VIDEO Ce nu s-a văzut la funeraliile Regelui Mihai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni au participat la funeraliile Regelui Mihai I, într-un gest de recunoştinţă faţă de ultimul suveran al României. Din Bucureşti până la Curtea de Argeş, românii şi-au arătat respectul şi dragostea de rege. Numai autorităţile mai au încă de lucru – pe acelaşi traseu şi mai departe.

România Albă. Cum au trăit românii funeraliile Regelui Mihai

În dimineaţa zilei de 16 decembrie 2017, Piaţa Palatului Regal din Bucureşti a fost ticsită de zeci de mii de oameni, veniţi să-l conducă pe Regele Mihai I pe ultimul său drum. Aici s-a putut vedea limpede faţa României albe, vasăzică monarhiste, aflată acum în mare doliu. Aici s-au putut auzi clar năzuinţele şi mâhnirile celor neconsolaţi de cursul istoriei postdecembriste. Aici s-a putut recunoaşte, pentru câteva ore, acea Românie cumsecade, evocată mult prea rar în minţile ocupate de galopul actualităţilor.

În aşteptarea cortegiului funerar, peste Calea Victoriei s-a aşternut o atmosferă densă, o emoţie nesfârşită, capabilă să suprime orice gând şi să înăbuşe într-un suspin orice cuvânt. Chiar şi aşa, oamenii şi-au găsit puterea să strige tare: „Monarhia salvează România!“ şi „Jos comunismul!“, ca o notă de subsol la acţiunile contemporanilor noştri de la conducerea statului.

FOTO Inquam / Octav Ganea

image

Sub un soare nefiresc de puternic pentru miez de decembrie, în Piaţa Palatului erau adunaţi mii de copii şi de tineri – elevi, studenţi, bikeri, rockeri, corporatişti, boemi, îmbrăcaţi la patru ace, cu părul vâlvoi, singuri sau împreună cu familia – şi sute de bătrâni, care încă îşi amintesc de anii când Mihai I era Regele României. La ora 11.00 fără două minute, cortegiul funerar a ieşit din Palatul Regal în piaţă. „Regele Mihai!“, se scanda la unison, din mii de piepturi, cum nu se mai auzise de două decenii într-o piaţă publică din România.

S-a întâmplat în anii ’90, când Regele venise acasă după 50 de ani de pribegie, şi s-a întâmplat acum, când a revenit pentru totdeauna, la 70 de ani de când a fost exilat într-un mod brutal şi ilegal, şi la 90 de ani de când s-a urcat pentru prima dată pe tronul ţării. Şi acesta este, probabil, un semn al trăiniciei legăturii între un lider de stat şi poporul lui, indiferent de vicisitudinile istoriei.

„E ca un preşedinte, doar că mai mare“

Procesiunea care a avut loc în Piaţa Palatului i-a lăsat pe oameni într-o tăcere gravă, însoţită de o tristeţe aproape insuportabilă, cu feţele întoarse spre Palatul Regal şi, uneori, cu privirea în pământ, în încercarea de a-şi stăpâni lacrimile. Ce a însemnat pentru aceşti oameni Regele Mihai I? „Poate că exagerez puţin, dar eu îl văd aproape ca pe un sfânt“, a spus un domn. „Un model de moralitate, de bunătate, de răbdare şi un exemplu pentru noi toţi“, a completat o tânără. „Regele Mihai, pentru România, a însemnat... totul. Bineînţeles că totul“, a insistat, cu voce stinsă, un bătrân. Dar poate că cea mai însemnată şi optimistă opinie e a unui puşti de vreo 7 ani: „Regele Mihai este ca un preşedinte, doar că mai mare, şi este ultimul şi trebuie să-l respectăm“.

Despre respect, în două ipostaze

La ora 15.00, Bucureştiul s-a despărţit de Regele Mihai, în gara Băneasa. Sicriul a fost urcat într-un vagon special, ataşat la trenul regal. Acelaşi tren care-l purtase în exil îl ducea acum pe Rege spre Curtea de Argeş.

FOTO Inquam Photos / Bogdan Buda

image

Aici, peisajul s-a schimbat. Şi aici sute de oameni l-au aşteptat pe Rege şi la gară, şi la mănăstirea Curtea de Argeş, unde se află cripta regală. Şi aici au venit cu flori, cu candele, cu steagul regal, şi-au aprins luminile telefoanelor în semn de respect când a sosit cortegiul funerar în gară, au aplaudat şi au stat în preajma mănăstirii până la sfârşitul ceremoniei, când 21 de salve de tun au anunţat aşezarea sicriului în criptă. Şi aici oamenii au plâns, şi aici au spus că l-au iubit pe Rege, că-l regretă, că era bun.

Însă, oraşul care găzduieşte Biserica Domnească şi Mănăstirea Curtea de Argeş, unde sunt înmormântaţi toţi regii şi reginele României, se află într-o dezordine înduioşătoare. De pildă, pentru funeraliile regale, gara Curtea de Argeş a fost acoperită cu un mesh, care ascunde ruinele şi nepăsarea din ultimii zeci de ani, iar în jurul Mănăstirii, peisajul urban dezolant este completat de bălţile unei canalizări lăsată de izbelişte. Aici, Regele Mihai s-a întors acasă, pentru totdeauna. Aşa arată contrastul între speranţele românilor şi viaţa cea de toate zilele.

FOTO Adevărul / Cristina Stancu

image

„Mihai I – salvatorul, Nicolae – viitorul“

La funeraliile regale au participat zeci de prinţi şi prinţese din Europa, însă cea mai mare emoţie a stârnit-o prezenţa lui Nicolae, nepotul Regelui Mihai. Deşi Nicolae a fost scos din linia de succesiune la tron şi i s-a retras titlul de principe, acestuia i s-a dat un rol în cadrul protocolului funerar şi a fost prezent la căpătâiul bunicului său.

FOTO Inquam / George Calin

image

Oamenii care au participat la funeraliile regale şi-au arătat susţinerea faţă de fostul principe: în Piaţa Palatului din Bucureşti, s-a strigat, la un moment dat: „Mihai I – salvatorul, Nicolae – viitorul“. La Curtea de Argeş, între sutele de oameni care aşteptau cortegiul funerar în faţa Mănăstirii, s-au numărat şi două copile, care ţineau în mâini două fotografii: una cu Regele Mihai, alta cu Nicolae. Iar la sosirea la Mănăstire, fostul principe a fost aplaudat de cei prezenţi. 

Te-ar putea interesa şi:

Lecţia negativă a funeraliilor regale: „Ne pare rău după lucruri care nu mai pot fi schimbate“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite