Un cuplu de români, acuzat de o evaziune fiscală de 73 de milioane de dolari a fost arestat în America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi români, Diana şi Radu Nemeş, soţ şi soţie acuzaţi de evaziune fiscală în România, au fost arestaţi marţi de FBI. Aceştia vor fi extrădaţi în România. Prejudiciul creat de cei doi se ridică la 73 de milioane de dolari. Cei doi ar fi implicaţi şi în dosarul de evaziune în care sunt acuzaţi Codruţ Marta şi Sorin Blejnar.

Omul de afaceri Radu Nemeş, în vârstă de 39 de ani, şi soţia sa, Diana Nemeş, în vârstă de 38 de ani, au fost acuzaţi în România de evaziune fiscală.

Potrivit presei din Statele Unite ale Americii, soţii Nemeş locuiau în Yelm cu o viză expirată şi deţineau mai multe conturi bancare folosite pentru transferul banilor din România în conturi în Dubai.

De asemenea, soţii Nemeş mai sunt acuzaţi de înfiinţarea unei grupări de criminalitate organizată. Ei sunt acuzaţi şi de spălare de bani, pe care i-ar fi folosit pentru a cumpăra maşini, pentru investiţii în companii şi proprietăţi, precum şi pentru construirea unei case de lux. Documentele judiciare arată, de asemenea, că ei au cumpărat 67% din Eagleview Hill, LLC, corporaţia care deţine Eagleview Hill Winery în Yelm.

Doug McCrea, proprietarul vinăriei, a declarat miercuri pentru Nisqually Valley News că soţii Nemeş i-ar fi fost prezentaţi de Greg Simmons, care s-a retras din funcţia de director de marketing la Şcoala de Iluminare a lui Ramtha (RSE) în martie. McCrea i-a identificat pe soţii Nemeş ca foşti cursanţi ai RSE.

McCrea a precizat că nu ştia despre presupusul trecut infracţional al soţilor Nemeş, atunci când aceştia au investit în companie. Cuplul nu s-a mai implicat în afaceri din octombrie, a declarat el.

Potrivit documentelor judiciare, o companie a soţilor Nemeş controla importul de petrol în România. Compania a vândut aproximativ 990.000 de tone de motorină şi a raportat în mod fals un combustibil de calitate inferioară, evitând astfel taxe de aproximativ 53 de milioane de euro.

Anchetatorii români au descoperit că o mare parte din bani a fost transferată în afara României şi spălată prin conturi controlate de cei doi în Dubai, în Emiratele Arabe Unite.

Potrivit documentelor judiciare, soţii Nemeş locuiau în Yelm cu o viză expirată şi deţineau mai multe conturi bancare în Statele Unite, folosite pentru transferul în SUA din conturile din Dubai al banilor obţinuţi fraudulos în România.

Potrivit lui McCrea, Simmons a fost cel care i-a făcut cunoştinţă cu soţii Nemeş în toamna lui 2012. Cuplul a fost decis să investească în vinărie, Diana Nemeş fiind cea care a semnat documentele privind investiţiile în companie, a declarat McCrea. Ea şi-a exprimat interesul de a investi pentru a obţine viză E-2, viză care le permite cetăţenilor străini să locuiască în Statele Unite, în baza deţinerii părţii majoritare dintr-o companie. McCrea a declarat că pentru el, la momentul respectiv, nu reprezenta o ameninţare faptul că Diana Nemeş devenea acţionar majoritar al afacerii sale.

Ulterior însă, lucrurile s-au complicat. McCrea susţine că a aflat despre trecutul infracţional al celor doi români cu câteva săptămâni înainte ca aceştia să fie arestaţi, dar s-a temut să contacteze autorităţile din cauza unei posibile răzbunări a acestora.

Soţii Marta, implicaţi în dosarul de evaziune în care sunt acuzaţi şi Sorin Blejnar şi Codruţ Marta

Soţii Radu şi Diana Nemeş sunt cercetaţi într-un dosar de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală (ANAF) Sorin Blejnar, fostul şef de cabinet al lui Codruţ Marta, fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor Viorel Comăniţă, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa Dan Secăreanu şi mai mulţi administratori de firme, potrivit Mediafax.

Radu Nemeş, considerat de procurori coordonatorul grupului infracţional organizat, şi Diana Nemeş, administrator la SC Excella Real Grup SRL, sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală.

Pe 11 iulie 2012, pe numele soţilor Nemeş a fost emis un mandat de arestare preventivă în lipsă. Tot atunci a fost emis mandat de arestare preventivă în lipsă şi pentru Codruţ Marta, acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, acesta fiind dispărut de pe 25 mai 2012 şi dat în urmărire internaţională de pe 30 mai.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) arăta, în referatul prin care a cerut arestarea mai multor persoane în acest dosar, că Marta a plecat din ţară în mai 2011, dar că până în aprilie 2012 a ţinut constant legătura cu omului de afaceri Radu Nemeş, cu Sorin Blejnar şi ANAF.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 - iulie 2012, Radu Nemeş, Diana Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru ar fi constituit şi coordonat o grupare infracţională organizată prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist care a vizat sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare. 

În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.

Concret, motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor, în baza declaraţiilor că va fi transformată în păcură. În realitate, motorina era revândută ca atare prin staţiile de distribuţie de carburanţi.

Potrivit procurorilor DNA, gruparea suspectată de evaziune fiscală era structurată pe mai multe paliere. Din unul dintre aceste paliere, denumit de procurori „palierul de protecţie”, făceau parte Sorin Blejnar, Alexandru Codruţ Marta şi Viorel Comăniţă.

Procurorii DNA susţin că, din indiciile obţinute, Codruţ Marta se baza pentru menţinerea în funcţie, până la mijlocul lunii aprilie 2012, a lui Sorin Blejnar şi Viorel Comăniţă pe relaţiile deţinute de omul de afaceri Emilian Schwartzenberg la nivel guvernamental.

Procurorii anticorupţie au mai arătat că Alexandru Codruţ Marta a promis că-l va convinge pe Sorin Blejnar să mai rămână o perioadă la conducerea ANAF, în interesul omului de afaceri Radu Nemeş.

Menţinerea în funcţie a lui Blejnar, au arătat procurorii, era esenţială pentru Radu Nemeş, care intenţiona să finalizeze o serie de proiecte şi „să demareze mecanisme evazioniste suplimentare”.

În acest sens, Marta şi-ar fi manifestat disponibilitatea atât pentru a încerca să-l convingă pe Blejnar să nu demisioneze, cât şi pentru a acţiona în sensul numirii unei alte persoane obediente, conturându-se indicii că cel vizat la acel moment pentru înlocuirea lui Sorin Blejnar era Sorin Florea, atunci comisar general adjunct al Gărzii Financiare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite