VIDEO Record naţional: cum primea un medic 9 şpăgi în două minute
0Interceptările ambientale făcute de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General dezvăluie că medicul Sebastian Telbiş, medic-şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, primea şpăgi la foc automat. Doctorul a fost condamnat la trei ani cu executare pentru 291 de infracţiuni de luare de mită.
Din datele strânse de anchetatori reiese că doctorul Sebastian Telbiş, medic-şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, primea „în zilele bune” şi 1000 de euro şpagă pe zi. El a fost condamnat pe 24 martie 2015 de magistraţii Curţii de Apel Timişoara la trei ani de închisoare cu executare.
Doctorul a ajuns „celebru" după ce procurorii au descoperit la percheziţiile efectuate la domiciliul său 108.465 de euro în numerar, 480 de lire sterline, 4.120 de dolari, 51.400 de lei şi două carnete CEC cu un sold de 178.220 de euro, emise de o bancă din Austria.
Magistraţii au decis confiscarea sumelor şi bunurilor provenite din şpagă, dar şi mai multe maşini şi un apartament care erau pe numele fiicei medicului, Laura Andreea Telbiş. Procurorii au explicat că acestea au fost cumpărate din banii primiţi ca mită.
O zi la birou din viaţa doctorului Sebastian Telbiş
Totul a început în martie 2014, atunci când procurorii SUPC l-au reţinut pe medic pentru că a luat mită de la zeci de persoane sănătoase, care, contra unor şpăgi, au fost pensionate din motive medicale în baza actelor semnate de doctorul Telbiş.
Înainte de a începe ziua "de muncă", Telbiş îi spunea asistentei cât durează să rezolve dosarele din acea zi: "15 minute la ăştia". Oamenii intrau în cabinet, preţ de câteva secunde, lăsau banii pe masă, sume între 100 de lei şi 150 de euro, luau hârtiile şi plecau. În medie, în două minute intrau câte nouă persoane. Eliberarea unei decizii dura, în unele cazuri, doar 10 secunde. Plicurile pline cu bani erau aruncate, neglijent, într-un sertar din birou.
Imaginile suprinse de procurorii SUPC, în cabinetul lui Sebastian Telbiş, arată cum acesta primea zilnic zeci de plicuri de bani.
Ora 7.38: Medicul intră în birou binedispus, întâmpinat de asistentă: "Ştii bancul acela cu...Îi cald afară. 19 grade. Vine primăvara. Angela, fă-mi o cafea că nu mai rezist".
Ora 7.42: Intră primul pacient, Cota Rusalin, cu un dosar în mâna stângă, şi cu dreapta scoate bancnote din buzunar: "Să trăiţi!". Medicul semnează dosarul şi îl dă: "Bună ziua! Costă!". Bărbatul lasă banii pe birou: "Da. Uitaţi aici!". Medicul i-a cu mâna stângă bancnotele şi pune un nou dosar în faţa sa: "Spune să vină Neagoe".
Ora 8.00: Intră Maria Neagoe, care scoate din geantă un plic alb şi un cadou şi le pune pe birou: "Pentru dumneavostră...Şi dacă tot vine Sfântul Valentin". "Da, mulţumesc", răspunde medicul. El ia plicul de pe masă, iar cadoul îl pune sub scaun, şi îi înmânează femeii documentul semnat. "Spuneţi să vină Rotaru".
Ziua continuă în acelaşi fel, zeci de pacienţii care se perindă prin cabinet primesc actele medicale şi lasă câte un plic pe masă.
Ora 19.40: Potrivit înregistrărilor video, Sebastian Telbis aranjează plicurile şi bancnotele primite de la pacienţi. El aliniză bancnotele la birou. Toţi banii îi bagă în borseta sa. Vorbeşte cu asistenta şi apot citeşte dintr-o carte. Pe uşă intră o femeie, care discută cu Telbiş despre o nepoată care trebuie operată.Ultima vizită este de la o colegă din sistemul sanitar, care voia să se pensioneze medical.
„Se aduce atingere bugetului asigurărilor sociale de stat”
Atunci când a cerut arestarea lui Sebastian Telbiş, procuroarea Denisa Cristodor (SUPC) arăta: "Acordarea unor astfel de decizii medicale unor persoane care nu ar îndeplini din punct de vedere medical condiţiile necesare produce prejudicii bugetului de stat, astfel încât considerăm şi din acest punct de vedere că este necesară luarea măsurii arestării preventive faţă de toţi inculpaţii".
"Prin acordarea acestor decizii şi, implicit, a unor drepturi de asigurări sociale, unor persoane care în lipsa unor dosare medicale întocmite pe baza unor evaluări medicale corecte, nu ar fi beneficiat de această încadrare în grad de invaliditate, se aduce atingere bugetului asigurărilor sociale de stat, cu consecinţele ce decurg din acest fapt", mai arăta procuroarea.
Ce spun judecătorii
Atunci când Sebastian Telbis a fost condamnat la trei ani cu executare, magistraţii de la Tribunalul Arad au decis confiscarea extinsă a mai multor bunuri, inclusiv a celor cumpărate pe numele Laurei Andreea.
,,În speţă sunt îndeplinite condiţiile legale pentru luarea acestei măsuri de siguranţă, valoarea bunurilor dobândite de către inculpat, împreună cu membrii de familie, soţia şi fiica Telbis Andreea Laura, studentă care nu realizează venituri, depăşind în mod vădit veniturile dobândite în mod licit, în ultimii 5 ani, înainte de comiterea infracţiunii, de către inculpat şi soţia sa, magistrat judecător, veniturile salariale anuale ale acestora, cumulate, fiind de circa 35.000 de euro, mult sub valoarea bunurilor şi a sumelor de bani dobândite în ultimii 5 ani: 108.115 euro, apartament, autoturisme etc.”, motivau magistraţii.
Sebastian Telbis a fost trimis în iulie 2015 în judecată tot de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General, fiind acuzat şi de spălare de bani.
Însurat cu o judecătoare
Soţia medicului este Luminiţa Telbiş, fostă judecătoare la Tribunalul Caraş-Severin. În februarie 2015, Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 1.201.624 lei (aprox. 275.924,85 Euro), între averea dobândită şi veniturile realizate împreună cu soţul său de către Luminiţa Telbis, judecător în cadrul Tribunalului Caraş Severin.