Vaccinul toxic de la Institutul Cantacuzino, sub lupa procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul „Cantacuzino” a ajuns ieri pe masa procurorilor. Aceştia au început urmărirea penală faţă de faptă în cazul celor 400.000 de doze de vaccin antigripal neconform care, odată administrate, ar fi pus în pericol viaţa populaţiei.

Procurorii au deschis dosar penal în cazul eşecului Institutului Cantacuzino de a scoate pe piaţă, iarna care tocmai a trecut, vaccinul antigripal autohton pentru care s-au investit nu mai puţin de 10 milioane de lei. Acum 400.000 de doze vor fi aruncate la gunoi din cauza unor neglijenţe în serviciu, după cum arată procurorii de la Parchetul General care momentan nu au început urmărirea penală faţă de o persoană anume ci faţă de fapte.

În ciuda faptului că Ministerul Sănătăţii anunţase anul trecut cu surle şi trâmbiţe că românii vor fi vaccinaţi şi cu ser autohton, soluţia de avarie a fost aceea de a imuniza persoanele aflate la risc cu doze din import. Pe lângă faptul că aceste doze nu au fost deloc ieftine, ele au fost şi insuficiente, statul investind bani doar în 600.000 de doze. 

Preşedintele Agenţiei Medicamentului, martor 

Procurorii mai verifică şi dacă studiul clinic derulat de Institututul Cantacuzino a respectat regulile de bună practică. Prima persoană care a fost invitată să dea explicaţii la Parchet în calitate de martor a fost chiar preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), care a interzis în decembrie 2013 punerea pe piaţă a serului autohton. Concret, doctorul Marius Savu, care a deschis şirul audierilor în dosarul „Cantacuzino” le-a explicat procurorilor care a fost rolul Agenţiei pe care o coordonează în procesul de autorizare a vaccinului antigripal. 

„Institutul Cantacuzino a primit GMP (autorizaţie de bună practică) pentru linia de fabricaţie, dar nu a primit aviz de punere pe piaţă a vaccinului din acest sezon, din cauza concentraţiei prea mari de endotoxine”, a explicat doctorul Savu, demis de Eugen Nicolăescu în ultima sa zi de mandat şi repus în funcţie de actualul şef de la Sănătate, Nicolae Bănicioiu. 

„Nu s-a pus problema lipsei de comunicare între noi şi Institutul Cantacuzino. Comunicarea noastră ţinea strict de autorizarea unui produs pe care ei l-au făcut şi atât”, a completat medicul. 

Chiar dacă în momentul de faţă urmărirea penală se defăşoară in rem, adică faţă de faptă şi nu faţă de persoane, ancheta ar putea să ia o cu totul altă turnură dacă probele obţinute de anchetatori vor arăta care sunt persoanele vinovate de situaţia de la Institut. 

Suntem în curs de rearanjare a întregului personal 

Deşi sunt conştienţi de anchetele pornite de mai multe organisme ale statului cu privire la vaccinul toxic, cei care îşi desfăşoară activitatea în Institutul Cantacuzino încearcă din răsputeri să facă faţă presiunii şi să înceapă să pună la punct recomandările experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care au făcut o inspecţie tehnică la sfârşitul lunii februarie.

 „Deşi ne este greu, având în vedere că sunt atâtea anchete în desfăşurare, încercăm să ne facem treaba cât mai bine. O parte din cei care lucrau atunci s-au simţit cu musca pe căciulă şi şi-au dat demisia, cum este exemplul şefei laboratorului de Control. Cei mai mulţi însă au rămas. Este o perioadă dificilă, dar suntem în curs de rearanjare a întregului personal. Aici e un punct sensibil, dar trebuie să refacem echipele astfel încât să putem să producem vaccin anul acesta”, au precizat surse medicale.

Rafila: Trebuie văzut dacă au existat presiuni 

Deşi admite că situaţia de la Institutul Cantacuzino este una complicată, conferenţiarul Alexandru Rafila, consilier al ministrului Sănătăţii, este optimist şi susţine că anul acesta România va produce vaccin antigripal autohton. „Cred că avem timp să producem vaccin. Legat de presiunea pusă pe angajaţi, trebuie văzut dacă există documente care să ateste acest lucru, dar anchetatorii vor fi cei care stabilesc ce s-a întâmplat exact acolo, e o problemă foarte complicată”, a precizat doctorul. 

Ancheta procurorilor a început în urma unei sesizări făcute de Consiliul Suprem de Apărare al Ţării, care a luat săptămâna trecută în discuţie situaţia de la Institutul Cantacuzino. 

Medici: „Mereu am fost la limită cu zona de finanţare”

Raportul întocmit de experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, document discutat în şedinţa CSAT de joi, arată că personalul angajat pentru producţia vaccinului a început munca târziu şi sub tensiunea incertitudinii păstrării posturilor. Prin urmare, aceştia au făcut rabat de la calitate, au mai arătat specialiştii europeni. O altă problemă semnalată de experţi a fost lipsa unui plan de business pe mai mulţi ani.

„Noi am fost mereu la limită cu zona de finanţare. A fost şi unul dintre motivele pentru care nu am putut niciodată să facem predicţii pe termen lung. Ne-am calat pe deblocarea situaţiei şi încercăm să vedem cât de repede putem relua activitatea. Sunt multe probleme care trebuie analizate, dar de două zile facem o analiză pentru a vedea exact ce ne trebuie, necesarul de timp şi activităţile care ne vor aduce înapoi în circuit. Foarte important este să reuşim să asigurăm şi partea financiară”, au explicat specialişti de la Institut.

Nicolăescu a cerut scurtarea studiului clinic 

Chiar dacă experţii OMS au ajuns la concluzia că nu s-au respectat procedurile şi nici termenele de punere în aplicare a tehnologiilor, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a declarat că cei care se fac vinovaţi de situaţia de la Cantacuzino vor răspunde în faţa legii. Cu toate acestea, ministrul a adăugat că nu s-a confirmat un sabotaj din interior, aşa cum afirmase predecesorul său, Eugen Nicolăescu. 

La începutul lunii ianuarie 2014, Eugen Nicolăescu, fostul ministru al Sănătăţii, a cerut scurtarea perioadei studiului clinic, obligatoriu pentru punerea pe piaţă a vaccinului antigripal. „Noi am rugat, fără să facă derogare de la lege, de la calitate, i-am rugat să vadă dacă pot scurta perioada de studiu clinic”, a explicat la momentul respectiv fostul demnitar. 

Pe aceeaşi temă: 

Ministrul Sănătăţii evaluează Institutul Cantacuzino şi vrea să revizuiască lista de compensate şi gratuite

Institutul Cantacuzino va fi evaluat începând de săptămâna viitoare, după care va fi pregătită strategia de funcţionare a acestuia, a anunţat vineri ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, la Forumul Asociaţiilor de Pacienţi. În cadrul aceluiaşi eveniment, ministrul a arătat că va fi reevaluată şi lista de medicamente compensate, pe motiv că o singură persoană a analizat toate cele 167 de molecule noi.

Serviciul Român de Informaţii, pe urma vaccinului toxic

Institutul Cantacuzino a intrat în atenţia tuturor organelor de verificare şi control ale statului, după ce întreaga producţie de vaccin antigripal românesc a fost contaminată cu o bacterie periculoasă care poate provoca, în condiţii extreme, şoc anafilactic.

Întrebarea la care nu vrea să răspundă ministrul Nicolăescu

Toată nebunia cu vaccinul antigripal se reduce la o singură întrebare: „Cine a ordonat producerea în serie a unui vaccin pentru care nu se obţinuseră autorizaţiile necesare din partea Agenţiei Medicamentului?”

Replica Ministerului Sănătăţii la blogul „Întrebarea la care nu vrea să răspundă ministrul Nicolăescu” al medicului Sorin Paveliu

Ca urmare a postării de blog „Întrebarea la care nu vrea să răspundă ministrul Nicolăescu”, semnat de expertul Societăţii Academice Române, medicul Sorin Paveliu, ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu face o serie de precizări.

Ministrul Nicolăescu a sesizat SRI în cazul posibilei contaminări intenţionate a vaccinului antigripal

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, răspunzând unei întrebări privind o posibilă contaminare intenţionată a vaccinului antigripal produs la Institutul Cantacuzino, că a primit astfel de informaţii şi sesizat SRI.

Institutul Cantacuzino, luat „la puricat” de Corpul de control al premierului Ponta. Vina pentru dozele de vaccin interzise pe piaţă, pasată între oficiali

Directoarea Institutului Cantacuzino, Aurelia Drăghici, a fost demisă, prin ordin al ministrului Sănătăţii, în locul acesteia revenind Radu Iordăchel, după ce ordinul prin care a fost demis de Eugen Nicolăescu, în iulie 2013, pentru deficienţe manageriale a fost suspendat de instanţă. Iordăchel susţine că va analiza situaţia de la institut, unde în depozite stau nu mai puţin de 400.000 de doze neconforme, care nu vor ajunge totuşi la populaţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite