Tudor Chiuariu, urmărit penal pentru că a cerut 3 milioane de euro mită pentru rezolvarea retrocedării ilegale a 6000 de ha de pădure către Paltin Sturdza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Chiuariu este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi aderare la grup infracţional
Tudor Chiuariu este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi aderare la grup infracţional

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au extins, joi, urmărirea penală pe numele fostului ministru Tudor Chiuariu, pentru încă o faptă de trafic de influenţă, după ce i-a fi promis lui Paltin Gheorghe Sturdza că îl va ajuta să intre în posesia a 6.000 de hectare de pădure. Pentru acest lucru i-ar fi cerut 3 milioane de euro.

Concret, potrivit anchetatorilor, „în contextul demersurilor infracţionale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafeţe de teren forestier către Gheorghe Paltin Sturdza, la data de 12 aprilie 2013, după ce a încetat orice raport juridic între Gheorghe Paltin Sturdzaşi Ioan Gheorghe Varga, coinculpaţi în acest dosar, la biroul SCA Chiuariu şi Asociaţii din Bucureşti a avut loc o întâlnire între Gheorghe Paltin Sturdza şi Tudor Chiuariu”.

Astfel, procurorii anticorupţie notează că, „în cadrul acelei întâlniri, după ce Tudor Chiuariu l-a asigurat pe Paltin Gheorghe Sturdza de influenţa sa avută asupra funcţionarilor publici din judeţul Bacău implicaţi în procedura de punere în executare a deciziei nr. 231/2012 a Tribunalului Covasna, i-a pretins acestuia suma de 3.000.000 de euro pentru a obţine, cu ajutorul influenţei sale asupra respectivilor funcţionari, punerea în posesie a unui lot de aproximativ 6.000 de ha de pădure”.

Tudor Chiuariu, acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi aderare la grup infracţional

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fostul ministru al Justiţiei este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi aderare la un grup infracţional organizat, în dosarul privind retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure. În acelaşi dosar sunt arestaţi preventiv fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam şi beneficiarul retrocedării, Gheorghe Paltin Sturdza. Procurorii DNA Braşov au dispus începerea urmăririi penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 30 de zile, din 10 ianuarie şi până în 8 februarie.

A intervenit pe lângă funcţionari publici

În ordonanţa de punere sub urmărire penală se specifică faptul că, în noiembrie 2012, Ioan Gheorghe Varga şi Daniel Constantin Călugăr s-au înţeles cu Tudor Chiuariu să primească suma de 2,5 milioane de euro pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici ai Comisiei Judeţene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, RNP Romsilva - Direcţiei Silvice Bacău şi OCPI Bacău. Intervenţia s-ar fi făcut cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna, se mai arată în referatul DNA. Decizia avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 43.227 de hectare de teren forestier ce a aparţinut fostului Domeniu Ghica-Comăneşti.

Procurorii mai susţin că, ulterior, cumpărarea de influenţă a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistenţă juridică, potrivit căruia suma de două milioane de euro urma să îi fie plătită lui Chiuariu, cu titlu de onorariu fix, şi 500.000 de euro ca onorariu de succes la data predării titlurilor de pro

prietate.

„Prin cooptarea inculpatului Chiuariu Tudor în interiorul grupului infracţional organizat, acesta a dobândit şi asumat un rol esenţial, în sensul că, sub coordonarea inculpaţilor Adam Ioan şi Paltin Gheorghe Sturdza, şi-a folosit influenţa politică dată de calitatea de parlamentar şi fost ministru al justiţiei, pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, OCPI Bacău, Direcţia Silvică Bacău, în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna“, au mai scris procurorii în ordonanţă.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupţie Braşov au dispus control judiciar pe o durată de 30 de zile faţă de Tudor Chiuariu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite