VIDEO Doi băieţi din „Mahala“, un masterand în Studii de Muncă şi un IT-ist, au protestat în faţa Ministerului Muncii faţă de scăderea salariilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook ,,Mahala"
FOTO: Facebook ,,Mahala"

Doi membri ai organizaţiei „Mahala“, care militează pentru drepturile muncitorilor, s-au legat vineri dimineaţă, la intrarea în Ministerul Muncii, cu cătuşele de poartă, respectiv de balustrada din faţa instituţiei, în semn de protest faţă de trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Această măsură, în opinia lor, îi va aduce într-o sărăcie şi mai mare pe o bună parte dintre angajaţii din România.

Este mai cald faţă de zilele trecute. Pe strada Dem.I Dobrescu nr.2 abia zăreşti vreun om, şi acela cu chip posomorât ca şi cum ar gândi că ultimele ore petrecute la serviciu în această săptămână trec tot mai greu. Suntem în faţa Ministerului Muncii. De nicăieri răsar doi băieţi îmbrăcaţi în culori închise. Unul dintre ei scoate din ghiozdan un material alb de bumbac. Îl cheamă Alex, este masterand în Studii de Muncă şi tocmai ce se leagă cu nişte cătuşe de poarta instituţiei despre care a studiat la facultate. Celălalt băiat, ceva mai înalt, Alexandru, îşi prinde o mână de balustradă. Amândoi stau cu spatele la clădirea ministerului şi desfac materialul pe care scrie o ,,formulă”. Prin aceasta, cei doi membri ,,Mahala" explică de ce consideră că premierul Tudose şi ministrul Olguţa Vasilescu  trebuie să demisioneze.

Adevărul: Ce e cu formula asta?

Alexandru: Doamna Lia Olguţa Vasilescu s-a dus la televiziuni şi ne-a explicat la tablă cum vor fi modificate salariile. Şi ei i-a dat cu plus. A spus că aceste reforme vor duce la mai bine. Noi ne-am gândit să facem tot o formulă, dar care să rezulte cu demisia ei.

Ce crezi că se va întâmpla în cazul în care contribuţiile sociale vor trece de la angajator la angajat?

Clar, salariile din mediul privat vor scădea pentru că ei (guvernanţii) merg pe premisa că angajatorii vor fi binevoitori în sensul că vor creşte salariile pentru ca după aceea să poată fi impozitate. Eu nu ţin la încrederea lui Dragnea şi a Liei Olguţa Vasilescu. Aşa sunt eu: mai neîncrezător. În al doilea rând, cred că se va produce un întreg haos birocratic în tot sistemul în ceea ce priveşte plata dărilor, asigurările ş.a.m.d.

Dacă dumneai (Olguţa Vasilescu) crede că o ţară întreagă, sau mai bine zis o societate întreagă, greşeşte şi nu înţelege cifre, atunci fie are o problemă de comunicare, fie minte în draci.

FOTO: Adevărul

image

Jandarmii intră în scenă. Unul dintre ei le cere protestarilor actele de identitate după care îi ia la întrebări: ,,Ce faceţi aici!? Nu aveţi aprobare“. „Este un protest spontan“, îi răspunde Alexandru. ,,Nu contează. Bănuiesc că ştiţi procedura. Dacă nu aveţi aprobare de la unitatea de jandarmi, nu puteţi protesta“, afirmă uşor ofuscat acelaşi jandarm. ,,N-avem autorizaţie ca să vorbim cu doamna Olguţa. Am înţeles. Dar cu o lege nedreaptă ce facem?“, îi intreabă băiatul cu căciulă pe cei în uniforme.

Între timp, unul dintre oamenii legii îşi face apariţia cu un fel de patent, de jumătate de metru, roşu, cu care desface cătuşele băiatului mai înalt. ,,Ai grijă să nu se rănească“, îi spune un coleg. După aceea merge să rupă şi cătuşele lui Alex.

Amândoi se ţin cu coatele îndoite de mica balustradă pentru a-i împiedica pe jandarmi să-i ridice. Încercarea lor de a opune rezistenţă este în zadar. ,,Îmi rupeţi ghiozdanul. Uşor!“, le spune Alex jandarmilor în timp ce este săltat. Împreună cu prietenul său este dus în sediul instituţiei, dar pe la altă intrare. Undeva mai în spate, în partea stângă pe lateral. Alex şi Alexandru au fost ţinuţi mai mult de o oră înăuntru, unde li s-a ţinut o prelegere despre ce înseamnă a fi un bun cetăţean. Ambii au primit câte o amendă de 200 de lei.

Mesajul transmis de Mahala după protest:

,,După flexibilizările codului muncii şi a legislaţiei dialogului social din 2011 realizate de guvernul PDL în colaborare cu Camera de Comerţ Americană şi Consiliul Investitorilor Străini din România, la presiunea Troicii, Ministerul Muncii, de data aceasta de sub umbrela PSD-ALDE, doreşte încă o flexibilizare a relaţiilor de muncă prin trecerea contribuţiei de la angajator la angajat. Istoria recentă ne-a demonstrat că acest discurs al flexibilizării se traduce prin sărăcirea şi vulnerabilizarea persoanelor care muncesc, cât şi eliminarea unor drepturi ale acestora. Evident, marii câştigători de pe urma flexibilizărilor sunt patronii, denumiţi în mod plastic antreprenori ori angajatori, care câştigă tot mai multă putere şi profit.

Statul român şi-a asumat că va crea un dialog cu partenerii sociali, însă a reuşit doar să adâncească disensiunile deja existente între aceştia, poziţionându-se în tabăra angajatorilor. Gestul nostru este cu atât mai legitim cu cât toate întâlnirile de dialog social organizate până în prezent nu au dus la nici un numitor comun. Mai mult, membrii guvernului, afişând o aroganţă şi o nepăsare fără margini au demonstrat că pentru ei dialogul scial este o simplă glumă proastă. Făcând astfel protestul nostru cu atât mai legitim. Protestul de astăzi este menit să denunţe inegalităţile, sărăcia şi abuzurile de putere la care sunt supuse în viaţa de zi cu zi persoanele care muncesc, dar şi ca urmare a politicilor publice dezastruase luate într-un sistem autoritar ce crează facilităţi cu precădere pentru angajatori. Astfel, tragem un semnal de alarmă asupra trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat!

Totodată, transmitem încă o dată îndemnul nostru tuturor oamenilor care muncesc, dar şi organizaţiilor care le reprezintă interesele să acţioneze împotriva acestor intenţii ale guvernului actual. Doar prin solidaritate şi unitate putem pune o presiune suficientă pentru a ne păstra intacte puţinele drepturi pe care le mai avem", au scris membrii comunităţii ,,Mahala" într-un comunicat de presă.

Despre comunitatea ,,Mahala"

,,Mahala este un grup informal dar şi o platformă de organizare clădite pe valori precum: dreptate socială, demnitate umană, egalitate (atât la nivel politic cât şi la nivel economic), egalitate de gen, libertate, consens, solidaritate, anti-autoritarism, ş.a.m.d. Ne propunen să activăm pentru solidarizarea şi coagularea muncitorilor din economia formală şi informală (la negru), atât la nivel naţional cât şi internaţional."

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite