Ziua Europei. Ce evenimente au loc sâmbătă în Bucureşti şi în ţară pe 9 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Europei, sărbătorită pe 9 mai, este marcată atât în Bucureşti, cât şi în cele mai importante oraşe din ţară printr-o serie de evenimente militare, dar şi prin concerte. Ziua Europei coincide cu Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Ziua Europei: evenimente în UE şi în România

Manifestările dedicate Zilei Europei, sărbătorită în fiecare an pe 9 mai, au început încă de vineri în toate statele membre ale Uniunii Europene.

În România, de Ziua Europei se desfăşoară diverse activităţi artistice, concursuri sportive sau de cultură generală, festivaluri, care doresc să evidenţieze rolul fiecărei ţări din Uniune. 

În Capitală, un metrou cu simbolurile europene va circula în subteran, iar 16 staţii au fost regândite să reprezinte ţări europene.

Tot cu ocazia sărbătoririi Zilei Europei, în cadrul Festivalului Filmului European rulează peste 50 de filme, iar în Parcul Cişmigiu este un târg al statelor membre ale Uniunii Europene. La acest eveniment, alături de reprezentanţi ai Biroului de Informare al Parlamentului European şi Reprezentanta Comisiei Europene în România, vor participa reprezentanţi din 22 de tari precum Austria, Belgia, Croaţia, Cipru, Cehia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Malta, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Suedia.

Astfel, statele membre participante la acest eveniment de Ziua Europei vor prezenţa vizitatorilor obiceiurile, activităţile şi ofertele lor turistice, precum şi spectacole artistice tradiţionale.

Mai mult, Primăria Municipiului Bucureşti şi ARCUB, sărbătoreşte Ziua Europei, cu muzica a cinci fanfare europene, venite din Scoţia, Italia, Ungaria şi Franţa, pentru a susţine recitaluri în puncte cheie ale Capitalei (Parcul Unirii, Parcul Cişmigiu - zona foişor, Parcul Herăstrău - zona foişor şi Piaţa Universităţii - esplanada cu statui).

Ministerul Apărării a anunţat că în municipiile reşedinţă de judeţ şi în localităţile în care sunt dislocate unităţi militare vor avea loc sâmbătă, 9 mai, ceremonii de depuneri de coroane de flori cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Europei şi a Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial.

De Ziua Europei, în Bucureşti, o astfel de ceremonie a avut loc la ora 9.00, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial (Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”).

Ziua Europei. Victor Ponta, mesaj transmis de 9 mai

Într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, distribuită de pe platforma medium.com, premierul Victor Ponta a transmis un mesaj oficial de Ziua Europei:

„Ziua Europei reprezintă nu numai momentul în care celebrăm punctul de pornire al proiectului european, ca urmare a curajoasei Declaraţii a lui Robert Schuman, ci şi momentul în care trebuie să realizăm potenţialul important pe care Uniunea Europeana continuă să îl aibă. România este astăzi un membru de încredere al Uniunii, dovedind un ataşament ferm pentru democraţie, consolidarea statului de drept, libertate, solidaritate, dreptate socială şi transparenţă”, se arată în mesajul premierului.

Ziua Europei. Ministrul de Interne: Sărbătorim o triplă aniversare

Vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul de Interne, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Victoriei şi a Zilei Europei, în care a precizat că rănile lăsate în urma celui de-al Doilea Război Mondial „ vor aminti mereu cât de preţioasă este pacea”, îndemnându-i pe români să fie mândri că suntem parte din NATO şi din Uniunea Europeană.

„Sărbătorim această triplă aniversare şi pentru că peste 10.000 de ostaşi români s-au sacrificat în Războiul de Independenţă, iar alte sute de mii în cel de-al Doilea Război Mondial. Rănile războiului ne vor aminti mereu cât de preţioasă este pacea şi, tocmai de aceea, trebuie să fim mândri că România are astăzi cele mai importante garanţii de securitate pe care le-a avut vreodată – suntem parte a celei mai importante alianţe militare - NATO şi parte a Uniunii Europene, împărtăşind valorile libertăţii, securităţii şi justiţiei”, a precizat Gabriel Oprea.

De asemenea, acesta a atras atenţia că Ziua Europei este un prilej de sărbătoare.

„Ziua Europei este un prilej de sărbătoare dar, totodată, un moment de reflecţie la destinul şi parcursul fiecăreia dintre ţările care fac parte din Uniunea Europeană. Este momentul în care trebuie să ne amintim că  Uniunea Europeană a fost întemeiată de statele care, în pofida diferendelor istorice, au ales să privească spre viitor pentru binele propriilor cetăţeni. Uniunea Europeană este, astăzi, un simbol al unităţii cetăţenilor săi, al comuniunii de gânduri, trăiri şi manifestări pe care tot mai mulţi o numesc identitate europeană”, a mai spus ministrul Oprea.

Ziua Europei. Decoraţii pentru veterani de război

Începând cu ora 10.30, în Piaţa Victoriei are loc o ceremonie militară, care se va încheia cu defilarea gărzii de onoare şi a tehnicii militare, precum şi cu o demonstraţie de zbor cu aeronave aparţinând Aeroclubului României. Un militar purtând drapelul României va executa o paraşutare demonstrativă în faţa asistenţei. 

De asemenea, veterani din cel de-Al Doilea Război Mondial vor primi distincţii din partea ministrului aprării naţionale.

Începând cu ora 9.00, în Piaţa Trandafirilor din Târgu Mureş, va avea loc o expoziţie statică în cadrul căreia instituţiile din sistemul naţional de ordine publică şi siguranţă naţională de pe plan local  vor prezenta tehnica militară, armamentul, aparatura şi echipamentele specifice.

Începând cu ora 13.00, preşedintele României Klaus Iohannis va oferi azi, la Palatul Cotroceni, o recepţie la care sunt aşteptaţi peste 1.000 de invitaţi, printre care foştii şefi de stat, Regele Mihai, premierul, miniştri, parlamentari, sportivi, ambasadori, dar şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române.

În perioada 9-10 mai, la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” are loc evenimentul „Zilele Muzeului Militar Naţional”. În cele două zile, în intervalul orar 10.00 – 14.00, în curtea interioară a muzeului se vor desfăşura demonstraţii şi prezentări organizate de asociaţiile şi grupurile de reconstituire istorică având drept subiect diferite aspecte ale istoriei militare româneşti şi străine. 

Pe parcursul manifestărilor, vizitatorii va avea prilejul de a asista la reconstituirea atmosferei specifice epocii napoleoniene prin realizarea unui bivuac, în care vor fi prezentate aspecte militare şi de viaţă cotidiană , organizat de Asociaţia „6 Dorobanţi”.

Ziua Europei. Andra şi Zdob şi zud, în concert în Parcul Plumbuita

Cu ocazia Zilei Europei, Primăria Sectorului 2 organizează în Parcul Plumbuita un concert cu Zdob şi Zdub şi Andra. De asemenea, pe scenă vor mai urca şi artiştii genului folcloric Gheorghe Roşoga, Gelu Voicu şi Taraful, Maria Dragomiroiu şi Margareta Clipa.

De la acst eveniment nu vor lipsi micii şi berea. Intrarea este liberă.

Ziua Europei. Acces gratuit la muzee şi teatru în Piteşti

Cu ocazia Zilei Europei, muzeele şi teatrele din Piteşti nu vor percepe taxă de intrare. Astfel, toate secţiile Muzeului Judeţean Argeş, Muzeul Goleşti şi Vila Florica din Ştefăneşti îşi vor deschide porţile pentru cei care doresc să afle mai multe despre artă, ştiinţe ale naturii, istorie, etnografie şi folclor.

Prefectura Suceava îşi deschide porţile pentru public, astăzi, începând cu ora 10:00. Această acţiunea vizează promovarea valorilor europene în rândul copiilor.

Ziua Europei, sărbătorită pe 9 mai

Ziua Europei este sărbătorită la 9 mai, pentru a omagia momentul în care s-a făcut primul pas pentru crearea Uniunii Europene de astăzi. În 1950, pe 9 mai, ministrul francez de externe, Robert Schuman, a citit la Paris o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte patru state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, făcând astfel imposibil un nou război.

Programul Pieţei Statelor Membre - 9 mai

Ziua Europei. Programul Pieţei Statelor Membre - Parcul Unirii

13:30 — Fanfara Regimentului 30 Garda ‘Mihai Viteazul’ (România)

14:30 — Fanfara The Hussards (Ungaria)

15:30 — Fanfara The Pipe and Drums (Scoţia)

16:30 — Fanfara The Napoleonic Historical Band (Franţa)

17:30 — Fanfara Bersaglieri (Italia)

Ziua Europei. Programul Pieţei Statelor Membre - Parcul Cişmigiu (Foişor)

13:30 — Fanfara Bersaglieri (Italia)

14:30 — Fanfara Regimentului 30 Garda ‘Mihai Viteazul’ (România)

15:30 — Fanfara The Hussards (Ungaria)

16:30 — Fanfara The Pipe and Drums (Scoţia)

17:30 — Fanfara The Napoleonic Historical Bând (Franţa)

Parcul Herăstrău — (Foişor)

13:30 — Fanfara The Napoleonic Historical Bând (Franţa)

14:30 — Fanfara Bersaglieri (Italia)

15:30 — Fanfara Regimentului 30 Garda ‘Mihai Viteazul’ (România)

16:30 — Fanfara The Hussards (Ungaria)

17:30 — Fanfara The Pipe and Drums (Scoţia)

Ziua Europei. Programul Pieţei Statelor Membre - Piaţa Universităţii (Esplanada cu statui)

13:30 — Fanfara The Pipe and Drums (Scoţia)

14:30 — Fanfara The Napoleonic Historical Bând (Franţa)

15:30 — Fanfara Bersaglieri (Italia)

16:30 — Fanfara Regimentului 30 Garda ‘Mihai Viteazul’ (România)

17:30 — Fanfara The Hussards (Ungaria)

Ziua Europei. Programul Pieţei Statelor Membre - Parcul Cişmigiu

11.30 — 12.00 Moment artistic (România) ‘Ansamblul Românaşul’

12.00 — 12.30 Moment artistic (Irlanda) STEYSha şi formaţia The Sortde Session

12.30 — 12.45 Moment artistic (Finlanda) — piesa de teatru

12.45 — 13.30 Moment artistic (Italia) — concert ‘The Shalalalas’

13:30 — 14:00 Moment artistic (Austria) — formaţie toboşari

14:00 — 14:20 Moment artistic Grecia — formaţia Appolon Bând şi ansamblul de dansuri greceşti Kymata — dansuri din Grecia centrală

14:20 — 14:50 Moment artistic (România)

14.50 — 15.10 Moment artistic Grecia — formaţia Appolon Bând şi ansamblul de dansuri greceşti Kymata — dansuri din Creta

15.10 — 15.40 Moment artistic (România)

15.40 — 15.45 Moment artistic (Italia) — Asociaţia Italienilor din Romania-grupul ‘Tarantella’

15.45 — 16.05 Moment artistic (Grecia) Ansamblul de dansuri Kymata şi formaţia Appolon Banddansuri din Cipru

16.05 — 16.10 Moment artistic (Italia) — Asociaţia Italienilor din Romania—grupul ‘Tarantella’

16.10 — 16.40 Moment artistic (Polonia) — trupă de dans ‘Solonczanka’

16.40 — 17.00 Moment artistic (Grecia) — formaţia Appolon bând şi ansamblul de dansuri greceşti Kymata — dansuri de taverna

17.00 — 17.30 Moment artistic (România)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite