VIDEO Percheziţii pentru destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală estimată la 43 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O grupare specializată în evaziune fiscală care a provocat un prejudiciu estimat la peste 43 de milioane de euro a fost destructurată în urma unei acţiuni a poliţiştilor, procurorilor DIICOT şi ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA). În cauză au fost efectuate 18 percheziţii, iar 8 persoane au fost reţinute şi 9 sunt cercetate sub control judiciar.

Poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Poliţiei Române, procurorii DIICOT din Structura Centrală şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au făcut, duminică, 18 percheziţii în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în infracţiuni economice. 

În urma percheziţiilor  au fost identificate două depozite în interiorul cărora au fost găsite  şi ridicate cantităţi importante de mărfuri de contrabandă, suma de peste 100.000 lei, importante sume în valută, bijuterii din aur.

Potrivit DIICOT, din februarie 2011, Ozdolanbay Adriana împreună cu Dragomir Ionuţ Bogdan, Ciorbă Vasile, Dascălu Mihai Laurenţiu şi un cetăţean turc, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat ulterior Marinciu Mărioara, Voinea Alexandru Mihail, Băloiu Dorin, Năstase Mihai, Petrache Constantin şi Costache Mircea, în scopul  obţinerii de avantaje de natură fiscală, constând în TVA şi impozit pe profit datorat bugetului de stat, prin comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală.

În fapt, din cercetări a reieşit că gruparea infracţională s-ar fi constituit în vederea derulării, la cererea unor agenţi economici cu activitate în centre comerciale specializate în comerţul cu bunuri nefiscalizate.

Procurorii susţin că inculpaţii reţinuţi în cest dosar derulau un circuit de tranzacţionare artificial cu articole de îmbrăcăminte, textile şi încălţăminte de provenienţă din import ( Turcia), la comandă,  transportate în regim de grupaj/tip cargo, pe ruta Turcia-România şi valorificate în mare parte, în final, fără întocmirea de documente fiscale sau prin întocmirea acestora fără conţinut real privind valoarea de vânzare şi cumpărătorul efectiv, în scopul obţinerii de avantaje de natură fiscală, constând în TVA şi impozit pe profit datorat bugetului de stat.

Percheziţii DIICOT

   

În urma percheziţiilor, au fost identificate două depozite, de unde au fost ridicaţi peste 110.000 de lei, precum şi valută, numeroase bijuterii din aur şi peste 100 colete cu mărfuri de contrabandă (între 26 şi 110 kg per colet), bunuri obţinute din activitatea infracţională.

Potrivit autorităţilor cuantumul total al prejudiciului stabilit prin raportul de constatare este de 43.179.737 euro.. 

Pentru recuperarea prejudiciului, autorităţile au aplicat măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând celor în cauză. De asemenea, în urma administrării probatoriului, 8 persoane au fost reţinute, 7 dintre acestea fiind prezentate instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă şi o persoană, cu propunere de arest la domiciliu. De asemenea, alte 9 persoane sunt cercetate sub control judiciar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite