Un membru CSM îi cere lui Klaus Iohannis demersuri pentru a fi ridicată imunitatea şi altor parlamentari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei deputaţi şi doi senatori au rămâna în această săptămână fără imunitate FOTO Adevărul
Trei deputaţi şi doi senatori au rămâna în această săptămână fără imunitate FOTO Adevărul

Horaţius Dumbavă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), i-a trimis lui Klaus Iohannis, joi, o scrisoare deschisă în care îi solicită să facă demersuri pentru a fi reluată procedura de ridicare a imunităţii şi în cazul altor parlamentari. Printre aceştia se numără Varujan Vosganian, Daniel Chiţoiu, Laszlo Borbely, Vlad Cosma şi Ion Stan.

„În ultimele zile, asistăm la un rol constructiv, fără precedent, al Parlamentului, în a nu obstrucţiona justiţia în a-şi face datoria constituţională. (...) Însă trebuie spus că şi aici trebuie mers până la capăt, tocmai pentru a nu mai exista loc de interpretare. Există cereri ale procurorului general de ridicare a imunităţii unor parlamentari, respinse fără o justificare de către Parlament, şi mă refer la domnii senatori şi deputaţi, printre care Varujan Vosganian, Daniel Chiţoiu, Laszo Borbely, Vlad Cosma, Ion Stan. Trebuie reluată procedura în cazul acestor parlamentari, iar Plenul Parlamentului să dea liber justiţiei în a verifica acuzaţiile aduse de procurori", solicită judecătorul Dumbravă, în scrisoarea deschisă transmisă preşedintelui ales.

Acesta a mai precizat că este nevoie, până la modificarea Constituţiei României, de o nouă lege privind ridicarea imunităţii, „prin care să se prevadă în mod clar ridicarea barierelor nejustificate în îndeplinirea actului de justiţie".

În plus, Horaţius Dumbravă i-a cerut lui Iohannis să verifice respectarea interdicţiei judecătorilor şi procurorilor de a nu fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii, nominal, pentru fiecare judecător şi procuror în parte.

„Este necesar, pentru o reală independenţă a justiţiei din România, ca orice troc politic privind numirile în funcţiile de conducere ale celor mai importante instituţii judiciare să nu mai fie posibil", i-a mai scris Dumbravă lui Iohannis.

În această săptămână, Camera Deputaţilor a avizat luarea de măsuri preventive în cazul lui Ioan Adam, Ion Diniţă şi Mircea Roşca, iar Senatul a dat undă verde urmăririi penale a senatorilor Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu.

Scrisoarea lui Horaţius Dumbravă pentru Klaus Iohannis

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite