Traian Băsescu: „Menţinerea pe agenda Papei Benedict al XVI-lea a vizitei mele a fost un semn de respect al Suveranului Pontif pentru creştinii din România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a acordat un interviu postului Radio Vatican FOTO AFP
Traian Băsescu a acordat un interviu postului Radio Vatican FOTO AFP

„Statul român tratează în mod egal Biserica Ortodoxă şi Biserica Catolică, însă nu se poate implica în disputa legată de proprietate“, a declarat vineri preşedintele României, Traian Băsescu, într-un interviu acordat postului Radio Vatican.

„Ceea ce poate să facă statul este să ia în consideraţie deciziile luate în negocierile dintre cele două biserici, în mod deosebit legat de proprietate", a afirmat şeful statului român, fiind convins şi că există soluţii şi pentru proprietate deşi, din punctul de vedere al statului, este clar că tradiţiile istorice invocate sunt greu de depăşit.

„Chiar în aceste condiţii, ne gândim să găsim soluţii legate de rezolvarea problemei proprietăţilor pe terenuri, poate din terenuri proprietate a statului să încercăm să dăm uneia din părţi ceea ce a pierdut eventual la un moment dat sau ceea ce urmează să piardă în urma negocierilor. Vrem să ne implicăm în soluţionarea mai rapidă a acestei probleme a proprietăţii. În acelaşi timp, trebuie spus că statul român a făcut destul de multe în retrocedare, mai ales că în România nu s-a procedat ca în alte ţări, în care să se facă restituiri sau despăgubiri parţiale. În România a funcţionat din plin principiul restitutio in integrum, ceea ce face relativ dificilă sau uneori foarte dificilă operaţiunea de restituire, pentru că au trecut 70 de ani de când s-au făcut schimburi - drepte (sau) nedrepte - de proprietate", a spus Traian Băsescu, citat de Agerpres.

Şeful statului român a amintit că legea românească privitoare la culte, promulgată de preşedintele României în 2006, „pune practic pe picior de egalitate Biserica Ortodoxă, zdrobitor majoritară, cu Biserica Catolică".

Ln finalul interviului, desfăşurat în limba română, preşedintele Băsescu a mulţumit papei Benedict al XVI-lea pentru primire şi i-a salutat pe toţi vorbitorii de limbă română ai Radio Vatican.

Traian Băsescu consideră că menţinerea pe agenda Papei Benedict al XVI-lea a vizitei sale, a fost un semn de respect al suveranului pontif pentru creştinii din România.

„Nu credeam că nu se va anula agenda, iar astăzi am înţeles mai bine de ce nu a fost anulată vizita. A fost semnul de respect al Papei Benedict al XVI-lea pentru poporul român, pentru creştinii din România, în mod egal catolici şi ortodocşi şi nu numai pentru creştinii din România, pentru tot ce înseamnă popor român, pentru că, în discuţie, unul dintre subiectele ridicate de papă a fost convieţuirea în comun, indiferent de ce religie avem. Dar dincolo de asta şi percepţia mea a fost că vizita de astăzi a arătat respectul papei pentru români şi pentru România, pentru istoria noastră şi pentru viitorul românilor în creştinătate şi în Europa", a apreciat preşedintele Traian Băsescu în acelaşi interviu acordat postului Radio Vatican, remarcând şi gradul de "informare al papei despre situaţia din România, fie că este vorba despre situaţia politică, situaţia economică, de sărăcie, de evoluţia societăţii, o cunoaştere perfectă a României".

„Dincolo de aceasta, întâlnirea a fost dominată de omenia şi bunătatea papei. Am simţit un om, un papă, care emana dragoste pentru oameni, care emana grijă pentru pacea planetei, care emana şi îngrijorare pentru evoluţii violente, care îşi punea problema reuşitei concilierii între religii şi, mai ales, am simţit un papă care, prin decizia pe care a luat-o, era împăcat cu dânsul şi cu Dumnezeu, un papă care avea seninătatea omului care are conştiinţa datoriei împlinite şi care pleacă la o altă datorie, şi nu o datorie oarecare, datoria de a continua să adauge la cele 47 de cărţi teologice şi filosofice, altele, cu experienţa unui papă care a plecat de pe scaunul pontifical", a spus preşedintele român.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite