Tudorel Toader a explicat cum magistraţii vor plăti despăgubiri în cazul erorilor judiciare. „Am propus o simplificare a răspunderii magistraţilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri că în pachetul de modificare a legilor Justiţiei a propus o simplificare a răspunderii magistraţilor, pentru ca statul să-şi poată recupera banii în cazul unei erori judiciare.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri că în pachetul de modificare a legilor Justiţiei a propus o simplificare a răspunderii magistraţilor, pentru ca statul să-şi poată recupera banii în cazul unei erori judiciare.

„Eu am propus — nu este o lege a răspunderii magistraţilor, este un capitol din legile Justiţiei — o simplificare a răspunderii, pe de o parte, şi în acelaşi timp o aducere a procurorilor şi judecătorilor, respectându-le independenţa, autonomia pe care o au, dar în acelaşi timp aducându-i sub perspectiva răspunderii juridice. (...) Sunt două modalităţi de consacrare a garanţiilor pentru autoritatea — puterea judecătorească. În Constituţie scrie: statul răspunde pentru erorile judiciare comise de către magistraţi. (...) Dacă un cetăţean este vătămat patrimonial printr-o eroare judiciară, cetăţeanul, după ce epuizează toate căile de atac, se adresează cu acţiune în despăgubiri, cheamă în judecată statul. În numele statului răspunde Ministerul de Finanţe şi, dacă judecătorul decide, cel vătămat primeşte o sumă de bani, o despăgubire. În acest moment, dacă statul plăteşte, şi ştim bine că plăteşte despăgubiri stabilite de instanţele naţionale, dar şi despăgubiri stabilite de CEDO, de la bugetul de stat se achită acele despăgubiri. Statul se poate îndrepta împotriva magistratului care a comis eroarea judiciară, în termen de un an. Noi am propus înlocuirea acestui 'se poate', care este facultativ, cu obligaţia statului de a se îndrepta cu acţiune în regres împotriva magistratului", a spus Toader, la Antena 3, citat de Agerpres. 

El a precizat că a mai propus ca acţiunea în regres să nu mai fie exercitată în termen de un an. "Am adus răspunderea din punct de vedere al prescripţiei la termenul de drept comun, cel de trei ani", a adăugat ministrul.

Ministrul Justiţiei susţine că actuala reglementare face "inoperantă" răspunderea magistratului.

"Înainte de a-l trage la răspundere, trebuie să se dovedească printr-o altă hotărâre definitivă faptul că magistratul a comis eroarea cu rea-credinţă sau cu gravă neglijenţă. Este ca şi cum cineva fură, fapta de furt trebuie săvârşită cu intenţie directă şi ar însemna să îl condamni pentru furt şi să derulezi un alt proces prealabil prin care să-i stabileşti forma de vinovăţie, intenţia directă. Şi după ce ai dus procesul cu intenţia directă, o iei cu un alt proces pentru tragerea la răspundere, ceea ce ar face să treacă de mult termenul de prescripţie. Prin urmare, garanţiile constituţionale se păstrează, dar statul este obligat să-şi recupereze banii, pe care i-a plătit în numele magistratului care a comis eroarea, într-un termen de trei ani de zile", a precizat Toader.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite