Vicepremierul Gabriel Oprea: „În ziua votării am mobilizat 58.000 angajaţi ai MAI, din care 31.300 poliţişti!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne (MAI), Gabriel Oprea, a declarat vineri, într-o videoconferinţă cu prefecţii, că pentru alegerile prezidenţiale de duminică au fost mobilizaţi peste 58.000 de angajaţi ai MAI. Dintre aceştia, 31.300 sunt poliţişti, 12.500 jandarmi, 3.600 poliţişti de frontieră, 10.000 pompieri şi peste 600 sunt forţe ale altor structuri operative ale ministerului.

În total, 11.300 de angajaţi ai ministerului sunt implicaţi în misiunile de menţinere a liniştii şi siguranţei publice, iar peste 34.200 vor asigura paza secţiilor de votare. Potrivit vicepremierului, principalele misiuni ale angajaţilor MAI vizează asigurarea ordinii publice, paza secţiilor de votare şi prevenirea infracţiunilor electorale.

„Avem, totodată, constituită o rezervă de intervenţie formată din 7.800 de angajaţi ai structurilor de ordine publică. În aceste zile, angajaţii inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă desfăşoară controale tehnice de specialitate pentru înlăturarea riscurilor de incendii în localurile de vot”, a punctat Oprea.

De cinci ori mai puţine incidente ca în campania electorală din 2009

De altfel, Gabriel Oprea a precizat că faţă de campania electorală din 2009, numărul de incidente înregistrat în acest an a fost de cinci ori mai mic.

„Dacă în 2009, la finalul campaniei electorale aveam înregistrate 937 de incidente, în prezent sunt sesizate numai 182. Vreau să subliniez că în toată această perioadă nu au avut loc evenimente grave care să perturbe ordinea publică, majoritatea situaţiilor sesizate referindu-se la afişajul electoral. Faţă de campania din 2009, au fost înregistrate de cinci ori mai puţine contravenţii şi de patru ori mai puţine infracţiuni”, a declarat Oprea la videoconferinţa cu autorităţile locale.

Concret, în această campanie electorală, s-au aplicat 85 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 46.100 de lei. De asemenea, în urma verificărilor efectuate, au fost constatate 58 de infracţiuni, pentru care sunt cercetate 25 de persoane, faţă de campania din 2009, când au fost cercetate 194 de persoane.

Nu tursimului electoral

Printre altele, IGPR a detaşat de la începutul acestei săptămâni ofiţeri specialişti în fiecare judeţ, pentru a monitoriza activităţile din competenţa structurilor teritoriale de poliţie.

Gabriel Oprea i-a cerut chestorului general Petre Tobă să urmărească la nivel naţional legalitatea desfăşurării transportului rutier de persoane, pentru a nu apărea situaţii care ar avea ca scop turismul electoral.

„Reamintesc că votarea de două sau mai multe ori, introducerea în urnă a mai multor buletine de vot sau votarea fără a avea acest drept constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la trei ani”, a subliniat Oprea, precizând că aceeaşi pedeapsă este prevăzută şi pentru cei care oferă bani, bunuri sau alte foloase în scopul determinării alegătorilor să voteze sau nu un anumit candidat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite