Traian Băsescu aspiră să fie un nimic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi seara, după o pauză ceva mai lungă provocată de succesiunea de festivaluri de teatru la care am luat parte, am găsit şi eu vreo-trei patru ore numai bune pentru a mă uita la televizor.

Cu atât mai mult cu cât programul serii conţinea drept frişca de pe tort un dialog ce se anunţa a fi savuros cu Traian Băsescu. Invitat, după o absenţă destul de îndelungată, în studiourile TVR. Exact acolo unde pe vremuri era frecvent chemat de fostul preşedinte-director general Andi Lăzescu şi de neuitata şefă a Direcţiei Ştiri, doamna colonel sau general Rodica Culcer.

Cred că, înainte de a porni spre studiourile din Calea Dorobanţi, fostul preşedinte a aruncat o privire peste întreg programul serii. Şi, constatând că, din motive de tenis de masă, lipsesc cele 90 de minute de circ şi sfadă ce cad în fiecare zi în sarcina chivuţei Emma Zeicescu, şi-a propus să le ofere el stimaţilor telespectatori o compensaţie. Constând într-o oră de umor gros şi de băşcălie.

Când moderatorul emisiunii i-a reamintit fostului nostru prezident o seamă de declaraţii şi angajamente anterioare, precum acelea prin care ne asigura solemn că, după ce va pleca de la Cotroceni, unica lui grijă va fi aceea de a-şi creşte nepoţii, Traian Băsescu a avut revelaţia zicerii lui Simplicius din Cilicea sau a lui Heraclit (problema drepturilor de autor nu e în această privinţă încă rezolvată), zicere potrivit căreia totul curge. Da, e adevărat, a spus el, apostolul Statului de drept şi al dreptăţii, acum vreo câţiva ani toate acelea, cum a spus în 2003 şi 2004 că pentru nimic în lume nu va părăsi Primăria Municipiului Bucureşti. Numai că, între timp, vremurile s-au schimbat. Şi patria îl cere. Statul de drept e în primejdie, dreptatea a devenit strâmbă, Codruţa i-a ieşit din cuvânt, homosexualii se înmulţesc şi vor să îşi întemeieze familii, iar Werner şi Julien nu-l bagă-n seamă.

Ce mai, mă-nţelegi, ţara îl cheamă şi, mai din patriotism, mai din dorinţa de a-şi valorifica imensa experienţă, aceea de a face rău, de a da în gropi, de a minţi, de a încălca azi ce a promis ieri şi de a comite matrapazlâcuri - mai din speranţa că va avea parte de imunitate - dl. Băsescu s-a decis să candideze. Vrea să devină senator. Drept pentru care s-a autotrecut primul pe lista PMP:

Chiar dacă, după propriile spuse ale d-lui Băsescu, după ce ai fost preşedinte, a fi senator nu mai înseamnă mai nimic.

Un nimic pe care fostul preşedinte totuşi şi-l doreşte. Fără a băga de seama că, de aproape doi ani, de când a părăsit Palatul Cotroceni, dorinţa i-a fost deja îndeplinită. Traian Băsescu nu mai are nevoie de nici un vot pe 11 decembrie. Se confundă, este de multă vreme exact nimicul la care aspiră. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite