Vaporaşele mentalităţii. Despre Timişoara

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe Bega vor circula vaporaşe. Rumeg ştirea asta de două săptămîni. Îmi închipui că mă sui în vaporaşul 8A şi fac turul oraşului. Şi mă gîndesc că tot Banatul e fruntea!

Someşul, Mureşul, Crişul sunt rîuri şi ele, totuşi, nici la Cluj, nici la Tg. Mureş, nici la Oradea nu va fi încă circulaţie acvatică. Numai la Timişoara, din primăvara acestui an.

În acest oraş a început revoluţia. Să nu ne gîndim acum la ce am aflat ulterior, la generalul Stănculescu şi la teoriile conspiraţioniste: să ne gîndim numai la oamenii aceia care au înconjurat biserica unde un om a fost agresat de dictatură. Nu erau agenţi ai satanicelor puteri occidentale, ci agenţii libertăţii.

În acest oraş a studiat Herta Müller, singurul scriitor român laureat cu premiul Nobel. Aici s-a născut Ioan Holender, directorul Operei de Stat din Viena timp de 18 ani, preşedintele şi directorul artistic în cîteva rînduri al Festivalului „George Enescu”. De acest oraş se leagă opera lui Zoltán Franyó care a tradus o mulţime de poezii din literatura română şi universală. În acest oraş lucrează Ştefan Popa Popa's, marele caricaturist.

Bineînţeles, sunt doar cîteva exemple. Cert este că Timişoara e un oraş mare, cu o atmosferă a civilizaţiei şi iniţiativei, a cărui spirit mocneşte mereu şi explodează uneori. Este primul oraş al Monarhiei unde străzile au fost iluminate cu lămpi. Cînd peste tot e întuneric, la Timişoara fîlfîie ceva. Cînd peste tot sunt numai autobuzuri obişnuite, la Timişoara se circulă cu vaporaşe.

A fi primul nu înseamnă întotdeauna să fii atras de nişte concursuri tîmpite. A fi primul înseamnă să vezi primul ceva despre care ceilalţi nici nu visează. Proiectul a fost finalizat de primar, dar dictat de spiritul oraşului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite