care ar fi „incitat” şi apoi au „distrus această manifestare paşnică”. Liderul USR mai vorbea atunci şi despre „abuzul de putere” al statului.

„Eram aici în mijlocul Pieţei, adunam semnături (n.red.: pentru iniţiativa Fără penali), era o atmosferă liniştită şi normală şi totuşi nişte jandarmi reuşesc să incite şi să distrugă această manifestare paşnică. (...) Este revoltător ce se întâmplă, este un abuz incredibil când un stat decide să îşi gazeze proprii cetăţeni care vin să protesteze. Sunt copii plini de lacrimi şiu le curge nasul în mod teribil, pentru că nişte jandarmi revoltaţi şi tembeli au hotărât să dea cu gaze lacrimogene, în condiţiile în care nu există nicio violenţă masivă”, afirma în 2016 liderul USR, Dan Barna.

Câteva săptămâni mai târziu, la începerea noii sesiuni parlamentare, deputaţii USR se prezentau la lucru cu măşi pe faţă, în semn de protest faţă de oamenii care au fost gazaţi de către jandarmi. În aceeaşi zi, în timp ce preşedintele Camerei Deputaţilor de atunci, Liviu Dragnea, intra în plenul Parlamentului, deputaţii USR strigau către acesta dacă are de gând să-i gazeze.

În 2021, rolurile aveau să se schimbe. În urmă cu câteva zile, vicepremierul Dan Barna declara că respectă dreptul cetăţenilor de a protesta, însă subliniază că există un al doilea plan al discuţiei, privind „manifestările huliganice, extremiste, fasciste”, faţă de care Guvernul va manifesta „tolerenţă zero”. „Cei care s-au dus, în mod revoltător, aproape mi s-a făcut rău, în curtea Spitalului din Braşov, strâgând la medici şi la ambulanţe «asasinilor», acele persoane sunt huligani, acele persoane sunt din zona extremismului, din zona fascismului. Şi faptul că am putea să avem orice toleranţă faţă de ei este exclus.

Pe de altă parte, Dan Barna nu a avut nicio reacţie faţă unele atitudini controversate ale jandarmilor, cum a fost, de exemplu, neintervenţia când o jurnalistă era agresată de un protestatar recalcitrant. 

De la „nemernicii de jandarmi” la „analfabeţii” de protestatari

O schimbare de atitudine a avut şi fostul consilier al lui Dan Barna, Andrei Caramitru, care, în 2019, când încă era membru USR, avea o ieşire violentă la adresa jandarmilor care au luat cu dumai mai mulţi manifestanţi de la Topoloveni care protestau împotriva lui Liviu Dragnea. „Nemernicilor. Cum grijania voastră băgaţi oameni care nu au făcut nimic în dube ca să nu audă Dragnea ce au oamenii de spus? Într-o ţară din UE, cu Constituţie care carangează dreptul la opinie? Cum (...) Mulţi dintre voi o să ajungeţi în puşcărie – ceilalţi o să fugiţi mâncând pământul în străinătate ca nimeni nu vă va mai accepta aici. O să spălaţi WC-uri, în cel mai bun caz, dacă aveţi noroc”, răbufnea Caramitru. 

În prezent, acesta s-a întors împotriva protestatarilor. „Ăştia analfabeţi funcţionali tineri care sunt pe străzi. Majoritatea sunt săraci vai de capul lor. Stau cu mama şi cu tata că de unde bani de chirie. Mama şi tata vor primi un cadou în seara asta când băiatul se va întoarce de la protest. Şi peste două spătmâni nu vor avea unde să se ducă să se trateze. O să se sufoce în case”, scria luni pe Facebook fostul consilier al lui Barna.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite