Marţi la amiază, mintea unui tânăr ziarist a fătat pui vii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

M-am hotărât să merg mai departe cu recensământul ziariştilor rasişti început cu Grigore Cartianu, tot aici, pe blogul de pe adevarul.ro

Azi pe la ceasul al 13-lea, stând la un eveniment taman sub arşiţa zilei – minim treij de grade la umbră – scriu pe Facebook:

Am aflat că primarul Cătălin Cherecheş a fost arestat. Dacă e adevărat, să ne bucurăm. Dacă nu e adevărat, să sperăm.

Adaug mai jos că m-aş bucura indiferent de motivul pentru care l-ar aresta. Ştiu că sună cam hater, am şi-o scuză: găsiţi aici un text şi poze de Mugur Vărzariu, despre ce-a făcut Cherecheş, îl mai găsiţi şi-n raportul Departamentului de Stat al SUA şi multe alte locuri.

Tot pe la amiază, o oră mai târziu, un ziarist mare şi deştept – atenţie!!! – aflat la umbră, deci fără nicio scuză, îmi dă şi o replică iscusită:

mai mult m-aş bucura dacă toţi ţiganii ar începe să se spele. Şi nu pe creier, cum se întâmplă acum. De asta m-aş bucura eu. Acum, eu nu-i îndemn şi pe ceilalţi să se bucure de acelaşi lucru.

Alex Varninschi. De la... ia ghiciţi.... adevarul... :) 

Bine, mă, Sucă, păi asta faci tu la serviciu, în timpul programului? Munceşti înjurându-mă sau mă înjuri muncind? Multitasking, flăcăul!

Deci să le inventariem: 1. ţiganii sunt jegoşi; 2. ţiganii sunt spălaţi pe creier; 3. Varninschi e cool.

Prima reacţie a fost să fiu împăciuitor, să o rezolvăm în linişte, o fi greşit, e şi el tânăr. Apoi am realizat că nu-s eu popă să-l iert, cu atât mai mult cu cât după părerea mea, rasiştii nu se vindecă, fie ei educaţi şi conştienţi ideologic, fie oameni simpli care nu suportă ţiganii, evreii, negrii, albii, pentru că aşa i-au învăţat cultura în care s-au născut sau doar mamiţa.

Şi dă-i şi luptă zic, să scriu, să-l ştie şi alţii, poate-i poartă noroc, poate-i prinde bine la cv şi-n carieră. Bineînţeles, nu mă iluzionez că rezolv eu, cu Varninschi, problema rasismului în presă sau în societate cum nu mă iluzionez că rezolva el ceva din Grigore Gheba. Dar pot măcar să fiu încă o dată consecvent cu ce i-am scris în primul meu text aici, lui Grigore Cartianu:

Nu se ştie cum se va termina, dar trebuie început: poporul ţigănesc trebuie să pună mâna pe stilou şi să-şi stropească denigratorii cu cerneală!

Hai că l-am însemnat şi pe-ăsta, acum îl ştiţi. Următorul la rând, am pastă-n pix pentru toţi asemenea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite