„Copiii şi muzica lui Enescu“, o întalnire emoţionantă în Piaţa Festivalului
0Astă seară, de la ora 19:00, cei prezenţi în Piaţa Festivalului vor fi martorii unei întâlniri emoţionante dintre o învăţătoare şi foştii săi elevi, în care îşi vor aminti împreună momentul primei întâlniri cu muzica lui Enescu, o amintire care a dat naştere proiectului „Copiii şi muzica lui Enescu“.
În urmă cu mai mulţi ani, învăţătoarea Domnica Lupu a făcut un experiment împreună cu copiii de clasa a treia: le-a adus la ora de desen Rapsodiile lui George Enescu, i-a pus să asculte cu ochii închişi câteva fragmente şi să-şi imagineze „cam ce ar vrea să spună acea muzică“. După care i-a încurajat să deseneze ceea ce au „văzut“ în timpul audiţiei. Rezultatul acestui experiment a fost neaşteptat.
Desenele făcute de copiii de atunci se află expuse pe un panou în Piaţa Festivalului până în data de 28 septembrie, făcând parte din proiectul „Copiii şi muzica lui Enescu“. Învăţătoarea şi copiii deveniţi studenţi se vor întâlni joi seară ca să-şi amintească împreună momentul primei întâlniri cu muzica lui George Enescu şi să povestească în ce fel i-a marcat această întâlnire.
„Copiii şi muzica lui Enescu“ este un proiect prezentat în cadrul Bucureştiului Creativ. Bucureşti creativ este un concept care îşi propune să transforme Capitala într-un spaţiu magic, al creativităţii şi valorii, al muzicii şi al artei urbane. Este pentru prima dată când un eveniment cultural internaţional de talia Festivalului Internaţional „George Enescu“ capătă o asemenea dimensiune, prin intermediul unei olimpiade culturale care se desfăşoară în acelaşi timp cu Festivalul, în spaţii publice importante din Capitală, reunind peste 30 de proiecte, expoziţii, instalaţii şi activităţi cu intrarea liberă.
Bucureştiul creativ poartă amprenta şi spiritul lui Enescu, reinterpretate prin identitate vizuală, prin creaţie în forme plastice, prin promovarea valorilor în care Maestrul a crezut.
„Nu devii bătrân fiindcă ai trăit un număr de ani, devii bătrân fiindcă ai dezertat de la idealul tău. Anii ridează pielea, dar renunţarea la ideal ridează sufletul”, a spus George Enescu.