UPDATE Uliana Ochinciuc, fosta parteneră a lui Dan Condrea, audiată la Parchetul General, în calitate de martor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Condrea şi partenera lui de viaţă FOTO tolo.ro
Dan Condrea şi partenera lui de viaţă FOTO tolo.ro

Uliana Ochinciuc, partenera de viaţă a lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, mort în urma unui accident rutier, s-a prezentat miercuri dimineaţă la secţia 5 de Poliţie. Ochinciuc se află sub control judiciar şi este nevoită să se prezinte de trei ori pe săptămână în faţa poliţiştilor. În prezent, ea este audiată la sediul Parchetului General. La sediul IPJ Ilfov s-a prezentat şi Mihail Leva, şeful de producţie de la Hexi Pharma.

Uliana Ochinciuc este audiată, miercuri dimineaţă, de procurorii Parchetului General. Soţia lui Dan Condrea, despre care anchetatorii bănuiesc că s-a sinucis, a ajuns la sediul Pachetului în jurul orei 09.50 şi nu a făcut niciun fel de declaraţii la intrare.

Ochinciuc, a fost citată în calitate de martor. Anchetatorii au la dosar mesaje între Uliana Ochinciuc şi Dan Condrea trimise cu câteva minute înainte de accidentul patronului Hexi Pharma. În mesaje, Uliana Ochinciuc  îl întreba pe Dan Condrea ce face şi îl atenţiona să aibă grijă, “să nu facă o prostie”. Dan Condrea i-a răspuns” “Meditez”.

Potrivit procurorilor, în 2008, Hexi Pharma a început să achiziţioneze din Germania, de la corporaţiile Evonik Industries şi BASF, substanţe active folosite în procesul de producţie al dezinfectanţilor. Două substanţe de bază folosite în soluţii antiseptice l-au interesat pe Condrea în mod special: clorhexidin digluconat şi PVP-Iodine.

Pentru a se sustrage de la plata impozitelor, Condrea ar fi înfiinţat două firme offshore în Cipru, Chemical &Pharmaceutical Solutions şi Hatom Limited. Condrea cumpăra de la germani prin intermediul offshore-urilor cipriote, apoi revindea substanţele către Hexi Pharma din România, la preţuri de zece ori mai mari.

În perioada 2008-2016, Hexi Pharma a cumpărat produse de la firmele cipriote în valoare de 53,5 milioane de lei (circa 11, 9 milioane de euro), în timp ce valoarea reală de achiziţionare, de la furnizorii din Germania, era de 4,6 milioane de lei (circa 1 milion de euro). Astfel, aproximativ 48,8 milioane de lei (circa 10,8 milioane de euro) ar fi fost sustraşi de la impozitare în mod nelegal, bani care au rămas în conturile din Cipru.

Procurorii DNA spun că societăţile cipriote aveau conturi deschise în băncile din România. După ce presa a dezvăluit că dezinfectanţii produşi de Hexi Pharma sunt diluaţi, Dan Condrea ar fi încercat să transfere o parte din bani în conturile femeii alături de care trăia, Uliana Ochinciuc, dar şi în conturile cumnatului său, Radu Ochinciuc.

În perioada 29 aprilie 2016 - 13 mai 2016, Dan Condrea a transferat 229.024 de euro în conturile Ulianei Ochinciuc şi 320.000 de euro în conturile lui Radu Ochinciuc, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a banilor, susţin procurorii DNA.

Acuzaţiile din dosar

Procurorii i-au pus joi sub acuzare pe toţi cei implicaţi. Mai exact, Flori Dinu este acuzată de complicitate la evaziune fiscală, iar Panaitescu, Uliana şi Radu Ochinciuc sunt cercetaţi pentru spălare de bani. La rândul ei, firma Hexi Pharma este cercetată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, în timp ce cele două offshore-uri, Chemical&Pharmaceutical Solutions şi Hatom Limited, pentru complicitate la evaziune fiscală şi spălare a banilor.

În plus, în acest dosar, procurorii DNA au pus sechetru asigurător pe 23 de imobile în Bucureşti şi Ilfov, dar şi pe 32 de autoturisme, utilaje, echipamente şi instalaţii destinate procesului de producţie. Nu au scăpat nici conturile bancare  ale celor suspectaţi deschise în România, Cipru, Elveţia şi Germania.

Hexi, şi în vizorul Parchetului General

Acesta este cel de-al doilea dosar deschis în cazul Hexi Pharma. Primul este anchetat de procurorii Parchetului General, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi participaţie improprie la zădărnicirea combaterii bolilor. În acest dosar este cercetată Flori Dinu, dar şi Mihai Leva, chimist şi director al companiei.

Aproximativ 280 de spitale au avut de-a lungul timpului contracte cu Hexi Pharma şi au primit dezinfectanţi diluaţi. De altfel, în cursul zilei de joi mai multe echipe de poliţişti au descins în aceste spitale pentru a stabili cu managerii dacă unităţile sanitare conduse de aceştia se vor constitui părţi civile în dosar, pentru a recupera prejudiciul de 28 de milioane de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite