Marta Romano, jurnalistă italiană: „Sunt impresionată de interesul românilor pentru muzica clasică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalista Marta Romano scrie pentru mai multe publicaţii italiene
Jurnalista Marta Romano scrie pentru mai multe publicaţii italiene

Italianca Marta Romano şi irlandezul Michael Dervan sunt doi dintre jurnaliştii străini prezenţi la Festivalul „George Enescu“, pentru care acest eveniment este o bună ocazie să urmărească  spectacole valoroase la nivel internaţional.

Articol realizat de Lucian Zbarcea

 Marta Romano (foto) scrie pentru revistele Corriere Del Teatro, Il Mondo de la Musica, Musicalmente şi La Sicilia şi este impresionată de interesul românilor pentru muzica clasică. 

„Este pentru a doua oară când sunt în România, prima oară am fost aici acum patru ani, tot pentru Festivalul «Enescu» şi a fost fantastic, aşa cum este şi acum. Am descoperit o ţară, un oraş foarte dinamic, cu o viaţă culturală extrem de bogată, lucruri pe care nu le ştiam dinainte. Bucureştiul este foarte frumos, sunt câteva clădiri construite în stilul Belle Epoque, Art Nouveau, foarte interesante, oamenii de aici sunt plini de energie, entuziasm şi profesionalism. Ce m-a impresionat este că acum patru ani, sălile de concert erau pline, dar ieri parcă erau şi mai pline. A fost foarte plăcut pentru mine să descopăr că oamenii iubesc muzica clasică, nu doar bătrânii sau tinerii... toţi iubesc această muzică şi cred că este foarte important pentru că, spre exemplu, în Italia, uneori mă duc la concerte şi sala nu este plină, se simte că există o criză, nu doar economică, ci şi culturală. Este bine însă că aici oamenii încă merg la concerte. Voi scrie în La Sicilia despre ce am văzut aici, la Festivalul «Enescu», mai cu seamă ce m-a impresionat cel mai mult – înalta calitate a muzicii, dar şi faptul că oraşul este foarte curat şi frumos“, a spus jurnalista. 

Ce m-a impresionat este că acum patru ani, sălile de concert erau pline, dar ieri parcă erau şi mai pline.   Marta Romano, jurnalistă

„IRLANDA NU AR ORGANIZA UN ASEMENEA FESTIVAL“

Un alt ziarist, Michael Dervan, de la Irish Times, a apreciat îndeosebi spectacolul Gurre-Lieder din Festival. „Pentru mine a fost minunat să am şansa de a auzi o piesă precum Gurre-Lieder a lui Schönberg, ceva ieşit din comun oriunde. Am fost, de asemenea, la spectacolul cu Otello  şi am stat pe un loc din faţă, lângă perete, care nu părea unul bun şi, cu toate astea, contrar aşteptărilor, s-a dovedit a fi excelent, sunetul a fost foarte clar, captivant, iar interpretarea de asemenea bună. 

Cu compozitorul Enescu sunt familiarizat   Michael Dervan, jurnalist

Michael Dervan a mărturisit că nu auzise până acum de Festivalul „Enescu“, fapt de care este ruşinat, având în vedere că e un festival aşa de mare. „Uitându-mă pe program şi realizând câte concerte şi alte evenimente culturale sunt programate în această perioadă, am înţeles cât trebuie să coste aşa ceva. În Irlanda niciodată nu s-ar organiza un eveniment de o asemenea amploare“, a punctat Dervan. 

„Cu compozitorul Enescu sunt familiarizat“, a completat jurnalistul, „toată lumea cunoaşte Rapsodiile lui, în special pe prima. De asemenea, pianista Mihaela Ursuleasa venea adesea la festivalul de muzică de cameră de la West Cork şi ar fi trebuit să vină şi anul acesta, având în program destule piese de Enescu. Dar ştiut fiind tragicul ei sfârşit, piesele au fost totuşi interpretate de alţi pianişti, aşa încât contribuţia ei nu a fost uitată“, a zis jurnalistul. 

Showbiz



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite